W tym artykule:

  1. Podstawowe składniki na paluszki z kurczaka
  2. Jak zrobić paluszki z kurczaka?
  3. Co można jeszcze dodać do masy z kurczaka?
  4. Jaki sos do paluszków z kurczaka?
Reklama

Paluszki z kurczaka są jeszcze lepsze niż popularne stripsy. Najlepiej jest zrobić je z filetu, ale z nóżek będą równie dobre, a przy tym jeszcze bardziej soczyste. To doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi i przyjęcie na świeżym powietrzu. Zazwyczaj podaje się je z sosami, ale sprawdzą się też na obiad, podane w towarzystwie surówki colesław lub grubo startej marchewki z majonezem, mogą pojawić się tu również klasyczne frytki. Do tego istotne jest to, że nic nie marnuje się z poprzedniego obiadu. Ale nie jest to takie zastępcze danie, które zjemy z przymusu, żeby nic wyrzucić. Nic podobnego, to wyrazista, wyjątkowa przekąska, którą będziecie chętnie powtarzać.

Podstawowe składniki na paluszki z kurczaka

  • 1 szklanka posiekanego kurczaka, upieczona pierś
  • 1 szklanka startego sera żółtego, najlepiej cheddara
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić paluszki z kurczaka?

  1. Upieczone mięso z kurczaka rozrywamy palcami, można też rozdzielać je widelcem, jak szarpaną wołowinę.
  2. Ścieramy kawałek sera żółtego, najlepszy będzie do tego cheddar, nada paluszkom niepowtarzalny smak i sprawi, że całość będzie się przyjemnie ciągnęła. Dodajemy go do rozdrobnionego kurczaka.
  3. Do miski z mięsem wbijamy też jedno jajko, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Całość formujemy tak, żeby paluszki z kurczaka przypominały frytki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim frytki z kurczaka i wkładamy je do piekarnika na 20 minut, aż przyjemnie się zezłocą.
  5. Kurczakowe paluszki podajemy jako przekąskę z ulubionymi sosami.

Porada: jeśli do masy kurczakowej dosypiecie pół łyżeczki proszku do pieczenia, nieco urosną i będą bardzo puszyste.

Co można jeszcze dodać do masy z kurczaka?

Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Smak najłatwiej podciągniemy dodatkiem wyrazistych przypraw. I mogą to być:

  • płatki chili
  • papryka słodka
  • bazylia suszona
  • oregano
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • cebula suszona
  • kurkuma
  • curry

Jak jeszcze możemy wpłynąć na smak? Przyprawy są bardzo ważne, bo w prosty sposób nadają daniom odpowiedni smak. Ale to oczywiście nie wszystko, możemy się tu też pobawić serami, wybierając inne gatunki, na przykład goudę lub ementaler lub robiąc mieszanki – mozzarella z cheddarem. Można jeszcze dołożyć konkretniejsze składniki: posiekaną cebulkę, koperek, natkę pietruszki, kolendrę, szczypiorek, paprykę świeżą pokrojoną na małe kawałeczki, pomidory suszone z zalewy.

Jaki sos do paluszków z kurczaka?

Sosy to wyjątkowy dodatek, niesamowicie podkreślają smak potraw lub ratują sytuację, gdy danie nie zostało odpowiednio doprawione. Większość z nich robić się w bardzo łatwo. Można iść w najbardziej oczywistą stronę i po prostu podać do nich dobrej jakości ketchup. Z kolei, jeśli mamy więcej czasu, warto zrobić go w domu, a najlepiej jest postawić na kilka propozycji. W ten sposób damy gościom większy wybór. Podpowiadamy, jakie propozycje warto rozważyć:

  • domowy majonez – będziemy mieli wtedy przekąskę w belgijskim stylu
  • sos musztardowy – znacznie różni się od zwykłej musztardy
  • sos słodko-kwaśny, czyli prawdziwa klasyka, zna go każdy
  • sos tysiąca wysp – z cebulką i ogóreczkami konserwowymi
  • sos ranczerski – z musztardą natką pietruszki i koperkiem
  • sos jack daniel’s – tylko dla dorosłych, ponieważ zawiera whisky, a oprócz niej sok ananasowy, teriyaki i sos sojowy
  • sos barbecue – ma wyrazisty smak, znają go wszyscy
  • sos serowyna cheddarze i mleku, jest gęsty i zawiesisty
Warzywa z rosołu
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama