W tym artykule:

  1. Składniki na sałatkę bankietową
  2. Jak zrobić sałatkę bankietową z kurczakiem?
  3. Co dać do sałatki bankietowej zamiast kurczaka?
Reklama
ZjedzPięknie

Składniki na sałatkę bankietową

  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 por (biała część bez liści o wadze około 70 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 170 g kukurydzy konserwowej
  • 70 g majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 szczypta soli
  • 30 ml oleju

Jak zrobić sałatkę bankietową z kurczakiem?

Krok 1:

Oczyszczamy pierś kurczaka z błonek i żyłek. Osuszamy go. Nie myjemy – w ten sposób rozpryskują się niebezpieczne bakterie po sprzętach kuchennych. Kroimy filet w kostkę około 1 cm. Można też wykorzystać indyka zamiast kurczaka lub zamienić pierś na mięso z udek. Oprószamy solą i posypujemy przyprawą gyros. Można wykorzystać gotową mieszankę lub samemu połączyć odpowiednie składniki, na przykład kolendrę, kmin rzymski, czosnek suszony, oregano, tymianek i słodką paprykę. Mieszamy mięso, tak żeby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami. Odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych elementów sałatki. Nabierze jeszcze więcej aromatu, jeśli wstawimy je na kilka godzin do lodówki.

ZjedzPięknie

Krok 2:

Odcinamy liście pora. Myjemy go. Zdejmujemy wierzchnią warstwę, jeśli jest zwiędła. Kroimy białą część warzywa w cienkie krążki. Jeśli jest bardzo świeży i pikantny, a nie lubimy ostrych smaków, możemy do przelać wrzątkiem i dobrze odsączyć. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki. Kroimy ją w równą kosteczkę. Odsączamy kukurydzę konserwową na sitku. Wyjmujemy ogórki z zalewy i osuszamy je. W zamian można też wykorzystać patison marynowany, ewentualnie grzyby w occie – mają podobny profil smakowy, ale inną strukturę. Rzodkiewkę opłukujemy pod zimną wodą i usuwamy z niej resztki łodyg i ogonki. Kroimy warzywa w kostkę takiego samego rozmiaru, co pozostałe elementy sałatki bankietowej.

ZjedzPięknie

Krok 3:

Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym (lub innym tłuszczem, na przykład masłem klarowanym, oliwą lub olejem z pestek winogron). Wrzucamy pierś kurczaka w przyprawach. Smażymy, mieszając, aż mięso zmieni kolor, ale niezbyt długo, żeby go nadmiernie nie wysuszyć, powinno być ciągle sprężyste. Filet drobiowy można też grillować lub przyrządzić we frytkownicy beztłuszczowej. Najszybciej jednak wrzucić kawałki na patelnię. Wystarczy kilka minut, żeby osiągnęły w środku odpowiednią temperaturę. Odstawiamy je do wystudzenia. Możemy przygotować je dzień przed mieszaniem sałatki na imprezę.

ZjedzPięknie

Krok 4:

Umieszczamy wszystkie składniki w misce (warto odłożyć kilka ładnych krążków pora lub plasterków rzodkiewki do ozdobienia gotowej kompozycji). Dodajemy majonez (można też zrobić dressing pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną, żeby sałatka bankietowa z kurczakiem miała mniej tłuszczu). Mieszamy całość, aż każdy element pokryje się sosem. Wygodnie jest robić to w większej misce, a dopiero potem przenieść danie do salaterki. Dzięki temu nie trzeba się przejmować wycieraniem brzegów naczynia do serwowania. Dekorujemy sałatkę krążkami pora i ewentualnie świeżymi ziołami, które mamy pod ręką, na przykład koperkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy z dowolnym pieczywem, na przykład chlebem orkiszowym na drożdżach.

ZjedzPięknie

Co dać do sałatki bankietowej zamiast kurczaka?

Soczyste kawałki piersi kurczaka to centralny punkt tej kompozycji i dzięki temu może ona konkurować ze słynną sałatką gyros, ale to nie znaczy, że nie da się przyrządzić jej nieco inaczej. Białkowy, sycący element można zastąpić takimi składnikami jak:

Reklama
  • jajka na twardo – warto dorzucić wtedy jeszcze konserwowy seler naciowy, a majonez połączyć z łyżeczką musztardy lub chrzanu.
  • serek wiejski – zwłaszcza, kiedy chcemy zrobić warstwową sałatkę. Nie ma już wtedy potrzeby dodawania majonezu, a ponadto serek jest świetnym źródłem białka.
  • tuńczyk lub łosoś – pasują tutaj chrupiące różyczki brokułu, sałatkę można ozdobić z wierzchu startym serem żółtym.
  • szynka z indyka – można ją łączyć w sałatce z jajkami na twardo. Oferuje delikatny smak, a sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca. Majonez warto zamienić na sos czosnkowy.
Reklama
Reklama
Reklama