W tym artykule:

  1. Składniki na sałatkę z arbuza i ogórka
  2. Jak zrobić sałatkę z arbuzem i ogórkiem?
  3. Co dodać do sałatki z arbuzem i ogórkiem?
  4. Kalorie i makroskładniki sałatki z arbuzem z dressingiem
Reklama
Artur Rogalski

Składniki na sałatkę z arbuza i ogórka

  • 1 kg miąższu arbuza
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 gruntowych
  • 200 g sera feta

Dressing:

  • 50 ml oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy

Jak zrobić sałatkę z arbuzem i ogórkiem?

Krok 1:

Do miseczki wlewamy oliwę (można dolać kilka kropel oliwy czekoladowej, powstanie sos z nutą octu balsamicznego). Wyciskamy sok z cytryny, przekładamy miód (jeśli nie mamy płynnego, to warto go chwilę podgrzać, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, nie gotujemy). Dolewamy wodę, dodajemy sól do smaku i musztardę. Składniki dobrze mieszamy, aż sos stanie się jednolity. Jak uzyskać taki efekt? Można energicznie mieszać łyżeczką, ale lepiej przełożyć składniki do słoika i potrząsać nim przez chwilę. Jeśli uwielbiacie sałatki z dużą ilością dressingu, zróbcie od razu podwójną porcję.

Artur Rogalski

Krok 2:

Kilogramowy kawałek arbuza wkładamy do lodówki, żeby się dobrze schłodził. Potem odcinamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę - od razu możemy usuwać pestki. Jeśli nie uda się wyjąć wszystkich, to nie ma, co się przejmować, są jadalne, nawet te duże, czarne. A z małymi, jasnymi i białymi nie ma co w ogóle robić sobie kłopotu. Alternatywą jest też arbuz bezpestkowy. Ciekawą opcją będzie też odmiana żółta, smak nieco się różni. Z kolei miks dwóch kolorów podniesie wizualną atrakcyjność sałatki.

Artur Rogalski

Krok 3:

Ogórki szklarniowe dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Dobrze wyszorowane mogą zostać w skórce. Odpowiednie będą również ogórki gruntowe, które są bardziej chrupiące, mają też o wiele więcej smaku.

Artur Rogalski

Krok 4:

Kostki arbuza przekładamy na półmisek. Na wierzchu rozsypujemy ogórki. Całość delikatnie mieszamy, żeby nie naruszyć struktury składników, a przede wszystkim arbuza.

Artur Rogalski

Krok 5:

Fetę odlewamy z zalewy. Rozkruszamy ją palcami lub kroimy w kostkę - wielkość według uznania. Arbuza i ogórki posypujemy greckim serem.

Artur Rogalski

Krok 6:

Listki mięty myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je. Można je posiekać, oddadzą więcej aromatu lub zostawić w całości. Sałatkę z arbuzem, ogórkiem i fetą polewamy dressingiem i posypujemy miętą. Jemy od razu po zrobieniu.

Artur Rogalski

Co dodać do sałatki z arbuzem i ogórkiem?

  • posypkę z pestek słonecznika lub dyni, uprażonych na suchej patelni,
  • pokruszone orzechy włoskie, laskowe, pekan, pistacje lub piniowe - te ostatnie nie wymagają rozdrabniania,
  • o delikatną szynkę, np. typu włoskiego, czyli prosciutto cotto,
  • ogórki małosolne, kiszone mogą za bardzo przytłumić smak głównych składników,
  • oliwki, w całości lub pokrojone - bardziej pasują zielone, ale czarne też będą w porządku, złotym środkiem są oliwki kalamata,
  • świeża papryka - polecamy dodać różne kolory,
  • rzodkiewka - dla tych, co lubią lekko pikantne smaki,
  • pesto pietruszkowe lub bazyliowe, zamiast dressingu,
  • papryczka chili - pamiętajmy, że im więcej pestek, tym bardziej ostro.

Kalorie i makroskładniki sałatki z arbuzem z dressingiem

Makroskładniki dla całego dania (4 porcje):

  • Kalorie: 1540 kcal
  • Białko: 35 g
  • Tłuszcz: 112 g
  • Węglowodany całkowite: 120 g
  • Błonnik: 8 g
  • Węglowodany netto: 112 g

Makroskładniki dla jednej porcji:

  • Kalorie: 385 kcal
  • Białko: 8.75 g
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany całkowite: 30 g
  • Błonnik: 2 g
  • Węglowodany netto: 28 g

Pomimo dodatku sera feta, sałatka z arbuza i ogórka jest niskokaloryczna. Jeśli zależy nam na dalszej redukcji, możemy pominąć dressing lub go zmodyfikować (pomijamy oliwę, można wtedy dodać więcej soku cytrynowego). Choć jedna porcja to tylko 83 kcal i 8,6 g tłuszczu..
Cały dressing (ok. 85 ml):

Reklama
  • Kalorie: 469 kcal
  • Białko: 0,6 g
  • Tłuszcz: 48,9 g
  • Węglowodany całkowite: 14,3 g
  • Błonnik: 0,1 g
  • Węglowodany netto: 14,2 g
Reklama
Reklama
Reklama