Racuchy robię bez drożdży i jabłek. Inny składnik sprawił, że są mięciutkie i pulchne

W tym artykule:
Racuchy to danie, które pamięta chyba każdy z lat dzieciństwa. Robione na drożdżach, z jabłkiem lub z dodatkiem świeżych malin. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Można je jeść zarówno na obiad, jak i na deser. Wytrawne dobrze smakują z wędzonymi rybami czy ogórkiem i twarożkiem. Ich wschodnią odmianą są bliny, które są bardzo podobne. Wypróbujcie ten klasyk, w którym nie używam ani drożdży, ani tartego jabłka. Smażę je na patelni z Lidla, na której robię karmelizowaną skórkę.
Patelnia Ernesto Lidl
Patelnia Ernesto z Lidla nadaje się do zdrowego, niskotłuszczowego smażenia, które pozwala zadbać o sylwetkę. Patelnia jest powlekana - powłoki Maximising Green nie zawierają GenX i są produkowane bez użycia substancji szkodliwych. To dodatkowo przemawia za tym, aby móc z nich korzystać na co dzień.
Dodatkowo powłoka zapobiegająca przywieraniu ILAG® Professional S ma innowacyjny trójwarstwowy system z podkładem wzmocnionym ceramiką i unikalną matrycą polimerową w warstwie wierzchniej. Pozwala na wysmażenie potraw w równomierny sposób, bez efekty przypalenia z jednej strony.
Jak wspominają zadowoleni Klienci:
Piękna patelnia, zamówiłem 2 sztuki. Wykonana z wytrzymałej stali nierdzewnej i co najważniejsze ma grube dno dzięki czemu patelnia się nie wypacza. Dobra dystrybucja ciepła!
Patelnię należy zagotować co najmniej dwukrotnie, aby usunąć pozostałości po produkcji. Steki z patelni smakują wyśmienicie. Zapewnia łatwy efekt grillowania. Do czyszczenia należy używać wyłącznie miękkiej strony gąbki.
Bardzo dobra patelnia w rozsądnej cenie! Jestem zachwycony!
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży i jabłek?
Racuchy, które doskonale smakują za każdym razem, robiła moja ukochana babcia. Jej sekretem było połączenie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia w dobrej proporcji. Dodatkowo łączyła dwa rodzaje nabiału - maślankę oraz kefir. Nie musicie używać puree czy tartych jabłek, aby poczuć wilgotny smak placuszków. Wybierzcie ten przepis na racuchy bez drożdży, a będzie waszym podstawowym, gdy zabraknie drożdży czy jabłek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki kefiru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia dokładnie przesiejcie i wsypcie do miski. Wymieszajcie maślankę i kefir. Ubijcie jajka na gładką i puszystą masę. Doprawcie solą i cukrem. Wymieszajcie wszystkie składniki tak, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Smażcie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, wylewając porcje za pomocą chochelki. Udekorujcie ulubionymi owocami lub śmietaną.


