W tym artykule:

  1. Składniki na sałatkę z burakiem i gruszką
  2. Sałatka z pieczonych buraków i gruszki – przygotowanie
  3. Sałatka z pieczonych buraków – wariacje
Reklama
Ewa Niepytalska

Składniki na sałatkę z burakiem i gruszką

  • 2 buraki
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około 70 g liści (szpinak i rukola)
  • 3 rzodkiewki
  • 120 g sera feta
  • Garść pestek dyni
  • ½ granatu
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • ½ łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz

Sałatka z pieczonych buraków i gruszki – przygotowanie

Krok 1:

Umyjcie buraki (jeśli skórka jest mocno ubrudzona, przetrzyjcie ją szorstką stroną gąbki). Owińcie je folią aluminiową. Najlepiej zrobić z niej kieszonki, w których podczas pieczenia utworzy się para. Dzięki temu warzywa szybciej będą gotowe. Możecie je skropić oliwą i oprószyć gruboziarnistą solą morską. Pieczcie je w 200°C przez około 60 minut. Kiedy skórka lekko się pomarszczy, a miąższ zmięknie, wyjmijcie je i wystudźcie. Obierzcie, a potem pokrójcie w łódeczki (najlepiej robić to w rękawiczkach, żeby nie zabarwić sobie skóry).

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Wrzućcie orzechy włoskie na rozgrzaną patelnię. Podgrzewajcie je, aż wydzielą zapach i staną się chrupkie. Co jakiś czas poruszajcie patelnią, żeby się nie przypaliły. Możecie też uprażyć je w piekarniku. Rozsypcie je na blasze wyłożonej pergaminem lub żaroodporną, silikonową matą. Podpiekajcie je przez 8–10 minut w 180°C (tryb góra-dół). Potrwa to nieco dłużej niż prażenie na patelni, ale metoda jest skuteczniejsza – ciepło równomiernie rozkłada się po orzechach, dzięki czemu stają się kruche i tracą goryczkę.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Przegotujcie posypkę, dzięki której sałatka z buraków, gruszki i fety będzie przyjemnie chrupać. Uprażcie pestki dyni. W przypadku płaskich nasion (w odróżnieniu do orzechów włoskich) łatwiej zrobić to na patelni. Dosyć szybko się zarumienią, więc uważajcie na temperaturę. Obierzcie granat. Najpierw natnijcie skórkę w miejscach, gdzie wyróżniają się charakterystyczne „żeberka”, potem rozdzielcie owoc na cząstki. Wyłuskujcie nasiona z błonek w miseczce z wodą. Dzięki temu sok nie będzie pryskał na całą kuchnię. Potem oczyśćcie drobinki z pozostałości łupinek i odsączcie je na sitku.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Odetnijcie łodygi i ogonki z rzodkiewki. Umyjcie ją w zimnej wodzie. Pokrójcie na plasterki. Najlepiej zrobić to na mandolinie (szatkownicy do warzyw), żeby wszystkie kawałki były jednakowej grubości. Jeśli tak wam łatwiej, możecie też podzielić ją na ósemki – cząstki w kształcie łódeczek. Gdy przygotowujecie ją wcześniej, do czasu komponowania przystawki przechowujcie ją w pojemniczku z zimną wodą. Ser feta (lub typu bałkańskiego) pokrójcie w kostkę. Smakowo sprawdzi się też serek sałatkowy podobny do greckiego wyrobu, ale ma bardziej kremową konsystencję i trudniej pociąć go w ładne kawałki.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Umyjcie gruszkę (użyjcie takich odmian jak konferencja lub faworytka). Wybierzcie taki owoc, który nie jest bardzo dojrzały. Sałatka z pieczonych buraków lepiej smakuje, kiedy gruszka lekko chrupie. Poza tym uda wam się ją ładnie podzielić, jeśli miąższ jest jeszcze zwarty. Pokrójcie ją w cienkie plasterki. Nie obierajcie jej, będzie się lepiej prezentować z zieloną obwódką. Jeśli pocięcie jej w taki sposób sprawia wam problem, sprawdzi się też duża kostka. Skropcie gruszkę sokiem z cytryny.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Przebierzcie liście. Odrzućcie te, które są lekko przywiędłe lub nakrapiane ciemnymi punktami. Sałatka z burakiem i gruszką najlepiej smakuje ze szpinakiem i rukolą, ale możecie też wykorzystać inne, podobne składniki. Na przykład sałatę rzymską lub lodową, radicchio, botwinę itd. Umyjcie liście w zimnej wodzie. Strząśnijcie z nich krople i osuszcie je, na czystej ściereczce lub w wirówce do sałaty. Opłuczcie też świeżą miętę.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Wysypcie uprażone orzechy włoskie na deskę. Najpierw z grubsza pokrójcie, a potem zacznijcie siekać, przytrzymując końcówkę noża drugą ręką i wykonując koliste ruchy. Jeśli macie taką możliwość, wykorzystajcie specjalny, półokragły nóż do siekania ziół (mezzalunę). Opcjonalnie rozdrobnijcie orzechy w malakserze lub moździerzu. Wlejcie do słoiczka wszystkie składniki na dressing: oliwę, ocet jabłkowy i miód. Dodajcie musztardę, orzechy, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Szczelnie zamknijcie wieczko i energicznie potrząsajcie naczyniem, aż w środku powstanie emulsja, jednolity sos winegret.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Ułóżcie składniki sałatki na dużym, głębokim talerzu lub półmisku. Zacznijcie od szpinaku i rukoli. Rozłóżcie liście na całej powierzchni naczynia. Poprzetykajcie je burakiem, gruszką i rzodkiewką. Twórzcie kolejne warstwy, żeby kompozycja była jak najbardziej kolorowa. Posypcie serem feta, pestkami dyni i nasionami granatu. Na koniec udekorujcie listkami mięty. Od razu polejcie całość orzechowym dressingiem lub podajcie go obok. Podajcie ze świeżą bagietką lub ziołowymi grzankami.

Ewa Niepytalska

Sałatka z pieczonych buraków – wariacje

Podstawowa sałatka z burakiem to świetna propozycja na lekką kolację lub kolorową przystawkę na imprezę. Czerwone, kojarzące się z jesienią warzywo najczęściej idzie w parze z rukolą, serem feta, orzechami włoskimi i miodem. Dodatkowy, sezonowy element często stanowią też jabłka lub gruszki. Oprócz tego kompozycję możecie urozmaicić na różne sposoby. Wypróbujcie takie połączenia jak:

  • sałatka z burakiem, gruszką i kozim serem – zamiast greckiej fety występuje tu charakterystyczny, intensywny w smaku kozi wyrób, który świetnie współgra z orzechami włoskimi i miodem.
  • sałatka z pieczoną dynią i burakiem – kolejna mocno jesienna propozycja. Dosmaczona natką pietruszki i cytryną. Obsypana orzechami włoskimi. Sprawdziłyby się też orzeszki piniowe.
  • sałatka z buraka z ogórkiem i słonecznikiemza sprawą tych 2 dodatków fantastycznie chrupie, a dressing to kwaskowy kefir.
Reklama

Powyższy przepis na sałatkę możecie też ciekawie przeinaczyć i z tych samych składników zrobić wielce efektowne carpaccio z buraków i gruszki. Wszystkie elementy pokrójcie w cieniutkie plasterki i ułóżcie na zakładkę na talerzu. Potem posypcie chrupkimi dodatkami i polejcie dressingiem. Ocet jabłkowy możecie wymienić na balsamiczny.

Reklama
Reklama
Reklama