Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem
- Ewa Niepytalska
- , ZjedzPięknie
W tym artykule:
- Składniki na sałatkę z serem feta:
- Jak zrobić sałatkę z serem feta, pomidorem i ogórkiem?
- Sałatka do grilla z fetą

Składniki na sałatkę z serem feta:
- 150 g sera feta
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 40 ml oliwy
- 5 ml soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Jak zrobić sałatkę z serem feta, pomidorem i ogórkiem?
Krok 1
Dokładnie myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Osuszamy. Zarówno pomidor, jak i ogórek szklarniowy powinny zostać w skórce, sałatka z fetą będzie wtedy kolorowa i zdrowa (w osłonkach kryje się najwięcej błonnika i witamin). Ale jeśli chcemy zaserwować ją osobie na diecie lekkostrawnej, warzywa warto obrać. W tym celu pomidory najlepiej włożyć do wrzątku na minutę, a potem od razu przełożyć do wody z lodem. Skórka będzie wtedy odchodzić od miąższu z łatwością.
Wycinamy z pomidorów twardą część szypułki. Jeśli ogórek ma mocno przerośnięte gniazdo nasienne, możemy je częściowo usunąć, żeby sałatka nie była zbyt wodnista. Kroimy warzywa w niezbyt drobną kostkę. Do tej prostej kompozycji pasuje też czerwona cebula. Wykorzystajmy ją, jeśli lubimy ostrzejsze smaki. Należy ją pokroić w cienkie piórka.

Krok 2
Opłukujemy natkę pietruszki pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy listki z gałązek. Łodyżki warto odłożyć na później. Są twardsze, ale mają mnóstwo smaku. Przydadzą się do bouquet garni (zawiniątka ziół) wrzucanego do różnych wywarów, zup i sosów. Warto na przykład wykorzystać je do gotowania rosołu z kury. Umyte i osuszone listki drobno siekamy. Szybka sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem będzie też świetnie smakować z innymi ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem lub estragonem.

Krok 3
Kroimy ser w kostkę około 1,3 cm. Większe cząstki będą za duże na jeden kęs, a mniejsze trudno będą się kruszyć. Warto użyć specjalnej krajalnicy z drucikiem, żeby precyzyjnie podzielić fetę, ale sprawdzi się też ostry nóż maczany w gorącej wodzie. Często go przecierajmy czystą ściereczką. Zwróćmy uwagę na rodzaj sera, jaki ma wylądować w sałatce. Najlepiej wykorzystać prawdziwą grecką fetę, która jest bardziej krucha niż naśladujące ją, kremowe produkty na kanapkę.

Krok 4
Rolujemy cytrynę otwartą dłonią po blacie kuchennym, ugniatając ją. W ten sposób rozluźniamy jej miąższ i łatwiej będzie uzyskać z niej jak najwięcej soku. Wyciskamy go, najlepiej przez sitko, żeby od razu pozbyć się pestek. Dodajemy oliwę i natkę pietruszki. Doprawiamy dressing solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. To najprostszy sposób na sos do sałatki z serem feta i pomidorami, ale jeśli mamy więcej czasu i składników w zanadrzu, możemy zrobić sos winegret z musztardą i miodem. Sprawdzi się też sos jogurtowy z ziołami w stylu sałatki zielona bogini.

Krok 5
Łączymy w salaterce ogórka, pomidory i fetę. Polewamy dressingiem. Delikatnie mieszamy, tak żeby ser się mocno nie pokruszył. Możemy jeszcze przed podaniem oprószyć solą morską i kolorowym pieprzem, a także udekorować ziołami. Oprócz natki pietruszki dobrze zagra świeża bazylia, koperek lub szczypiorek. Podajemy od razu po wymieszaniu z sosem.

Sałatka do grilla z fetą
Prosta kompozycja z pomidorami i ogórkiem zawsze dobrze sprawdza się latem, kiedy łakniemy świeżych i soczystych warzyw. Wystarczy dorzucić do tego słony ser, dobrą oliwę i pachnące zioła, żeby otrzymać coś pięknego w swojej prostocie. Bardzo niedaleko jej do sałatki greckiej. Można więc dołożyć do miseczki oliwki kalamata i oregano. To genialna propozycja na przykład do grillowanych potraw. Ser feta często gości też w innych kompozycjach przeznaczonych na ucztę na świeżym powietrzu. Warto wypróbować na przykład takie połączenia jak:
- sałatka z awokado i serem feta – kremowy miąższ modnego egzotycznego owocu świetnie uzupełnia słony, miękki ser. Najlepiej dorzucić tu jeszcze pomidorki koktajlowe i szczypiorek lub cebulę dymkę.
- sałatka z rukolą, serem feta i słonecznikiem – prażone ziarna dodają sałatce orzechowy posmak i przyjemną, chrupiącą strukturę, a zielone liście koloru. Można też wykorzystać pestki dyni lub sezam.
- sałatka z serem feta i kurczakiem – na większy głód. To dobre źródło białka. Dobrze jest uzupełnić tę kompozycję płatkami parmezanu i orzeszkami piniowymi.

