W tym artykule:

  1. Patelnia Ernesto Lidl
  2. Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży i jabłek?
Reklama

Racuchy to danie, które pamięta chyba każdy z lat dzieciństwa. Robione na drożdżach, z jabłkiem lub z dodatkiem świeżych malin. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Można je jeść zarówno na obiad, jak i na deser. Wytrawne dobrze smakują z wędzonymi rybami czy ogórkiem i twarożkiem. Ich wschodnią odmianą są bliny, które są bardzo podobne. Wypróbujcie ten klasyk, w którym nie używam ani drożdży, ani tartego jabłka. Smażę je na patelni z Lidla, na której robię karmelizowaną skórkę.

Patelnia Ernesto Lidl

Patelnia Ernesto z Lidla nadaje się do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, które pozwala zadbać o sylwetkę. Patelnia jest powlekana - powłoki Maximising Green nie zawierają GenX i są produkowane bez użycia substancji szkodliwych. To dodatkowo przemawia za tym, aby móc z nich korzystać na co dzień.

Dodatkowo powłoka zapobiegająca przywieraniu ILAG® Professional S ma innowacyjny trójwarstwowy system z podkładem wzmocnionym ceramiką i unikalną matrycą polimerową w warstwie wierzchniej. Pozwala na wysmażenie potraw w równomierny sposób, bez efekty przypalenia z jednej strony.

Jak wspominają zadowoleni Klienci:

Piękna patelnia, zamówiłem 2 sztuki. Wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej i co najważniejsze ma grube dno dzięki czemu patelnia się nie wypacza. Dobra dystrybucja ciepła!

Patelnię należy zagotować co najmniej dwukrotnie, aby usunąć pozostałości po produkcji. Steki z patelni smakują wyśmienicie. Zapewnia łatwy efekt grillowania. Do czyszczenia należy używać wyłącznie miękkiej strony gąbki.

Bardzo dobra patelnia w rozsądnej cenie! Jestem zachwycony!

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży i jabłek?

Racuchy, które doskonale smakują za każdym razem, robiła moja ukochana babcia. Jej sekretem było połączenie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia w dobrej proporcji. Dodatkowo łączyła dwa rodzaje nabiału - maślankę oraz kefir. Nie musicie używać puree czy tartych jabłek, aby poczuć wilgotny smak placuszków. Wybierzcie ten przepis na racuchy bez drożdży, a będzie waszym podstawowym, gdy zabraknie drożdży czy jabłek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki kefiru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia dokładnie przesiejcie i wsypcie do miski. Wymieszajcie maślankę i kefir. Ubijcie jajka na gładką i puszystą masę. Doprawcie solą i cukrem. Wymieszajcie wszystkie składniki tak, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Smażcie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, wylewając porcje za pomocą chochelki. Udekorujcie ulubionymi owocami lub śmietaną.

Zobacz też: 5-minutowe placuszki na śniadanie. Ile nie zrobię, zawsze za mało
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama