Ruskie kluski są szybsze i smaczniejsze niż pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie bawię się w lepienie

W tym artykule:
Pierogi ruskie to jedne z naszych ulubionych dań i jednocześnie wizytówka rodzimej kuchni za granicą. Często wybieramy je w restauracyjnych menu, ale rzadziej już lepimy w domowym zaciszu, gdyż wymaga to poświęcenia trochę czasu i pracy. Na szczęście istnieje prosty sposób na uzyskanie tego samego smaku i aromatu znacznie łatwiej i o wiele szybciej. Możecie zapomnieć o uciążliwym wałkowaniu ciasta i sklejaniu pierożków, bo całość da się zrobić sprytniej.
Jak zrobić ruskie kluski?
Klasyczny przepis na pierogi ruskie składa się z 3 etapów. Pierwszy z nich to przygotowanie farszu, drugim jest zagniatanie ciasta, a trzeci polega na wałkowaniu masy, wykrawaniu z niej kółek i lepieniu szczelnych pierożków. Na koniec zostaje jeszcze oczywiście gotowanie i dopiero wtedy można zajadać się pysznym daniem. Okazuje się jednak, że większość tych kroków przygotowania można pominąć, a smak i zapach gotowego dania wcale na tym nie ucierpi, a wręcz przeciwnie.
Jak zrobić pierogi ruskie w błyskawicznej wersji? Wystarczy tylko wymieszać w jednej misce ugotowane ziemniaki, twaróg, podsmażoną cebulkę, jajko, trochę mąki i przyprawy, a powstaną szybkie ruskie kluski. Takiej masy nie trzeba już bowiem lepić, tylko po prostu wykładać łyżką niewielkie porcje na osolony wrzątek i gotowe. Nic jednak nie stoi też na przeszkodzie, aby dodać trochę więcej mąki i formować z ciasta okrągłe kluseczki lub zrolować masę w wałek, który pokroimy nożem na ukos jak kopytka.
Ruskie kluski będą więc idealnym sposobem na szybki obiad, szczególnie wtedy, gdy macie w lodówce ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy całe przygotowania pójdą już w ogóle błyskawicznie, bo wystarczy tylko podsmażyć cebulkę i szybko wymieszać wszystko na gładką masę. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie. Już po pierwszym kęsie przestaniecie lepić pierogi ruskie i przerzucicie się na tę prostszą recepturę.

Źródło: AdobeStock
Przepis na ruskie kluski
Składniki:
- 0,5 kg gotowanych tłuczonych ziemniaków,
- 1 kostka tłustego twarogu,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulkę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Gdy będzie już rumiana, doprawiamy ją solą i pieprzem, studzimy, a następnie mieszamy z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami, twarogiem, jajkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Wszystko mieszamy aż powstanie gładkie ciasto, które formujemy w kłoniach na kluseczki lub rolujemy w wałek i kroimy na ukos jak kopytka.
- Ruskie kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. .

Z czym podawać kluski ruskie?
Gotowe ruskie kluski smakują pysznie same w sobie, za sprawą rumianej smażonej cebulki, jednak warto je podawać z okrasą. W tej roli świetnie sprawdzą się chrupiące skwarki z boczku lub dodatkowa porcja złocistej cebulki podsmażonej na maśle. Niektórzy lubią też dodatkowo dorzucić na talerz kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego.
Oprócz serwowania ich jako oddzielne danie, możecie też z powodzeniem podać kluski ruskie jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzą się na przykład do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych, kotletów czy gulaszy. Aby ruskie kluski były jeszcze bardziej sycące, można je też podać z sosem grzybowym lub śmietanowym.

