Robię własny majonez w 5 minut i wychodzi dużo taniej. Wszystkie składniki mam w kuchni

W tym artykule:
- Domowy majonez - co będzie potrzebne?
- Jak zrobić majonez domowy? O tym trzeba pamiętać
- Jak uratować zważony majonez?
- Jak poprawić smak majonezu?
- Sprawdzony przepis na majonez
Lubicie majonez i często kupujecie go w sklepie, aby zawsze mieć w lodówce słoiczek tego sosu do sałatki, gotowanych jajek, czy zapiekanek? Zamiast przepłacać, zróbcie go samodzielnie, a dzięki temu zyskacie dodatkowo znacznie lepszy smak i o wiele prostszy skład gotowego produktu. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowania potrwają dosłownie kilka minut. Zobaczcie więc, jak zrobić samemu majonez domowy i spróbujcie chociaż raz, a już po pierwszym spróbowaniu nie wrócicie do sklepowych sosów.
Domowy majonez - co będzie potrzebne?
Oczywiście podstawowy przepis na majonez składa się z oleju, jajka (lub samego żółtka) oraz octu i soli. Aby jednak domowy majonez był pełen smaku i aromatu, warto dorzucić jeszcze szczyptę cukru oraz odrobinę musztardy. Możecie wybrać tu wszelkie ulubione rodzaje musztardy z wyjątkiem tej francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy. Trzeba tylko pamiętać o ty, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Niektórzy zastanawiają się też, po co ocet do majonezu? W tym przypadku chodzi nie tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o samą konsystencję mieszanki, gdyż to właśnie ten kwaśny składnik stabilizuje majonez, a więc sprawia, że wychodzi on idealnie kremowy i gęsty.

Jak zrobić majonez domowy? O tym trzeba pamiętać
Gdy macie już wszystkie te składniki, pozostaje już tylko miksowanie wszystkiego na gładki sos, ale tutaj trzeba pamiętać o odpowiedniej technice. Otóż jajka z octem, musztardą i przyprawami ubija się na niskich obrotach, powoli dolewając małym strumieniem olej. Ważną kwestią jest też miksowanie łopatkami miksera tylko w jedną stronę, choć możecie też użyć do tego ręcznego blendera, a efekt będzie równie dobry.
Jak uratować zważony majonez?
Starajcie się przy jednak nie przesadzać z czasem miksowania, bo wbrew pozorom wcale nie działa to na zasadzie "im dłużej, tym lepiej" i majonez po prostu może się zważyć. Jeśli jednak majonez wyjdzie zważony, to jeszcze nie znaczy, że jest do wyrzucenia, bo da się go łatwo uratować. Wystarczy wlać do niego 1 łyżkę gorącej wody i ponownie krótko zmiksować całość, a dzięki temu sos szybko powinien odzyskać idealnie kremową konsystencję.

Jak poprawić smak majonezu?
Aby dodatkowo podkręcić smak i aromat domowego majonezu możecie też zmiksować w środku takie dodatki jak:
- odrobina mielonej papryki wędzonej,
- mały kawałek imbiru,
- papryczka chili lub jalapeno,
- szczypta curry,
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
- posiekany szczypiorek,

Sprawdzony przepis na majonez
Składniki:
- 1 szklanka oleju,
- 1 żółtko jaja,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i cukier do smaku,
- opcjonalnie: odrobina przegotowanej wody.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyciągnijcie z lodówki trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Żółtko jajka, musztardę, sól i sok z cytryny zacznijcie miksować, a następnie powoli wlewajcie olej małym strumieniem, ciągle mieszając całość.
- Jeśli majonez będzie miał zbyt gęstą konsystencję, możecie dolać pod koniec miksowania łyżkę wody.
- Gotowy majonez przełóżcie do miseczki lub słoika i przechowujcie w lodówce.


