W tym artykule:

  1. Leciutki sernik z wiaderka
  2. Jak wybrać ser z wiaderka do sernika?
  3. Czym ozdobić sernik z wiaderka?
Reklama

Dawniej, gdy zbliżały się święta, każda pani domu wyciągała maszynkę do mięsa i przekręcała, najlepiej 3 razy twaróg do masy. Potem wyciągała makutrę i kręciła ser na gładką masę. Bolały ręce i często mąż pomagał ukręcić twaróg, by żadna gródka nie była wyczuwalna w masie. Pamiętam te czasy i pamiętam, ze często sama mamie pomagałam najpierw mielić, a potem kręcić masę serową w makutrze. Oczywiście na koniec była nagroda, bo mogłam wylizać i makutrę i drewniana pałkę do ucierania masy. Sernik był i nadal jest obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Ale już nie trzeba męczyć się z twardym twarogiem. Z pomocą przychodzi ser z wiaderka, co znacznie ułatwia pracę. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to jakość sera, by końcowy wypiek wyszedł pyszny, bez zakalca. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by wyszedł sernik jak od babci, albo mamy.

biszkopt

Leciutki sernik z wiaderka

Do przygotowania tego leciutkiego i puszystego sernika potrzebujecie 1 kg sera z wiaderka, 10 jajek i jeszcze kilka dodatków. Ale gwarantujemy, że gdy skosztujecie pierwszy kawałek, zapomnicie o czasie i pracy, jaką włożycie w jego przygotowanie. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o przepis.

Do zrobienia sernika potrzebujecie:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 180 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 żółtek
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (40 g)
  • 275 ml mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

na pianę:

  • 10 białek (pozostałe z ciasta i masy)
  • 1,5 szklanki cukru

Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm

  1. Nastawcie piekarnik na 170 stopni C.
  2. Przygotujcie na początku ciasto. Żółtka utrzyjcie z masłem, dodajcie mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połączcie na gładkie ciasto.
  3. Blaszkę posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie przygotowane ciasto wyklejając blaszkę dokładnie. Nie martwcie się, że będzie cienka warstwa, podczas pieczenia podrośnie.
  4. Teraz czas na masę serową. Utrzyjcie żółtka z cukrem waniliowym, dodajcie ser, budynie, olej i na końcu dolejcie mleko. Wszystko dokładnie zmiksujcie, by powstała jednolita masa.
  5. Następnie pozostałe po żółtkach białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajcie cukier i dalej ubijajcie, aż cukier się rozpuści.
  6. Pianę dodajcie do masy serowej i delikatnie, najlepiej dużą łyżką wymieszajcie wszystko. Pamiętajcie by mieszać delikatnie i tylko w jedną stronę. Masa powinna być w miarę luźna. Wyłóżcie gotową masę serową na wyłożoną ciastem formę.
  7. Włóżcie do nagrzanego piekarnika na około 45-55 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie otwierajcie drzwiczek do czasu, aż sernik wystygnie. Godzina powinna wystarczyć. Inaczej opadnie.
sernik z brzoskwiniami

Jak wybrać ser z wiaderka do sernika?

Kiedy pójdziecie do sklepu, znajdziecie cała masę różnych serów z wiaderka, ale nie z każdego wyjdzie puszysty, smaczny sernik.

  1. Najważniejsze, na co trzeba zwrócić wagę na samym początku to fakt, że twaróg zmielony w wiaderku nie powinien być tańszy niż niezmielony.
  2. Dobry twaróg sernikowy powinien składać się jedynie z sera twarogowego, ale dopuszczalny jest dodatek śmietanki lub mleka i naturalnych kultur bakterii
  3. Wybierajcie sery tłuste, bo gwarantują odpowiednia konsystencję i smak. Sery o niskiej zawartości tłuszczu sprawdzają się za to przy wszystkich sernikach na zimno, które zagęszcza się galaretką lub żelatyną.
  4. Ser z wiaderka powinien mieć gęstą i zbitą konsystencję. Po wyjęciu z wiaderka nie powinien spływać z łyżki.
  5. Twaróg z wiaderka nie powinien mieć grudek. Konsystencja powinna być aksamitnie gładka.
sernik z wiaderka

Czym ozdobić sernik z wiaderka?

Sernik z wiaderka możecie podawać jedynie posypany cukrem pudrem. Ale możecie też przygotować pyszną polewę czekoladową, albo posmarować domowym kajmakiem.

krem karmelowy
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama