W tym artykule:

  1. Jak zrobić sałatkę gajowego?
  2. Sałatka gajowego - z czego przygotować sos?
  3. Przepis na sałatkę gajowego
Reklama

Spodziewacie się gości lub szykujecie imprezę rodzinną, ale nie macie pomysłu, co podać na stół? Sałatka gajowego uratuje was we wszystkich takich sytuacjach. Wystarczą tylko 4 składniki i banalnie prosty sos, a w mgnieniu oka przygotujecie przysmak, który zawsze pierwszy znika z talerzy. Od razu zapiszcie ten przepis w swoich zeszytach.

Jak zrobić sałatkę gajowego?

Aby przygotować ten przysmak, wcale nie potrzebujecie wielu składników ani dziesiątek spędzonych w kuchni minut. Lista składników jest stosunkowo krótka, bo wystarczą tylko gotowane jajka, kukurydza, cebula, marynowane pieczarki i pierś z kurczaka. Ten ostatni składnik nie jest co prawda klasyczny dla sałatki jarzynowej, jednak zdecydowanie warto go użyć. Kurczak bowiem nie tylko genialnie podkręca smak warzyw, ale i sprawia, że sałatka gajowego jest bardziej sycąca i treściwa. Sałatka gajowego z pieczarkami i kurczakiem nie byłaby jednak dobra bez sosu, a ten jest równie prosty do zrobienia.

pieczarki

Sałatka gajowego - z czego przygotować sos?

Jeśli natomiast chodzi o sos, pozostajemy tu przy klasyce gatunku. Podobnie jak przepis na sałatkę jarzynową, receptura gajowego wymaga tylko majonezu, śmietany i podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu. Nie ma tu potrzeby kombinowania z innymi dodatkami, gdyż ten bazowy zestaw idealnie komponuje się z mięsem i jarzynami. Liczą się jednak odpowiednie proporcje, więc warto zapamiętać, aby używać tych produktów w stosunku 3:2, czyli 3 łyżki majonezu na 2 łyżki śmietany. Taka ilość stworzy kremowy, gęsty, ale nieprzesadnie tłusty sos.

sałatka

Przepis na sałatkę gajowego

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 jajka,
  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy je na odrobinie oleju z odrobiną soli i pieprzu, aż staną się rumiane i chrupiące. Marynowane pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a cebulkę obieramy i drobno siekamy. Ugotowane jajka obieramy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy z majonezem i śmietaną. Gotowa sałatka gajowego najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez około 1-2 godziny.

sałatka
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama