Sałatka sycyliska to mój ratunkowy obiad. Mieszam resztki z lodówki i wychodzi cudo

W tym artykule:
- Sałatka sycylijska - z czym to się je?
- Jak zrobić sałatkę sycylijską?
- Pantesca - prosty przepis na sałatkę sycylijską
Ta sałatka to jeden z takich przepisów, który można wyczarować dosłownie w chwilę i to z tego, co akurat mamy pod ręką. Wystarczy bowiem tylko kilka prostych składników i banalnie prosty sos, a powstanie genialny szybki obiad dla całej rodziny. Zobaczcie przepis na sałatkę sycylijską i sami jej spróbujcie, a pokochacie ten smak od pierwszego kęsa.
Sałatka sycylijska - z czym to się je?
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o takim przysmaku jak Pantesca, czyli włoska sałatka ziemniaczana, to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo omija was prawdziwe cudo. Danie to pochodzi z Sycylii, a dokładniej z wyspy Pantelleria i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Ten przepis jest bardzo popularny na Sycylii, a co jeszcze lepsze, banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Mimo prostoty jego wygląd i smak zachwyca jednak absolutnie każdego przy stole i aż trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po dokładkę.
Ziemniaczana sałatka sycylijska nie jest jednak podobna do takiej, którą jada się na naszych stołach, gdyż nie znajdziecie tu ciężkiego majonezu czy śmietany. Włoska wersja jest znacznie lżejsza i bardziej odświeżająca. Zobaczcie, jak ją zrobić i koniecznie spróbujcie tego przysmaku na szybki obiad.

Jak zrobić sałatkę sycylijską?
Choć sam przepis na sałatkę ziemniaczaną Pantesca jest dziecinnie prosty, gdyż na liście składników, oprócz gotowanych ziemniaków, znajdują się pomidory, kapary, oliwki i czerwona cebula, a wszystko to skropione jest oliwą i odrobiną octu. W ten prosty sposób powstaje genialne danie, które syci na długo, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Liczy się tu kilka ważnych zasad.
Po pierwsze, ziemniaki do sałatki należy ugotować tak, aby były jędrne i porządnie wystudzić. Dzięki temu po pokrojeniu zachowają ładny kształt i nie rozpadną się podczas mieszania z resztą składników. Jeśli macie młode ziemniaki z cienką, delikatną skórką, nie musicie ich obierać. Wystarczy tylko dokładnie je wyszorować i ugotować w mundurkach.
Po drugie, ważne jest, aby użyć dobrej jakości oliwy z oliwek, bo to ona daje tu cały smak i aromat. Postarajcie się więc wybrać tę z pierwszego tłoczenia i nie żałujcie jej w tym przepisie.
Ostatnią istotną sprawą jest przygotowanie sałatki z wyprzedzeniem, tak aby mogła porządnie schłodzić się w lodówce przed podaniem. To bardzo ważne, gdyż sałatka sycylijska musi spędzić w lodówce minimum kilka godzin, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły i stworzyły razem genialny smak.
Pantesca - prosty przepis na sałatkę sycylijską
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 250 g pomidorów,
- garść zielonych lub czarnych oliwek,
- 1 łyżka kaparów ze słoiczka,
- 1 cebula czerwona,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu,
- bazylia i oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy) i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby ich zbyt mocno nie rozgotować. W międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w kostkę, a cebulkę obieramy i siekamy w cienkie piórka.
- Wszystko przerzucamy do dużej miski i dodajemy tam też odsączone i pokrojone oliwki, a także kapary. Dodajemy też świeże listki bazylii i oregano, a na koniec dorzucamy ugotowane i wystudzone ziemniaki i polewamy składniki oliwą oraz octem.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy tak, aby nie rozgnieść ziemniaków. Gotowa sałatka sycylijska powinna teraz trafić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystkie smaki i zapach dobrze się ze sobą połączyły.


