W tym artykule:

  1. Domowy majonez - co będzie potrzebne?
  2. Jak zrobić majonez domowy? O tym trzeba pamiętać
  3. Jak uratować zważony majonez?
  4. Jak poprawić smak majonezu?
  5. Sprawdzony przepis na majonez
Reklama

Lubicie majonez i często kupujecie go w sklepie, aby zawsze mieć w lodówce słoiczek tego sosu do sałatki, gotowanych jajek, czy zapiekanek? Zamiast przepłacać, zróbcie go samodzielnie, a dzięki temu zyskacie dodatkowo znacznie lepszy smak i o wiele prostszy skład gotowego produktu. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowania potrwają dosłownie kilka minut. Zobaczcie więc, jak zrobić samemu majonez domowy i spróbujcie chociaż raz, a już po pierwszym spróbowaniu nie wrócicie do sklepowych sosów.

Domowy majonez - co będzie potrzebne?

Oczywiście podstawowy przepis na majonez składa się z oleju, jajka (lub samego żółtka) oraz octu i soli. Aby jednak domowy majonez był pełen smaku i aromatu, warto dorzucić jeszcze szczyptę cukru oraz odrobinę musztardy. Możecie wybrać tu wszelkie ulubione rodzaje musztardy z wyjątkiem tej francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy. Trzeba tylko pamiętać o ty, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Niektórzy zastanawiają się też, po co ocet do majonezu? W tym przypadku chodzi nie tylko o walory smakowe, ale przede wszystkim o samą konsystencję mieszanki, gdyż to właśnie ten kwaśny składnik stabilizuje majonez, a więc sprawia, że wychodzi on idealnie kremowy i gęsty.

dietetyczny majonez

Jak zrobić majonez domowy? O tym trzeba pamiętać

Gdy macie już wszystkie te składniki, pozostaje już tylko miksowanie wszystkiego na gładki sos, ale tutaj trzeba pamiętać o odpowiedniej technice. Otóż jajka z octem, musztardą i przyprawami ubija się na niskich obrotach, powoli dolewając małym strumieniem olej. Ważną kwestią jest też miksowanie łopatkami miksera tylko w jedną stronę, choć możecie też użyć do tego ręcznego blendera, a efekt będzie równie dobry.

Jak uratować zważony majonez?

Starajcie się przy jednak nie przesadzać z czasem miksowania, bo wbrew pozorom wcale nie działa to na zasadzie "im dłużej, tym lepiej" i majonez po prostu może się zważyć. Jeśli jednak majonez wyjdzie zważony, to jeszcze nie znaczy, że jest do wyrzucenia, bo da się go łatwo uratować. Wystarczy wlać do niego 1 łyżkę gorącej wody i ponownie krótko zmiksować całość, a dzięki temu sos szybko powinien odzyskać idealnie kremową konsystencję.

majonez

Jak poprawić smak majonezu?

Aby dodatkowo podkręcić smak i aromat domowego majonezu możecie też zmiksować w środku takie dodatki jak:

  • odrobina mielonej papryki wędzonej,
  • mały kawałek imbiru,
  • papryczka chili lub jalapeno,
  • szczypta curry,
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • posiekany szczypiorek,
majonez z serka wiejskiego

Sprawdzony przepis na majonez

Składniki:

  • 1 szklanka oleju,
  • 1 żółtko jaja,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i cukier do smaku,
  • opcjonalnie: odrobina przegotowanej wody.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Wszystkie składniki wyciągnijcie z lodówki trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. Żółtko jajka, musztardę, sól i sok z cytryny zacznijcie miksować, a następnie powoli wlewajcie olej małym strumieniem, ciągle mieszając całość.
  3. Jeśli majonez będzie miał zbyt gęstą konsystencję, możecie dolać pod koniec miksowania łyżkę wody.
  4. Gotowy majonez przełóżcie do miseczki lub słoika i przechowujcie w lodówce.
domowy majonez
Reklama
Reklama
Reklama