Robię piankę kawową z 1 kubeczka serka. Mam całą górę słodkości bez tłustej śmietanki

W tym artykule:
Niemal każdy kraj ma swoje popisowe produkty, które znane są na całym świecie. Odwiedzając dane rejony warto próbować lokalnych specjałów. My również możemy się pochwalić wieloma tradycyjnymi produktami, które sławią nasz kraj. Jednym z nich niezaprzeczalnie są słodycze, które mają długą tradycję i są znane na całym świecie. To znane chyba przez wszystkie pokolenia ptasie mleczko. Prawie 100 lat temu przepis na ten przysmak opatentował Jan Wedel i prędko słodkie pianki w czekoladowej polewie zawojowały rynek słodyczy. Sam fakt, że po tylu latach są wciąż bardzo popularne świadczy o niebywałym sukcesie polskiego cukiernika. Co ciekawe, każdy ma swój sposób na ich zajadanie. Jedni jedzą od razu całą piankę z czekoladą, inni nie wyobrażają sobie zjeść ich inaczej, niż na początku obgryźć czekoladę, a dopiero potem rozkoszować się delikatnym środkiem.
Niezależnie od sposobu pałaszowania, większość przepada za tymi słodkimi piankami. Ale zamiast płacić niemałe pieniądze za kupne słodkości, taki piankowy deser możecie przygotować w domu z nieco innych składników. Domowa pianka kawowa będzie nie tylko bardzo smaczna, ale też wzbogacona o kawową nutę.

Pianka kawowa w sam raz na deser
Mamy dla was przepis na smakowite pianki kawowe, które bardzo przypominają klasyczne ptasie mleczko. Zrobicie je z lekkiego serka typu skyr, cukru, żelatyny, odrobiny kawy oraz gorzkiej czekolady. Pianki są delikatne, leciutkie i pyszne. Będą w sam raz na deser i posmakują każdemu, kto kocha lekkie desery piankowe. Cały przepis na te pyszności wraz ze sposobem przygotowania znajdziecie poniżej.
Prosty przepis na pianki kawowe
Składniki:
- 1 kubeczek serka skyr naturalnego (150 g),
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- pół płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie:
- Wsypcie żelatynę do kubka. Wlejcie 2 łyżki zimnej wody i mieszajcie, aż żelatyna się rozpuści. Podgrzejcie ją w mikrofali, ale bardzo krótko - żelatyna ma się tylko rozpuścić, ale absolutnie nie może się gotować. Odłóżcie do ostudzenia.
- Do miski przełóżcie skyr, dodajcie cukier i ubijcie na puch. Wsypcie do masy kawę rozpuszczalną oraz dodajcie ostudzoną żelatynę. Mieszajcie do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę przełóżcie do prostokątnego pojemnika, wyrównajcie z wierzchu i odłóżcie do lodówki do stężenia.
- Kostki czekolady rozpuśćcie w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Jeśli wybierzecie drugą opcję, uważajcie, żeby czekolada się nie przypaliła w trakcie podgrzewania.
- Gdy masa piankowa już stężeje, wyjmijcie ją z lodówki. Pokrójcie na prostokąty i każdy z nich polejcie polewą czekoladową. Ponownie odłóżcie je do lodówki na 1-2 godziny. Kiedy czekolada zastygnie, pianki są gotowe do podania.

Lekka pianka z białek i galaretki
Jeśli chcecie zrobić jeszcze lżejszy deser, wykorzystajcie do jego przygotowania białka jajek, które zostały np. po zrobieniu tiramisu. Do tego dodajcie tylko galaretkę i w kila chwil zrobicie deser, który można jeść do woli . Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie:
- 4 białka
- 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku
Galaretkę rozpuśćcie w 1 szklance gorącej wody i pozostawcie do ostygnięcia. Pilnujcie tylko, by nie zaczęła tężeć. Gdy galaretka będzie już chłodna, ubijcie białka na sztywną pianę, a następnie powolutku zacznijcie dolewać chłodną galaretkę i mieszajcie na najniższych obrotach, lub ręcznie. Gdy całość ładnie się połączy, przelejcie piankę do formy, lub do pucharków i wstawcie do lodówki na około 1 godzinę. To powinno wystarczyć, by pianka stężała. Podawajcie posypaną wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem, lub innym lekkim dodatkiem.


