Robię najlepsze tajskie lody w domu za grosze. Wcale nie potrzebuję specjalnego sprzętu

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Czym różnią się lody tajskie od tradycyjnego deseru z Włoch?
- Jak zrobić lody tajskie w domu?
- Przepis na lody tajskie
- Jak podawać tajskie lody?
Rolowane tajskie lody podbiły media społecznościowe. Sposób, w jaki powstają w kilka minut spod ręki profesjonalistów w tajskich budkach, jest hipnotyzujący, a efekt jest niezwykle apetyczny. Mleczna mieszanka wydaje się zamarzać w kilka sekund, a rolowanie jej szpachelką wygląda jak świetna zabawa. Każdy widz przeglądający rolki myśli: gdyby tylko można było to zrobić w domu, bez użycia specjalnej maszyny. Okazuje się, że jest to możliwe, a na dodatek bardzo proste. Opisujemy, jak to zrobić i podajemy przepis na lody tajskie z truskawkami.
Czym różnią się lody tajskie od tradycyjnego deseru z Włoch?
Bazą obu rodzajów jest mleko i/lub śmietanka. Tradycyjne lody waniliowe powstają też często z dodatkiem żółtek, czyli na bazie klasycznego kremu angielskiego. Na tajskie zmrożone słodkości składa się bardzo prosta mleczna baza (nierzadko z mleka kokosowego) i rozmaite dodatki, w postaci owoców, czekolady, orzechów, bakalii itd. Największa różnica tkwi w sposobie przygotowania. Najlepiej znany nam deser trzeba cierpliwie „kręcić”, żeby rozbijać na bieżąco kryształki lodu. Dzięki temu powstaje gładka, kremowa masa.
Lody na ulicach Bangkoku robi się na oczach klienta, w kilka minut. Mleczną mieszankę wylewa się na zmrożoną płytę (cały czas jest ona schładzana do temperatury około -20°C). Następnie miesza szpatułkami i rozsmarowuje (proces ten wygląda trochę jak smażenie na zimno, dlatego lody określa się mianem stir fry). Ostatni krok to zeskrobanie zmrożonej masy szybkimi ruchami za pomocą specjalnej szpachelki. Gotowe ruloniki układa się pionowo w kubeczku. Tajskich lodów, w przeciwieństwie na przykład do gelato, nie można przechowywać w zamrażarce, trzeba cieszyć się nimi od razu.
Jak zrobić lody tajskie w domu?
To naprawdę bardzo proste. Najważniejsza rzecz, jakiej potrzebujecie, to miejsce w zamrażarce. Trzeba przygotować je wcześniej i znaleźć odpowiednią blaszkę, która się tam zmieści, ułożona poziomo. Koniecznie wybierzcie tacę z metalu, który jest dobrym przewodnikiem cieplnym. Powinna mieć niskie ranty. Dzięki temu łatwiej będzie rozsmarować mleczną masę i zrolować lody po zmrożeniu. Jeśli chodzi o składniki, do podstawowej wersji wystarczą tylko 2, a mianowicie mleko i śmietanka. Możecie wykorzystać słodzone mleko skondensowane, żeby już nie dodawać cukru, ale nie jest to konieczne. To także zależy od dodatków. Jeśli dorzucicie banany, bazę możecie zrobić ze zwykłego mleka, krowiego lub kokosowego.
Przepis na lody tajskie
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 2/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 4 szklanki świeżych truskawek
- opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Wstawcie blaszkę do zamrażarki co najmniej godzinę wcześniej, żeby zdążyła się porządnie schłodzić. W międzyczasie przygotujcie masę śmietankową.
- Umyjcie truskawki. Usuńcie szypułki. Rozdrobnijcie owoce. Możecie je pokroić na mniejsze części i rozgnieść widelcem lub wrzucić do malaksera w trybie pulsacyjnym.
- Wymieszajcie mleko skondensowane i słodką śmietankę (składniki powinny być dobrze schłodzone) z truskawkami. Możecie dodać sól morską (uwydatni słodki smak lodów) i ekstrakt lub cukier waniliowy. Jeśli chodzi o dodatki, macie całkowitą dowolność. Można dorzucić też na przykład kardamon lub cynamon, odrobinę kremowego likieru itd. W tym momencie najlepiej włożyć mleczną bazę jeszcze do lodówki lub na kilka minut do zamrażarki, żeby już od początku miała niską temperaturę. Upewnijcie się, że schłodzone będzie też narzędzie, którymi będziecie rolować lody. Jeśli zaserwujecie deser w szklanym pucharku, także włóżcie go wcześniej do lodówki.
- Wylejcie masę na zmrożoną blaszkę. Rozprowadźcie ją równomiernie po całym spodzie, tak żeby powstała cieniutka, kilkumilimetrowa warstwa. Jeśli macie tylko jedną, niewielką metalową tacę, róbcie lody partiami. Jeśli masa nie ścięła się od razu, włóżcie jeszcze blaszkę do zamrażarki.
- Zeskrobujcie lody za pomocą szerokiej, metalowej szpatułki, tworząc ruloniki. Serwujcie od razu, z ulubionymi dodatkami.
Jak podawać tajskie lody?
Rolowane lody jak z Tajlandii najlepiej serwować w niskich papierowych kubeczkach lub w pucharkach. Można wykorzystać też wafelki do lodów. Po ułożeniu ruloników pionowo w wybranym naczyniu można udekorować je polewą, listkami mięty, świeżymi lub liofilizowanymi owocami, a także kolorową posypką. Pysznie będą smakować na przykład z:
- sosem malinowym,
- polewą z białej czekolady,
- posiekanymi orzechami,
- solonym karmelem,
- kremem pistacjowym.


