W tym artykule:

  1. Co zrobić z resztek twarogu?
  2. Jak zrobić naleśniki z twarogu?
  3. Przepis na naleśniki twarogowe
  4. Z czym podawać naleśniki twarogowe?
Reklama

Kupujecie twaróg i dodajecie go na kanapki z dżemem czy do różnego rodzaju twarożków i past do smarowania? Jeśli tak, to pewnie niejeden raz zdarzyło wam się, że w lodówce zostawała resztka białego sera, z którą nie wiadomo co zrobić. Na szczęście taką odrobinę nabiału można zamienić w genialny posiłek, który nasyci was na pół dnia. Wystarczy tylko blender i chwila pracy, a efekt będzie zachwycający.

Co zrobić z resztek twarogu?

Najlepszym pomysłem na spożytkowanie resztek białego sera są mięciutkie naleśniki twarogowe. Te placuszki mają nieco inną konsystencję niż klasyczne naleśniki, a do tego są znacznie bogatsze w białko, a więc sycą na dłużej. Sam przepis jest banalnie prosty i udaje się każdemu, a jedyne, czego do niego potrzebujecie, to blender. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki serowe krok po kroku i koniecznie przetestujcie tę recepturę, gdy następnym razem znajdziecie w lodówce resztkę białego sera.

mrożony twaróg

Jak zrobić naleśniki z twarogu?

Przepis na naleśniki twarogowe jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku podstawowych produktów, jakie zawsze stosujemy do ciasta naleśnikowego. Oprócz twarogu przyda się więc mąka, jajka, mleko, cukier i sól oraz odrobina proszku do pieczenia. Oczywiście można też do tego dodatkowo sypnąć cukier wanilinowy lub dolać kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast.

Wszystkie produkty można od razu zblendować w jednym naczyniu, jednak jeśli chcecie, aby białkowe naleśniki z twarogu były lekkie i puszyste, lepiej najpierw oddzielcie białka od żółtek i ubijcie sztywną białkową pianę, którą wymieszacie z resztą masy na samym końcu. Zajmie to tylko chwilę, a mocno poprawi konsystencję twarogowego ciasta. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników i przygotujcie naleśniki twarogowe przy najbliższej okazji.

naleśniki

Przepis na naleśniki twarogowe

Składniki:

  • 100 g twarogu,
  • 120 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wybicia jajek i rozdzielenia ich do dwóch miseczek na białka i żółtka. Następnie żółtka blendujemy z cukrem i twarogiem, a gdy masa będzie już jednolita, stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy też mleko i wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę bez żadnych grudek.
  2. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie już sztywna, delikatnie łączymy ją z masą twarogową i krótko mieszamy całość łyżką.
  3. Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy naleśniki na średniej mocy palnika, aż będą miały piękny złoty kolor z obu stron.
Reklama

Z czym podawać naleśniki twarogowe?

Gotowe naleśniki twarogowe podajemy z ulubionym dżemem lub sezonowymi owocami. Do tego świetnie sprawdzi się też kleks jogurtu naturalnego czy odrobina waniliowego serka homogenizowanego. Dobrym połączeniem do takiego serowego ciasta będzie też masło orzechowe czy ulubiony krem czekoladowy i plasterki bananów. Jeśli natomiast wolicie bardziej "wypasione" naleśniki na słodko w formie deseru, to możecie podać twarogowe placki przełożone kremem budyniowym czy kajmakiem.

Reklama
Reklama
Reklama