Robię biszkopt z 6 jaj i rzucam nim o podłogę. Ten patent znalazłam w babcinym zeszycie

W tym artykule:
- Jakie składniki do biszkoptu?
- Jak zrobić biszkopt z 6 jaj?
- Po co rzucać biszkoptem?
- Przepis na biszkopt z 6 jaj
Wiele razy próbowaliście robić domowy biszkopt, ale nie zawsze wychodził wam idealnie puszysty i odpowiednio wysoki? To częsty problem, który na szczęście można łatwo rozwiązać. Wystarczy trzymać się babcinych zasad, a wtedy wszystko pójdzie, jak trzeba, a gotowy biszkopt będzie zachwycał zarówno wyglądem, smakiem, jak i idealną puszystością.
Jakie składniki do biszkoptu?
Klasyczny przepis na biszkopt składa się tylko z paru najprostszych składników, ale przyda się tu porządna ilość jajek. Aby ciasto było wysokie, warto więc zaopatrzyć się w co najmniej 6 jaj, a do tego mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do tego ważna jest jeszcze mała szczypta soli, która pomoże szybciej ubić białka na sztywną pianę, a dla podkręcenia smaku i zapachu, można dorzucić też cukier wanilinowy lub kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.
Jedyne, o czym musicie pamiętać to sztywna zasada, że wszystkie składniki do biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno jajka należy koniecznie wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę przed planowanym pichceniem ciasta. Gdy macie już przygotowane wszystkie produkty, możecie brać się za miksowanie i pieczenie, ale tutaj też należy trzymać się 1 ważnej zasady.

Jak zrobić biszkopt z 6 jaj?
Sam przepis na biszkopt z 6 jaj, który nie opada, nie jest może taki trudny, jednak liczy się tu odpowiednia kolejność. Najpierw ubijamy białka, potem do sztywnej piany dodajemy cukier, następnie wrzucamy po 1 żółtku, a na koniec stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa jest gotowa, przelewamy ją do wyłożonej papierem blachy, a resztę zrobi już za nas piekarnik.
Wielu zapomina jednak o 1 ważnym kroku przygotowania. Chodzi o rzucanie biszkoptem z wysokości około 50 cm. Może się to wydawać dość dziwne, ale okazuje się być genialnym patentem na dobrze przygotowane ciasto. Zobaczcie, na czym polega ta stara babcina metoda i zacznijcie ją stosować, a ciasto biszkoptowe w końcu będzie wam wychodziło po mistrzowsku.
Po co rzucać biszkoptem?
Rzucanie biszkoptem brzmi nietypowo, ale to sprawdzony stary patent wszystkich cukierników. Znały go już nasze babcie i często po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczały je na podłogę. Ale dlaczego rzuca się biszkoptem po upieczeniu? Jest na to proste wytłumaczenie. Podczas uderzenia ciastem o blat czy podłogę, małe pęcherzyki powietrza szybko idą w górę i łączą się w większe, przez co ciasto nie opada. Para wodna nie gromadzi się wtedy powoli w cieście, a dzięki temu nie skrapla się i wypiek nie "siada", tylko zachowuje swoją wysokość. Zobaczcie prosty przepis na biszkopt rzucany z 6 jaj i koniecznie spróbujcie go przygotować we własnych kuchniach.

Przepis na biszkopt z 6 jaj
Składniki:
- 6 średnich jajek,
- 150 g cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Najpierw wybijamy jajka, oddzielając je na białka i żółtka. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą już sztywne, stopniowo dodajemy do nich po trochę cukru, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodajemy po 1 żółtku, dalej miksując, a na koniec stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy całość.
- Gotowe ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Biszkopt z 6 jaj pieczemy przez około 30 minut, aż będzie pięknie rumiany na zewnątrz.
- Upieczony, jeszcze gorący biszkopt od razu wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie rzucamy nim o blat lub podłogę z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy ciasto do przestudzenia. Dopiero gdy biszkopt już całkowicie wystygnie, delikatnie oddzielamy boki od formy przy pomocy noża i wyciągamy wypiek z formy.
Gotowy wypiek warto dodatkowo przełożyć ulubioną masą, a wtedy powstanie coś jeszcze lepszego. Szczególnie polecamy biszkopt z truskawkami i kremem, ale możecie też wykorzystać wszelkie inne sezonowe owoce. Innym świetnym nadzieniem będzie domowa masa kokosowa, gęsty solony karmel lub kultowy krem z kaszy manny, jaki kiedyś robiły nasze mamy i babcie.

