Sałatka z zielonych pomidorów siostry Anastazji to moje odkrycie. Ile słoików nie zrobię, zawsze za mało

W tym artykule:
- Co można zrobić z zielonych pomidorów?
- Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?
- Sałatka z zielonych pomidorów - przepis siostry Anastazji
Jeśli na waszych krzaczkach zostało jeszcze sporo pomidorów, ale są one zielone i nie wygląda na to, aby miały się zarumienić, to wcale nie jest to zły znak. Okazuje się bowiem, że z takich niedojrzałych zielonych sztuk też można wyczarować wiele pysznych przepisów, a jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest sałatka do słoików na zimę. Ta z receptury siostry Anastazji zawsze się udaje i nie wymaga wielu składników, dlatego będzie idealnym wyborem dla początkujących. Zobaczcie, jak powstaje sałatka z zielonych pomidorów Siostry Anastazji i koniecznie wypróbujcie ją w swoich domach.
Co można zrobić z zielonych pomidorów?
Zacznijmy od tego, że zielonych pomidorów nie wolno jeść na surowo, gdyż znajduje się w nich szkodliwa tomatyna oraz solanina, która rozpada się dopiero, gdy owoce w pełni dojrzeją. Najważniejsze jest więc to, że wszelkie przepisy z tym składnikiem muszą zawierać w procesie przygotowania jakąkolwiek obróbkę termiczną lub kiszenie czy marynowanie w occie.
Na szczęście istnieje całe mnóstwo pomysłów tego typu receptur i możemy przebierać wśród takich smakołyków jak smażone zielone pomidory, a także przecier, chutney, mus czy dżem z zielonych pomidorów. My jednak najbardziej polecamy pyszną sałatkę do słoików, a ta z przepisu siostry Anastazji wychodzi wyjątkowo dobrze. Zobaczcie pełny przepis poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików?
Sałatka z zielonych pomidorów jest pyszna sama w sobie, ale siostra Anastazja zrobiła ją nieco inaczej i połączyła w jednym słoiku zarówno zielone, jak i czerwone pomidory w proporcji 1:1. Ważne jednak, aby nie były to soczyste, mięsiste i mocno dojrzałe rumiane pomidory, tylko czerwone, ale dopiero lekko dojrzałe sztuki. Do tego przyda się jeszcze tylko cebula, a całą resztę robi już aromatyczna zalewa pełna przypraw.
Podstawą marynaty jest oczywiście klasyczne trio do przetworów, czyli woda, ocet i cukier, ale ważny jest tu dodatek liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego. Opcjonalnie można też sypnąć do tego trochę wyrazistych ziaren gorczycy lub odrobinę pikantnej papryczki chili, a wtedy smak i zapach zielonych pomidorów będą jeszcze bardziej intensywne i zaskakujące.
Sałatka z zielonych pomidorów - przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 1 kg zielonych niedojrzałych pomidorów,
- 1 kg czerwonych pomidorów (najlepiej lekko dojrzałych i jeszcze dosyć twardych),
- 1 kg cebuli,
- 2 łyżki soli,
- 750 ml wody,
- 125 ml octu winnego,
- 20 g cukru lub miodu,
- ziele angielskie,
- czarny pieprz ziarnisty,
- liście laurowe,
- opcjonalnie: gorczyca, papryczka chili.
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie piórka, a następnie dodajcie do niej 2 łyżki soli i odstawcie całość na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cebulę z nagromadzonej wody. Zielone i czerwone pomidory umyjcie, a następnie pokrójcie w plasterki średniej grubości i wymieszajcie je w cebulą.
- W dużym garnku połączcie wodę, ocet, cukier i dodajcie wszystkie przyprawy. Całość gotujcie przez około 5 minut na średniej mocy palnika.
- Pomidory z cebulą przełóżcie do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików, a następnie wypełnijcie je gorącą zalewą i szczelnie zakręćcie wieczka.
- Tak przygotowana sałatka z zielonych pomidorów powinna być pasteryzowana, aby mieć pewność, że będzie stała przez całą zimę i się nie zepsuje. Możecie zrobić to zarówno na morko, czyli w garnku, wyłożonym ściereczką, jak i na sucho - w piekarniku.


