W tym artykule:

  1. Robot Kenwood Media Markt
  2. Jak zrobić chleb mięciutki jak bułka paryska?
Reklama

Nie ma lepszego pieczywa, niż to zrobione samodzielnie w domu. Gdy zrobię swój domowy chleb na drożdżach czy na zakwasie wiem, co jem. Staram się kupować mąki ekologiczne, które nie zawierają dodatków spulchniających. Babcia nauczyła mnie i moją mamę piec tak, aby zawsze wyrastały piękne bochenki. Zarówno w formach, jak i keksówkach. Moim ulubionym chlebem jest ten jak bułka paryska. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Robot Kenwood Media Markt

Robot planetarny Kenwood to niezawodny pomocnik w kuchni, który ma mnóstwo dodatkowych akcesoriów. Od maszynki do mielenia mięsa, po wyciskarkę do cytrusów czy też sokowirówkę. Doskonale radzi sobie z każdym ciastem, nawet drożdżowym. Pracuje bardzo cicho i w kilka minut mam bazę do swoich ulubionych wypieków. Misa to prawie 5 l pojemności, dzięki czemu nadaje się dla większej rodziny.

Jak wspominają zadowoleni Klienci:

W atrakcyjnej cenie dostajemy kilka urządzeń w jednym. Robot spełnia bez zarzutu swoje zadania. Jest silny i radzi sobie doskonale nawet z ciężkim ciastem drożdżowym.

Moja ocena: 10/10. Jakość wykonania bardzo dobra. Duży plus, że w jednym zestawie jest wszystko i nie trzeba mieć więcej sprzętów w domu. Polecam każdemu, na pewno będziecie intensywnie z niego korzystać.

Robota eksploatowałam w dużym stopniu podczas przygotowań świątecznych i jestem zachwycona. Wszystko działa bez zarzutu. Malakser spisał się na medal.

Robot bardzo funkcjonalny, pomagający przyspieszyć codzienną pracę w kuchni. Idealny dla zapracowanych mam. Wiem, bo sama do nich należę i cieszę się, że wiele manualnych prac mogę ułatwić sobie z pomocą robota, jak na przykład blendowanie czy wyciskanie soków.

Jak zrobić chleb mięciutki jak bułka paryska?

Chlebek, którego nauczyła mnie robić mama, jest mięciutki i przepyszny. Smakuje identycznie jak bułka paryska, która rozpływa się w ustach. Sprawdźcie, jak zrobić go przy pomocy robota z Media Markt, który znacznie ułatwia pracę. Przygotujcie keksówki, w których wyjdą idealne kromki na kanapki do codziennego śniadania.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki letniego mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie przesiejcie do misy blendera. Zróbcie zaczyn drożdżowy na bazie letniego mleka z odrobiną cukru i mąki. Zaczyn po 15 minutach wlejcie do mąki i dodajcie masło, cukier i sól.

Następnie wymieszajcie za pomocą robota i odstawcie na 2 godziny do wyrośnięcia. Masę przełóżcie do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozwólcie na dodatkowe wyrośnięcie przez 20 minut. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusz przez 35 minut.

bułeczki z serka wiejskiego
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama