Puszysta pianka czekoladowa w 10 min. Główny składnik to coś, co często się marnuje

W tym artykule:
- Pianka czekoladowa na zimno - główny składnik weźcie z lodówki
- Jak zrobić piankę czekoladową?
- Przepis na piankę czekoladową
Ten deser jest idealny dla wszystkich tych, którzy chcą zrobić wrażenie na gościach, ale nie lubią długiego stania przy garach. Robi się go bowiem szybko, łatwo i tylko z kilku produktów, za to całość smakuje i wygląda jak z dobrej cukierni. Zobaczcie, jak powstaje puszysta pianka czekoladowa i spróbujcie ją przygotować. Już po pierwszej łyżce stanie się ona waszym ulubionym słodkim przepisem.
Pianka czekoladowa na zimno - główny składnik weźcie z lodówki
Najprostszy przepis na piankę czekoladową powstaje na bazie białek jaj, które często marnują się nam w lodówce. Zostaje ich dużo między innymi po przygotowywaniu ciasta kruchego, pączków, ciasta drożdżowego, tiramisu czy innych pyszności na samych żółtkach. Zwykle wtedy przerabiamy nadmiar białek na chrupiącą bezę, kokosanki lub po prostu dodajemy je do jajecznicy, omleta czy naleśników, ale ten czekoladowy deser to zdecydowanie lepsza opcja. Wystarczy tylko kilka dodatków, a białka zamienią się w puszystą czekoladową piankę o kawowej nucie.

Jak zrobić piankę czekoladową?
Aby przygotować pyszny i efektowny, a jednocześnie bardzo prosty deser, wystarczy tylko ubić białka na gęstą pianę i wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą oraz żelatyną. Do tego podstawowego trio musimy jeszcze tylko dodać odrobinę śmietanki kremówki, cukier i trochę mocnej zaparzonej kawy, a powstanie genialnie puszysta pianka. Wszystko to zajmie wam ledwie 10 minut, a cała reszta zrobi się sama w lodówce. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie tego deseru. Już po pierwszej łyżce zakochacie się w tym smaku.

Przepis na piankę czekoladową
Składniki:
- 4 białka jaj,
- 1 tabliczka czekolady,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 2 łyżki śmietanki kremówki,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- odrobina zaparzonej mocnej kawy.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym wlewamy do niej śmietankę i wsypujemy kakao. Cukier mieszamy z 3 łyżkami wody i gotujemy całość na gęsty lukier.
- Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznia. Następnie podgrzewamy całą mieszankę
- Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy ją do rozpuszczonej czekolady ze śmietanką. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany lukier, mocny kawowy napar oraz żelatynę i wszystko łączymy na jednolitą masę.
- Gotową piankę przekładamy do pucharków lub miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

