W tym artykule:

  1. Prosty patent na efekt wow
  2. Jak zrobić sałatkę "szachownica"?
  3. Sałatka szachownica - przepis
Reklama

To danie jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najbardziej efektownych w każdym imprezowym menu. Tylko 3 niedrogie składniki i chwila przygotowań, a wszyscy goście będą zachwyceni. Koniecznie zapamiętajcie ten genialny myk i wykorzystajcie na najbliższym spotkaniu ze znajomymi. Sukces gwarantowany.

Prosty patent na efekt wow

Przepisy na sałatki z założenia nie są zbyt trudne, gdyż wszystkie składniki wystarczy tylko posiekać, porwać lub pokruszyć. Zamiast jednak wrzucać je do miski i mieszać, warto zastosować sprytny patent i ułożyć pokrojone w grubą kostkę warzywa w kształt szachownicy. To genialna sztuczka, dzięki której nawet najprostsza sałatka z 3 produktów prezentuje się jak ekskluzywne danie z drogiej restauracji. Co więcej, tak podane warzywa stają się znacznie bardziej atrakcyjne i błyskawicznie znikają ze stołu. Z tego względu po ten przepis powinni sięgnąć wszyscy rodzice niejadków.

Jak zrobić sałatkę "szachownica"?

Przepis na sałatkę szachownica można opisać w jednym zdaniu: wybieramy ulubione składniki i kroimy je w równej wielkości sześciany. Następnie wystarczy już tylko odpowiednio zaserwować je na talerzu, czyli ułożyć naprzemiennie, aby wyróżniały się kolorami. Do tego szykujemy już tylko ulubiony sos i gotowe.

Oczywiście dobór składników jest całkowicie dowolny, bo można tu użyć niemal wszystkich warzyw, owoców, a także serów. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu słona feta, delikatna mozzarella lub wyrazisty cheddar. Ważne tylko, aby wybrane składniki były dość zwarte, aby po pokrojeniu trzymały kształt sześcianów i się nie rozpadały.

Sałatka 3 kolory

Sałatka szachownica - przepis

Składniki:

  • 2 dość twarde pomidory
  • 2 awokado
  • 2 ogórki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Reklama

Awokado wydrążamy ze skórki, ogórki obieramy, a pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie wszystkie składniki kroimy w równej wielkości sześciany i układamy je naprzemiennie na talerzu. Oliwę, ocet, miód i przyprawy mieszamy na gładki sos i polewamy nim szachownicę tuż przed samym podaniem.

Reklama
Reklama
Reklama