Żadne święta nie mogą się obyć bez pierogów. Tradycyjnie przyrządza się pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie, ale nie tylko. W zależności od regionu, na polskich stołach w Wigilię można znaleźć najróżniejsze rodzaje pierogów. Dość popularne są pierogi z makiem albo makiełki, czyli połączenie słodkiego maku z kluskami. Taki smak wielu osobom kojarzy się jednoznacznie ze świętami - dlaczego więc nie przygotować ich w tym roku? Zobaczcie, jak to zrobić.

Reklama

Świąteczny farsz do pierogów

Podstawą farszu jest oczywiście mak. Ważne są także dodatki - koniecznie muszą się w nim znaleźć także orzechy (mogą być włoskie), miód oraz bakalie. W poniższym przepisie proponujemy wam suszone daktyle, ale możecie dodać dowolne, lubiane przez was owoce.

Przepis na pierogi z makiem

Ciasto:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 5 daktyli
  • mleko

Ponadto:

  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
Reklama

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od farszu. Wlejcie gorące mleko do maku i odstawcie, aż ostygnie. Po tym czasie odsączcie mak i dodajcie do niego pokrojone drobno orzechy włoskie, daktyle oraz miód. Wymieszajcie.
  2. Czas na ciasto: przesianą mąkę wymieszajcie z żółtkami oraz solą. Następnie, cały czas mieszając, wlewajcie gorącą wodę. Wyrabiajcie ciasto do momentu, aż nie będzie się lepić do rąk.
  3. Ciasto rozwałkujcie cienko i za pomocą szklanki wytnijcie kółka. Na każde z nich nałóżcie farsz i zlepcie brzegi.
  4. Pierogi gotujcie partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujcie je przez 3 minuty na małym ogniu.
  5. W międzyczasie uprażcie na patelni orzechy włoskie na maśle i dodajcie miód. Gdy składniki się połączą, polejcie nimi gotowe pierogi na talerzu.
Reklama
Reklama
Reklama