Pyszny farsz do pierogów według receptury prosto z zeszytu babci. Przypomni wam smak świąt sprzed lat

Żadne święta nie mogą się obyć bez pierogów. Tradycyjnie przyrządza się pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie, ale nie tylko. W zależności od regionu, na polskich stołach w Wigilię można znaleźć najróżniejsze rodzaje pierogów. Dość popularne są pierogi z makiem albo makiełki, czyli połączenie słodkiego maku z kluskami. Taki smak wielu osobom kojarzy się jednoznacznie ze świętami - dlaczego więc nie przygotować ich w tym roku? Zobaczcie, jak to zrobić.
Reklama
Świąteczny farsz do pierogów
Podstawą farszu jest oczywiście mak. Ważne są także dodatki - koniecznie muszą się w nim znaleźć także orzechy (mogą być włoskie), miód oraz bakalie. W poniższym przepisie proponujemy wam suszone daktyle, ale możecie dodać dowolne, lubiane przez was owoce.
Przepis na pierogi z makiem
Ciasto:
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 1 szklanka zmielonego maku
- 4 łyżki miodu
- 2 garście orzechów włoskich
- 5 daktyli
- mleko
Ponadto:
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
Reklama
Przygotowanie:
- Zacznijcie od farszu. Wlejcie gorące mleko do maku i odstawcie, aż ostygnie. Po tym czasie odsączcie mak i dodajcie do niego pokrojone drobno orzechy włoskie, daktyle oraz miód. Wymieszajcie.
- Czas na ciasto: przesianą mąkę wymieszajcie z żółtkami oraz solą. Następnie, cały czas mieszając, wlewajcie gorącą wodę. Wyrabiajcie ciasto do momentu, aż nie będzie się lepić do rąk.
- Ciasto rozwałkujcie cienko i za pomocą szklanki wytnijcie kółka. Na każde z nich nałóżcie farsz i zlepcie brzegi.
- Pierogi gotujcie partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 3 minuty na małym ogniu.
- W międzyczasie uprażcie na patelni orzechy włoskie na maśle i dodajcie miód. Gdy składniki się połączą, polejcie nimi gotowe pierogi na talerzu.
Reklama
Reklama
Reklama

