W tym artykule:

  1. Składniki na sałatkę szczecińską
  2. Jak zrobić sałatkę szczecińską?
  3. Inne pomysły na sałatkę szczecińską
Reklama
ZjedzPięknie

Składniki na sałatkę szczecińską

  • 240 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek zielony
  • 150 g marchewki konserwowej w kostce
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę szczecińską?

Krok 1:

Myjemy zielony ogórek pod bieżącą wodą i osuszamy go (nie ma potrzeby zdejmowania skórki – doda kompozycji koloru, a poza tym kryje się w niej błonnik pokarmowy). Kroimy warzywo w niezbyt cienkie plasterki. Umieszczamy je na sitku i oprószamy solą. Odstawiamy na kilka minut, po czym osuszamy z soku, który puściły. Dzięki temu sałatka szczecińska nie będzie zbyt mokra i nie podejdzie wodą, kiedy dłużej postoi.

ZjedzPięknie

Krok 2:

Wyjmujemy tuńczyka z zalewy. Najlepiej wykorzystać kawałki ryby w sosie własnym (ewentualnie w oleju). Nie polecamy kupowania rozdrobnionego tuńczyka, trudniej go skutecznie odsączyć z zalewy i gorzej prezentuje się w sałatkach. Lepiej użyć go do pasty kanapkowej. Odlewamy też kukurydzę i marchewkę. Jeśli nie udało nam się dostać warzywa korzeniowego w wersji konserwowej, możemy przygotować je tak jak do tradycyjnej sałatki jarzynowej lub rosyjskiej. Czyli ugotować al dente i pokroić w kostkę. Możemy też zamienić marchewkę na groszek konserwowy. Dobrze odsączamy wszystkie składniki na sitku.

ZjedzPięknie

Krok 3:

Myjemy czerwoną paprykę (może być też zielona lub żółta). Przepoławiamy ją, żeby łatwiej było wyciąć pozostałości łodygi i gniazdo nasienne. Kroimy miąższ w ładną kostkę, mniej więcej takiego samego rozmiaru, co przygotowana wcześniej marchewka. Do sałatki z tuńczykiem można też dodać krążki pora lub czerwoną cebulę posiekaną w kostkę dla ostrzejszego posmaku, który przełamie słodycz warzyw.

ZjedzPięknie

Krok 4:

Łączymy majonez z jogurtem naturalnym (można wykorzystać też skyr lub kwaśną śmietanę). Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym dla maksimum aromatu). To podstawowy sos do szczecińskiej sałatki z tuńczykiem. Można dodać do niego jeszcze pół łyżeczki ostrej musztardy i sok z cytryny. Innym pomysłem jest dorzucenie do dressingu drobno posiekanego czosnku, ale trzeba uważać, żeby nie przyćmił całkiem smaku sałatki. Opcjonalnie dodajemy na tym etapie świeże lub suszone zioła, na przykład tymianek i majeranek.

ZjedzPięknie

Krok 5:

Wkładamy wszystkie składniki do dużej miski, w której swobodnie będzie można je połączyć. Wlewamy sos jogurtowo-majonezowy. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki i widelca. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przekładamy do czystej salaterki. Staramy się, żeby kilka ładnych plasterków ogórka znalazło się na wierzchu. Dekorujemy całość natką pietruszki lub koperkiem.

ZjedzPięknie

Inne pomysły na sałatkę szczecińską

Ryba to podstawowy składnik tej prostej kompozycji na kolację lub imprezę. Ale nie musi być to koniecznie tuńczyk. Można wykorzystać także łososia wędzonego na zimno lub makrelę. Jeśli chodzi o dodatki warzywne, często można spotkać następujące połączenia smaków i tekstur:

Reklama
  • sałatka szczecińska z ziemniakami – główną rolę także odegra tu ryba (najlepiej łosoś), ale w jeszcze prostszym zestawieniu. Tu wystarczy pokroić zielony ogórek w kostkę i posiekać moc świeżych ziół. Najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach – dzięki temu wyjdą jędrne i nie będą się nadmiernie rozpadać. Za dressing robi niezawodne połączenie dobrej oliwy i soku z cytryny.
  • sałatka z tuńczykiem, pomidorami, marchewką i ryżem – to coś dla miłośników paprykarza szczecińskiego – podobne smaki, ale w formie sałatki z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Koniecznie doprawionej słodką sproszkowaną papryką. Można wykorzystać suszone pomidory, a wszystkie składniki połączyć sosem tysiąca wysp.
Reklama
Reklama
Reklama