Puszysta drożdżówka stokrotka z niespodzianką. Smak zachwyca, a przepis jest banalnie prosty

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto drożdżowe?
- Drożdżówka stokrotka - dodatki
- Przepis na drożdżówkę stokrotka
- Inne pomysły na ciasto drożdżowe
Reklama
Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Drożdżówka stokrotka - dodatki
Zobacz też: Babcia zawsze zaciskała pięść i robiła to z ciastem drożdżowym. Efekt czuć po upieczeniu

Przepis na drożdżówkę stokrotka
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
- 3 duże jajka,
- 550-600 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 80 g masła,
- 7 g suchych drożdży,
- 200 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka,
- szczypta soli.
dodatkowo:
- 0,5 kg owoców,
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Inne pomysły na ciasto drożdżowe
A gdy drożdżówka stokrotka już się wam znudzi, wypróbujcie też inne przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego. Możecie zrobić z niego przeróżne pyszności na słodko i słono, a jedne z najciekawszych pomysłów to:
Reklama
- rogaliki drożdżowe,
- tarta cebulowa na drożdżowym cieście,
- paluchy drożdżowe,
- bułeczki drożdżowe z budyniem,
- strucla drożdżowa z jabłkami,
- pampuchy,
- pierogi drożdżowe smażone,
- zawijańce drożdżowe z truskawkami,
- tarta drożdżowa z figami,
- drożdżowe ślimaki z pomarańczowym lukrem.

Reklama
Reklama
Reklama

