Puszyste zawijane bułeczki na śniadanie. Znikają, zanim wystygną

Nie ma lepszego porannego scenariusza niż świeże, gorące bułeczki i filiżanka ulubionej herbaty lub kawy. Jeśli więc macie ochotę na domowe bułki, które nie wymagają wielu składników i zawsze wychodzą perfekcyjnie, musicie poznać poniższy przepis i zapisać go, aby zawsze był pod ręką. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto i jak formować drożdżowe bułeczki, a będziecie zachwyceni efektem.
Jak zrobić domowe bułeczki drożdżowe?
Macie dobry przepis na ciasto drożdżowe, ale gdy formujecie z niego bułeczki, nie wychodzą one tak piękne, jak te ze sklepu? Jest na to prosty, choć nie każdemu znany sposób. Na instagramowym profilu @cozinhaabrangente ukazał się krótki, lecz bardzo pomocny filmik, w którym zobaczymy, że zamiast dzielić drożdżową masę na kuleczki, lepiej podzielić ciasto na niewielkie paski, a następnie każdy z nich cienko rozwałkować i zwinąć w mały rulonik. Tak przygotowane "rolki" ciasta podczas pieczenia zamienią się w kształtne i pulchne drożdżowe bułeczki.
Wcześniej ważny jest jednak jeszcze 1 krok, gdyż gotowe ruloniki trzeba lekko naciąć i skropić wodą. Najlepiej robić nacięcia za pomocą bardzo ostrego noża lub zwykłej czystej żyletki, bo inaczej możemy zbyt mocno rozciągnąć ciasto. Teraz wystarczy już tylko włożyć bułeczki do piekarnika, a wyjdą idealnie równe i pięknie wyrośnięte. Zobaczcie dokładne proporcje składników i zamieńcie swoją kuchnię w najlepszą piekarnię.
Zobacz też: Domowe maślane bułeczki będą świeże nawet za 2 dni. Babcia robiła je zawsze na śniadanie

Przepis na bułeczki drożdżowe
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 300 ml zimnej wody,
- 5 g drożdży suchych,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą, a następnie dodajemy masło i wszystko zalewamy wodą. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto, a następnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto drożdżowe przez około 10-15 minut, a następnie znów odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na paski, a następnie każdy z nich wałkujemy i zwijamy w rulonik. Gotowe rulony układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, a po tym czasie nacinamy każdą bułkę i skrapiamy wodą. Gotowe bułeczki drożdżowe pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Zobaczcie, jakie to proste:
Źródło: Instagram.com/cozinhaabrangente/

