W tym artykule:

  1. Jak zrobić kotlety mielone - złote zasady
  2. Co zrobić, żeby kotlety mielone były pulchne?
  3. Najlepszy przepis na kotlety mielone
Reklama

Jak wiadomo najlepsze kotlety mielone robiły nasze babcie, ale okazuje się, że w łatwy sposób możemy doścignąć ten ideał. Wystarczy pamiętać o 1 ważnej czynności, którą pomija wiele osób, a to właśnie ona gwarantuje sukces. To coś, co nic nie kosztuje, za to kotlety mielone wychodzą w tej wersji tak mięciutkie i pulchne, że same rozpadają się pod widelcem.

Jak zrobić kotlety mielone - złote zasady

Zanim zabierzemy się za sprytny trik, zacznijmy od początku, czyli podstawowych zasad, dzięki którym kotlety mielone wychodzą dobre. Zawsze pamiętajcie więc o tych kilku złotych kwestiach:

  • bułkę zawsze moczymy w mleku, a nie wodzie,
  • cebulkę wcześniej podsmażamy na maśle,
  • gotowe kotlety mielone najlepiej smażyć na oleju roślinnym,
  • ważne, żeby tłuszcz był wcześniej porządnie rozgrzany,
  • nie smażymy zbyt dużo kotletów jednocześnie,
  • najpierw smażymy je na średniej mocy palnika, a na koniec zwiększamy grzanie.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były pulchne?

Zwykle po prostu mieszamy mięso mielone z cebulką, jajkiem, bułką i przyprawami, ale samo połączenie składników to za mało. Aby osiągnąć idealnie puszyste kotlety mielone, warto podczas wyrabiania masy dolewać stopniowo lodowatą wodę, a masa stanie się mniej zbita i pulchniejsza. Ważne jednak, aby nie przesadzić z tym dodatkiem, dlatego najlepiej wlewać odrobinę i wyrabiać, powtarzając to tak długo, aż masa zacznie już odchodzić od rąk, ale wciąż będzie zwarta. Bardzo istotne jest też to, żeby woda była rzeczywiście bardzo zimna, a nie w temperaturze pokojowej, bo wtedy efekt będzie zdecydowanie najlepszy.

soczyste mielone kotlety z dziurką

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • około 50 ml lodowatej wody,
  • 1 małe jajko,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia bułki w mleku. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek i przesmażamy je ( najlepiej na maśle). Następnie porządnie odciskamy bułkę i dodajemy ją do mięsa, razem jajkiem i podsmażonymi warzywami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy wyrabiać masę dłońmi, dolewając stopniowo po troszkę zimnej wody.

Reklama

Tak przygotowane mięso mielone formujemy w niewielkie kotleciki i obtaczamy w cienkiej warstwie bułki tartej. Gotowe kotlety mielone układamy małymi partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, po czym zmniejszamy grzanie palnika na średnie. Smażymy je z obu stron przez kilka minut, a na koniec ponownie podkręcamy palnik, aby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę.

Reklama
Reklama
Reklama