Resztki kurczaka obtaczam w wyjątkowej panierce. Ta przekąska zawsze robi furorę

W tym artykule:
- Podstawowe składniki na paluszki z kurczaka
- Jak zrobić paluszki z kurczaka?
- Co można jeszcze dodać do masy z kurczaka?
- Jaki sos do paluszków z kurczaka?
Paluszki z kurczaka są jeszcze lepsze niż popularne stripsy. Najlepiej jest zrobić je z filetu, ale z nóżek będą równie dobre, a przy tym jeszcze bardziej soczyste. To doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi i przyjęcie na świeżym powietrzu. Zazwyczaj podaje się je z sosami, ale sprawdzą się też na obiad, podane w towarzystwie surówki colesław lub grubo startej marchewki z majonezem, mogą pojawić się tu również klasyczne frytki. Do tego istotne jest to, że nic nie marnuje się z poprzedniego obiadu. Ale nie jest to takie zastępcze danie, które zjemy z przymusu, żeby nic wyrzucić. Nic podobnego, to wyrazista, wyjątkowa przekąska, którą będziecie chętnie powtarzać.
Podstawowe składniki na paluszki z kurczaka
- 1 szklanka posiekanego kurczaka, upieczona pierś
- 1 szklanka startego sera żółtego, najlepiej cheddara
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Jak zrobić paluszki z kurczaka?
- Upieczone mięso z kurczaka rozrywamy palcami, można też rozdzielać je widelcem, jak szarpaną wołowinę.
- Ścieramy kawałek sera żółtego, najlepszy będzie do tego cheddar, nada paluszkom niepowtarzalny smak i sprawi, że całość będzie się przyjemnie ciągnęła. Dodajemy go do rozdrobnionego kurczaka.
- Do miski z mięsem wbijamy też jedno jajko, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Całość formujemy tak, żeby paluszki z kurczaka przypominały frytki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim frytki z kurczaka i wkładamy je do piekarnika na 20 minut, aż przyjemnie się zezłocą.
- Kurczakowe paluszki podajemy jako przekąskę z ulubionymi sosami.
Porada: jeśli do masy kurczakowej dosypiecie pół łyżeczki proszku do pieczenia, nieco urosną i będą bardzo puszyste.
Co można jeszcze dodać do masy z kurczaka?
Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Smak najłatwiej podciągniemy dodatkiem wyrazistych przypraw. I mogą to być:
- płatki chili
- papryka słodka
- bazylia suszona
- oregano
- tymianek
- czosnek granulowany
- cebula suszona
- kurkuma
- curry
Jak jeszcze możemy wpłynąć na smak? Przyprawy są bardzo ważne, bo w prosty sposób nadają daniom odpowiedni smak. Ale to oczywiście nie wszystko, możemy się tu też pobawić serami, wybierając inne gatunki, na przykład goudę lub ementaler lub robiąc mieszanki – mozzarella z cheddarem. Można jeszcze dołożyć konkretniejsze składniki: posiekaną cebulkę, koperek, natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek, paprykę świeżą pokrojoną na małe kawałeczki, pomidory suszone z zalewy.
Jaki sos do paluszków z kurczaka?
Sosy to wyjątkowy dodatek, niesamowicie podkreślają smak potraw lub ratują sytuację, gdy danie nie zostało odpowiednio doprawione. Większość z nich robić się w bardzo łatwo. Można iść w najbardziej oczywistą stronę i po prostu podać do nich dobrej jakości ketchup. Z kolei, jeśli mamy więcej czasu, warto zrobić go w domu, a najlepiej jest postawić na kilka propozycji. W ten sposób damy gościom większy wybór. Podpowiadamy, jakie propozycje warto rozważyć:
- domowy majonez – będziemy mieli wtedy przekąskę w belgijskim stylu
- sos musztardowy – znacznie różni się od zwykłej musztardy
- sos słodko-kwaśny, czyli prawdziwa klasyka, zna go każdy
- sos tysiąca wysp – z cebulką i ogóreczkami konserwowymi
- sos ranczerski – z musztardą natką pietruszki i koperkiem
- sos jack daniel’s – tylko dla dorosłych, ponieważ zawiera whisky, a oprócz niej sok ananasowy, teriyaki i sos sojowy
- sos barbecue – ma wyrazisty smak, znają go wszyscy
- sos serowy – na cheddarze i mleku, jest gęsty i zawiesisty


