W tym artykule:

  1. Jak zrobić kruche rogaliki budyniowe?
  2. Prosty przepis na rogaliki budyniowe
  3. Jak przechowywać kruche rogaliki?
Reklama

To już nasza narodowa tradycja, żeby do popołudniowej kawy, albo herbaty podać coś słodkiego. W weekend pieczemy najczęściej ciasta, ale w tygodniu nie ma na to czasu. A na deser przydałoby się coś przegryźć. Zamiast więc kupować gotowe wypieki, zróbcie najprostsze na świecie kruche rogaliki, które będą świeże nawet po tygodniu. A dodatkowo sporo oszczędzicie. Wystarczy więc przygotować je w weekend i korzystać z tych słodkości przez cały tydzień.

Warto jednak przygotować je nieco inaczej niż zwykle, dorzucając budyń do klasycznej receptury. To tylko 1 extra dodatek, ale efekt przerośnie wasze najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

kruche ciasto

Jak zrobić kruche rogaliki budyniowe?

Aby przygotować chrupiące, a przy okazji długo zachowujące świeżość rogale, wystarczy dodać do klasycznej receptury na ciasto kruche trochę budyniu w proszku. Oprócz tej jednej zmiany, reszta składników, jak i przygotowanie zostaje takie samo. Ważne jednak, aby pamiętać o odpowiednich proporcjach, aby nie przesadzić z budyniowym proszkiem, więc na każde 150 g mąki wystarczy 1 paczka budyniu, czyli 40 g. To właśnie dzięki temu dodatkowi upieczone kruche rogaliki dosłownie rozpływają się w ustach i zachowują świeżość nawet przez tydzień.

Bardzo ważne też, aby możliwie najkrócej wyrabiać ciasto kruche, gdyż ciepło naszych dłoni nie działa na nie dobrze. Warto więc najpierw posiekać składniki nożem, a dopiero na sam koniec szybko zagnieść je dłońmi. Kolejny niezbędny krok do idealnie kruchych rogalików, to schłodzenie gotowego ciasta w lodówce. Najlepiej, aby masa spędziła tam co najmniej 2 godziny, jednak jeśli się spieszycie, możecie po prostu wrzucić ją do zamrażarki na 30 minut.

domowe rogaliki

Prosty przepis na rogaliki budyniowe

Jeśli nabraliście ochoty na te chrupiące ciasteczka, przygotujcie składniki i zabierzcie się do pracy. Od razu zróbcie podwójna porcję, bo znikają po upieczeniu błyskawicznie.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 80 g budyniu w proszku,
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Następnie do suchych składników dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko nożem. Teraz dolewamy zimną wodę, dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy składniki w dłoniach. Gdy zamienią się w gładkie, jednolite ciasto, wkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po schłodzeniu ciasta formujemy z niego małe kuleczki, a następnie rolujemy je w wałki i zaginamy na kształt rogala. Gotowe rogaliki budyniowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

rogaliki siostry Anastazji

Jak przechowywać kruche rogaliki?

  • Warto wiedzieć, że kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, bo szybko twardnieje. Nie powinno się więc umieszczać kruchych wypieków w lodówce. Dlatego nie powinno być przechowywane w lodówce. Dużo lepszym rozwiązaniem będą blaszane, lub szklane pojemniki, w których ciasteczka będą świeże i chrupiące nawet po tygodniu.
  • Nie zostawiajcie ich bez przykrycia, bo szybko złapią wilgoć i po chrupiący cieście nie zostanie śladu.
  • Warto też posypywać rogaliki cukrem pudrem partiami, nie wszystkie na raz. Do pojemnika najlepiej wkładać rogaliki bez żadnych dodatków.
Reklama

Źródło: ilovebake.pl

Reklama
Reklama
Reklama