Robię 2 stabilne masy i wykładam na herbatniki. 10-minutowe ciasto bez pieczenia to rodzinny hit

Lubię ciasta, które są proste w przygotowaniu, a składniki są ogólnodostępne. Gdy dodatkowo ciasta nie trzeba piec w piekarniku, od razu zapisuję przepis w kajeciku. Pieczone ciasta są pyszne, ale gdy pomyślę, że znów trzeba opróżnić piekarnik z wszystkich rzeczy, a mam tam sporo gratów, a potem czekać, aż się rozgrzeje, ochota na pieczenie słabnie. poza tym wyjęte rzeczy zalegają w kuchni i robią dodatkowy bałagan w kuchni. Tak więc ciasta bez pieczenia, to to, co lubię najbardziej. Do moich ukochanych należą ciasto leniwiec, szarlotka bez pieczenia, czy bardzo efektowne piankowe ciasto lastryko.
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Jednak gdy zbliża się rodzinna uroczystość, albo przyjmuję gości, najczęściej robię ciasto na herbatnikach bez pieczenia. W środku 2 stabilne masy uzupełniają się smakowo, a wierzch zwieńcza duet z bitej śmietany i dżemu. Obie masy są powszechnie znane, ale wyłożone na herbatnikach w 1 deserze potęgują smak i walory estetyczne. Dżem z czarnej porzeczki przełamuje słodkie smaki i fantastycznie łączy się z bitą śmietaną. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto bez pieczenia na herbatnikach:
Składniki:
- około 400 g herbatników
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- opcjonalnie płatki migdałowe, gorzka czekolada, kakao
na krem kajmakowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- 250 g kajmaku z puszki,
- 200 g białej czekolady
na grysikowy krem do tortu
- 750 ml mleka,
- 9 łyżek grysiku,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kostka masła.
na bitą śmietanę:
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie kremu kajmakowego
Śmietankę podgrzejcie i wrzućcie do niej pokruszoną białą czekoladę oraz kajmak. Wszystko dokładnie wymieszajcie i zblendujcie, by uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę włóżcie do lodówki na co najmniej 8 h. Po tym czasie dodajcie serek mascarpone i wszystko razem ubijcie na puszysty krem.
Przygotowanie kremu grysikowego
Mleko wymieszajcie z cukrem i doprowadźcie do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy całość się zagotuje, dodajcie grysik i mieszajcie całość, aż nie będzie grudek. Po chwili masa zacznie gęstnieć i wtedy zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie kaszkę do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyjcie aż stanie się puszyste, a następnie porcjami dodajcie wystudzony grysik, ciągle miksując masę. Gotowy krem wstawcie do lodówki.
Bita śmietana
Do schłodzonego naczynia wlejcie zimną śmietankę i ubijajcie przez 30 sekund na najniższych obrotach. Po tym czasie zwiększcie obroty do najwyższych i ubijajcie do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady. Pod koniec miksowania dodajcie przesiany cukier puder i miksujcie do ich całkowitego połączenia ze śmietaną.
Na spodzie formy 24×24 cm ułóżcie warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóżcie krem grysikowy. Wyrównajcie i ułóżcie drugą warstwę herbatników. Wyłóżcie krem kajmakowy i znów warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarujcie cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki, a na nim bitą śmietanę. Górę można posypać płatkami prażonych migdałów, gorzką czekoladę, albo kakao. Ciasto przechowujcie w lodówce.


