W tym artykule:

  1. Cenna czekolada
  2. Pyszny krem czekoladowy z mleka skondensowanego
  3. Do czego pasuje krem czekoladowy?
Reklama

Czekolada to ten produkt, który kochają niemal wszyscy. Lody czekoladowe, czekolada na gorąco, fondant czekoladowy czy zwykła tabliczka czekolady zawsze znikają błyskawicznie. I wcale się nie dziwimy, bo czekolada pod każdą postacią smakuje doskonale. Dodatkowo dobrej jakości czekolada jest bardzo wartościowa.

Cenna czekolada

Wysokiej jakości czekolada, w której składzie nie znajdziemy zbędnych ulepszaczy, zawiera ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Są to m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy A, B i E oraz kwasy omega-6. Nieprzypadkowo ziarna kakaowca, z których wytwarzana jest czekolada są zaliczane do tzw. superfoods, czyli żywności korzystnie wpływającej na organizm człowieka. Gorzka czekolada daje uczucie sytości, a co za tym idzie zaspokaja łaknienie na inne słodycze czy kaloryczne przekąski. Pomaga dzięki temu zachować szczupłą sylwetką oraz wspiera odchudzanie. Jedząc czekoladę w organizmie wydziela się serotonina, która przeciwdziała depresji oraz chorobom układu nerwowego i trawiennego. Zawarte w niej związki, tj. flawonole chronią nasz organizm przed poważniejszymi schorzeniami, m.in. chorobami nowotworowymi czy zawałami serca.

Jeśli przygotowujecie ciasto z kremem czekoladowym, albo robicie tort czekoladowy, najważniejszy jest krem. Powinien być stabilny, odpowiednio puszysty i przede wszystkim pyszny. Nie zawsze udaje się osiągnąć taki efekt i ostateczny wypiek nie jest taki, jak sobie wyobrażaliśmy. Zobaczcie prosty przepis na krem czekoladowy, który zawsze się udaje, a dodatkowo jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Pyszny krem czekoladowy z mleka skondensowanego

Przygotujcie:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 szt. gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 60% kakao),
  • 50 g masła,
  • szczyptę soli.

Sposób wykonania:

Do garnuszka wlejcie mleko oraz śmietanę. Pokruszcie dwie tabliczki czekolady na mniejsze kawałki. Doprawcie szczyptą soli. Gotujcie na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę zawartość rondelka. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, a składniki się dokładnie połączą, zdejmijcie garnek z ognia. Odczekajcie aż masa wystygnie i dodajcie schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Zblendujcie całość na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. Krem przełóżcie do pojemnika z zamknięciem lub słoika. Schładzajcie w lodówce, aż całkowicie stężeje.

Krem z powodzeniem można przechowywać w lodówce do tygodnia. Nie bójcie się, że bez dodatku cukru krem może nie być dostatecznie słodki. Odpowiedni poziom słodyczy zapewni mleko skondensowane. W tym wypadku kalorie się nie liczą.

grysikowy krem do tortu

Do czego pasuje krem czekoladowy?

Krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym idealnie sprawdzi się w tych przepisach:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama