Kupując świeży schab, zwykle robimy z niego kotlety lub pieczemy w całości, jednak mało kto zna inny przepis na to mięso. Wystarczy tylko kilka niedrogich dodatków, aby przyrządzić doskonały schab po bosmańsku, który nie wymaga tyle pracy, co kotlety schabowe. Wystarczy pokroić składniki, a reszta robi się już niemal sama. Zobaczcie i koniecznie spróbujcie.

Reklama

Jak zrobić schab po bosmańsku?

Przepis na schab po bosmańsku to nic innego jak kawałki mięsa duszone z warzywami w aromatycznym sosie. Taka potrawka ze schabu smakuje przepysznie, jest szybka w przygotowaniu, a lista składników to jedynie mięso, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy i trochę przypraw. W przeciwieństwie do receptur na schab pieczony w całości, nie potrzebujemy tu skomplikowanych wieloskładnikowych marynat, ani wielu godzin czekania, aż mięso przejdzie ich smakiem. Zobaczcie ten przepyszny i banalnie prosty przepis na schab, a nie wrócicie już też do klepania i panierowania całego stosu schabowych.

5-minutowy schab

Przepis na schab po bosmańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1 l wody,
  • 1 duża cebula,
  • 1 niewielka marchewka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • trochę mąki ziemniaczanej,
  • duża szczypta curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę i marchew obieramy. Cebulkę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie paski, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Gdy schab będzie już złocisty z każdej strony, zdejmujemy go z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy warzywa.

Reklama

Cebulę z marchwią podsmażamy przez około 5 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Po tym czasie dorzucamy wcześniej usmażony schab, wlewamy wodę i dorzucamy wszystkie przyprawy. Następnie zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, wszystko dokładnie mieszamy i po 5 minutach schab po bosmańsku jest gotowy.

Reklama
Reklama
Reklama