W tym artykule:

  1. Jak zrobić domowe rogaliki z 2 składników?
  2. Domowe rogaliki - dodatki
  3. Najszybszy przepis na domowe rogaliki
Reklama

Chodzą za wami domowe rogaliki, ale nie możecie się zebrać, żeby je przygotować? Mamy dla was idealny przepis, który zawsze wychodzi i nie zajmuje więcej niż 15 minut. Co więcej, lista zakupów jest skrócona do minimum, bo potrzebujecie jedynie 2 składników. Brzmi za pięknie, żeby to mogło być prawdziwe? Sprawdźcie, jak zrobić najszybsze domowe rogaliki, a będziecie piekli je co tydzień.

Jak zrobić domowe rogaliki z 2 składników?

Wielu z nas pamięta kruche rogaliki z kuchni naszych mam i babć, jednak sami raczej rzadko przygotowujemy je w swoich domach. Wszystko dlatego, że zagniatanie, wałkowanie i formowanie rogali zajmuje sporo czasu, więc wolimy już ukręcić szybkie ciasto. Można jednak znaleźć złoty środek i przygotować ekspresowe rogaliki jedynie z 2 składników. Jak to zrobić? Potrzebujecie tylko rolki ciasta francuskiego i kilku kinder czekoladek. Te dwa popularne składniki wystarczą, by w 15 minut wyczarować domowe croissanty, które wyglądają i smakują jak z francuskiej cukierni. Trzeba jednak pamiętać o prawidłowej technice zawijania ciasta, bo w przeciwnym razie całe pyszne nadzienie może wypłynąć. Zobaczcie, jak to zrobić.

Jak zawijać rogaliki

Domowe rogaliki - dodatki

Gotowe domowe rogaliki z ciasta francuskiego są przepyszne same w sobie, jednak można je urozmaicać na wszystkie sposoby. Jeśli chcecie, żeby były jeszcze piękniejsze i bardziej słodkie, możecie polać je lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Pysznym pomysłem będzie też posypanie polewy czekoladowej wiórkami kokosowymi, kruszonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.

Najszybszy przepis na domowe rogaliki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 kinderków
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie:

Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 4 równe prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, tworząc 8 trójkątów. Teraz na podstawie każdego trójkąta układamy poziomo czekoladkę i owijamy ją ciastem w rolkę. Pamiętajmy jednak, żeby upewnić się, że boki są sklejone, bo w przeciwnym razie czekoladka rozpłynie się i wycieknie tymi rogami na blachę. Gotowe domowe rogaliki z czekoladą smarujemy po wierzchu żółtkiem jajka i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 12-15 minut aż będą rumiane i chrupiące.

Reklama

Źródło: przepiski.pl

Reklama
Reklama
Reklama