W tym artykule:

  1. Ryż na mleku skondensowanym - mało znany meksykański deser
  2. Meksykański pudding ryżowy - dodatki
  3. Arroz con lecze, czyli ryż na mleku skondensowanym - przepis
Reklama

Ryż na mleku to popularny przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa, ale można go zrobić w jeszcze lepszej wersji. Meksykański przepis na podobne danie przygotowuje się na mleku skondensowanym, przez co całość wychodzi jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa. Dodatkowym walorem są aromatyczne dodatki, które sprawiają, że gotowy pudding ryżowy pachnie w całej kuchni i trudno się mu oprzeć. Koniecznie spróbujcie i od razu przyszykujcie podwójną porcję, bo deser z pewnością zniknie w mgnieniu oka.

Ryż na mleku skondensowanym - mało znany meksykański deser

Pudding ryżowy, czyli arroz con leche to prawdziwy przysmak, który można spotkać w Hiszpanii czy Meksyku. Zdecydowanie przebija on jednak dobrze znany nam ryż na mleku. za sprawą aromatycznych dodatków. Zwykle podaje się go z czekoladą, ale można też spotkać ciekawszą wersję z odrobiną chili. Na początek polecamy jednak zrobić wersję na słodko, a pikantny dodatek dorzucić ewentualnie do jednej porcji na spróbowanie.

Jego sekret tkwi oczywiście głównie w słodkiej bazie, jaką jest mleko skondensowane, ale do tego często dosypuje się również mleko w proszku, co daje jeszcze bardziej kremową i pełną smaku mieszankę. Oprócz tego ważne są jednak też dodatki, dlatego nie zapomnijcie wrzucić do garnuszka z ryżem kilku aromatycznych przypraw.

ryż

Meksykański pudding ryżowy - dodatki

Aby meksykański ryż na mleku skondensowanym był pełen smaków i aromatów, ważnych jest kilka dodatków, takich jak otarta skórka z cytryny i/lub pomarańczy, a także cynamon oraz rodzynki. Ten zestaw nadaje całości wyrazu i sprawia, że gotowy pudding ryżowy pachnie i smakuje genialnie.

Co ciekawe, do przygotowania takiego deseru nie używa się białego cukru, tylko gęstego syropu na bazie ciemnego cukru muscovado. Oczywiście można też zrobić ten przepis na bazie różnych innych słodzideł, ale zdecydowanie polecamy zdobycie takiego syropu, bo daje ogromną różnicę w smaku. Zobaczcie dokładny przepis na arroz con leche i przetestujcie go we własnych kuchniach, a ryż z truskawkami czy prażonymi jabłkami od razu pójdzie w odstawkę.

Arroz con lecze, czyli ryż na mleku skondensowanym - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu krótkiego,
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 300 g mleka w proszku,
  • 4 szklanki wody,
  • kawałek kory cynamonu,
  • pół szklanki rodzynek,
  • skórka otarta z cytryny i/lub pomarańczy,
  • duża szczypta mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Suchy ryż zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy wodę z kawałkiem kory cynamonu, a następnie dodajemy namoczony ryż i gotujemy go przez około 15 minut.
  2. Po tym czasie dolewamy mleko skondensowane, wsypujemy mleko w proszku i dodajemy skórkę z cytrusów oraz rodzynki. Wszystko gotujemy na małej mocy palnika przez około 15-20 minut, ciągle mieszając.
  3. Gotowy pudding ryżowy przekładamy do miseczek lub pucharków i posypujemy po wierzchu mielonym cynamonem. Można też dodatkowo polać go rozpuszczoną czekoladą, a wtedy całość będzie jeszcze bardziej efektowna i smaczniejsza.
Reklama
Reklama
Reklama