Puszyste ciasto z kaszy manny bez grama mąki. Pasuje pod każdy owoc i zawsze wychodzi

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto bez mąki?
- Przepis na ciasto z kaszy manny
- Kasza manna - jak wykorzystać ją do innych przepisów?
Zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić ciasto bez mąki? Co prawda w ostatnich latach w sieci i książkach kucharskich takich przepisów pojawia się coraz więcej, ale zwykle takie wypieki są bardziej zbite i brakuje im puszystości oraz lekkości. Poniższy przepis zachowuje jednak wszystko, co najlepsze w tradycyjnym cieście, ale bez dodatku mąki. Zobaczcie, jak to możliwe i koniecznie przetestujcie taką alternatywę.
Jak zrobić ciasto bez mąki?
Większość przepisów na ciasta bez mąki opiera się na płatkach owsianych lub zmielonych orzechach, ale niestety w ten sposób uzyskać delikatną i puszystą konsystencję gotowego wypieku. Jest jednak inny dobrze znany produkt, który świetnie zastępuje mąkę i daje idealną konsystencję ciasta, a chodzi o zwykły grysik. Popularna kasza manna, którą zwykle gotujemy na mleku, świetnie sprawdza się jako zamiennik mąki do ciasta, a gdy dodatkowo połączymy ją z kefirem, otrzymamy już coś genialnego. Kwaśny nabiał i grysik należy wymieszać z podstawowymi składnikami, takimi jak jajka i cukier, a następnie odstawić na około 2 godziny, aby wszystko napęczniało i zgęstniało. Na koniec dodajemy już tylko proszek do pieczenia i możemy wylewać wszystko na blachę.
Takie ciasto genialnie smakuje z dowolnymi sezonowymi owocami, więc wybierajcie to, co akurat jest najtańsze na straganach i przygotowujcie z tego przepisu pyszne wypieki z truskawkami, malinami, borówkami, jagodami czy wiśniami. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i pilnujcie proporcji, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba.

Przepis na ciasto z kaszy manny
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny,
- 2 szklanki kefiru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 150-200 g ulubionych owoców sezonowych,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- W dużej misce wybijamy jajka i mieszamy je z kefirem, cukrem i cukrem wanilinowym oraz kaszką manną. Wszystko łączymy na jednolitą masę, a następnie odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia i ponownie łączymy całość, a następnie przelewamy masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wysypujemy na wierzch umyte świeże owoce.
- Tak przygotowane ciasto z kaszy manny wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i pieczemy przez około godzinę. Następnie całość studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: doradcasmaku.pl
Zobacz też: Sypię 2 szklanki kaszy manny i robię pyszne ciasto bez pieczenia. Smak podbija 1 dodatek

Kasza manna - jak wykorzystać ją do innych przepisów?
Ciasto z kaszy manny to dopiero początek wszystkich przepisów, do jakich możemy użyć grysiku. Jeśli więc do tej pory tylko gotowaliście go na mleku i zajadaliście z sokiem malinowym, to koniecznie przetestujcie też gęsty krem z kaszy manny do tortów lub rumiane i chrupiące placki z kaszy manny. Kasza manna sprawdzi się też do naleśników oraz klusek, aby nadać im pożądaną gęstość, ale nie sprawić, aby były twarde.
Dodatkowo ten składnik warto też stosować przy robieniu kotletów, aby zagęścić mięso mielone bez dodatku bułki oraz dodawać go do wszystkich zup, które wydają nam się zbyt rzadkie. Ciekawym patentem jest też posypywanie kruchego spodu cienka warstwą grysiku przed ułożeniem na nim owoców. Dzięki temu ciasto kruche nie nasiąka owocowym sokiem, przez co nie mięknie, tylko pozostaje idealnie chrupiące.

