Rogaliki budyniowe nie potrzebują nadzienia. Są świeże i chrupiące ponad tydzień

W tym artykule:
- Jak zrobić kruche rogaliki budyniowe?
- Prosty przepis na rogaliki budyniowe
- Jak przechowywać kruche rogaliki?
To już nasza narodowa tradycja, żeby do popołudniowej kawy, albo herbaty podać coś słodkiego. W weekend pieczemy najczęściej ciasta, ale w tygodniu nie ma na to czasu. A na deser przydałoby się coś przegryźć. Zamiast więc kupować gotowe wypieki, zróbcie najprostsze na świecie kruche rogaliki, które będą świeże nawet po tygodniu. A dodatkowo sporo oszczędzicie. Wystarczy więc przygotować je w weekend i korzystać z tych słodkości przez cały tydzień.
Warto jednak przygotować je nieco inaczej niż zwykle, dorzucając budyń do klasycznej receptury. To tylko 1 extra dodatek, ale efekt przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Jak zrobić kruche rogaliki budyniowe?
Aby przygotować chrupiące, a przy okazji długo zachowujące świeżość rogale, wystarczy dodać do klasycznej receptury na ciasto kruche trochę budyniu w proszku. Oprócz tej jednej zmiany, reszta składników, jak i przygotowanie zostaje takie samo. Ważne jednak, aby pamiętać o odpowiednich proporcjach, aby nie przesadzić z budyniowym proszkiem, więc na każde 150 g mąki wystarczy 1 paczka budyniu, czyli 40 g. To właśnie dzięki temu dodatkowi upieczone kruche rogaliki dosłownie rozpływają się w ustach i zachowują świeżość nawet przez tydzień.
Bardzo ważne też, aby możliwie najkrócej wyrabiać ciasto kruche, gdyż ciepło naszych dłoni nie działa na nie dobrze. Warto więc najpierw posiekać składniki nożem, a dopiero na sam koniec szybko zagnieść je dłońmi. Kolejny niezbędny krok do idealnie kruchych rogalików, to schłodzenie gotowego ciasta w lodówce. Najlepiej, aby masa spędziła tam co najmniej 2 godziny, jednak jeśli się spieszycie, możecie po prostu wrzucić ją do zamrażarki na 30 minut.

Prosty przepis na rogaliki budyniowe
Jeśli nabraliście ochoty na te chrupiące ciasteczka, przygotujcie składniki i zabierzcie się do pracy. Od razu zróbcie podwójna porcję, bo znikają po upieczeniu błyskawicznie.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 80 g budyniu w proszku,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Następnie do suchych składników dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko nożem. Teraz dolewamy zimną wodę, dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy składniki w dłoniach. Gdy zamienią się w gładkie, jednolite ciasto, wkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po schłodzeniu ciasta formujemy z niego małe kuleczki, a następnie rolujemy je w wałki i zaginamy na kształt rogala. Gotowe rogaliki budyniowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Jak przechowywać kruche rogaliki?
- Warto wiedzieć, że kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, bo szybko twardnieje. Nie powinno się więc umieszczać kruchych wypieków w lodówce. Dlatego nie powinno być przechowywane w lodówce. Dużo lepszym rozwiązaniem będą blaszane, lub szklane pojemniki, w których ciasteczka będą świeże i chrupiące nawet po tygodniu.
- Nie zostawiajcie ich bez przykrycia, bo szybko złapią wilgoć i po chrupiący cieście nie zostanie śladu.
- Warto też posypywać rogaliki cukrem pudrem partiami, nie wszystkie na raz. Do pojemnika najlepiej wkładać rogaliki bez żadnych dodatków.
Źródło: ilovebake.pl

