Ścieram cukinię, dodaję serek wiejski i wykładam na blachę. Za grosze mam lekki, ale sycący obiad

W tym artykule:
- Cukinia + serek wiejski = szybki obiad
- Jak zrobić dobre kotlety z cukinii? Pamiętajcie o 1 kroku
- Prosty przepis na kotlety z cukinii i serka wiejskiego
- Kotlety z cukinii i serka wiejskiego - wartości odżywcze
Starta cukinia to genialna baza do chrupiących placków, czy różnego rodzaju zapiekanek, ale ten przepis jest jedyny w swoim rodzaju. Wszystko dzięki wartościowej "wkładce" jaką jest lekki, a jednocześnie wysokobiałkowy serek wiejski. Gdy wymieszamy te dwa produkty razem i dorzucimy jeszcze kilka składników, powstanie wspaniałe ciasto, które po 15 minutach pieczenia zamieni się w pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak łatwo robi się to danie, a będziecie serwowali je co chwila, aż do końca sezonu na cukinię.
Cukinia + serek wiejski = szybki obiad
Aby zamienić zwykłą startą cukinię i popularny serek z kubeczka w pyszny i wartościowy obiad, wystarczy tylko dorzucić jajko i odrobinę mąki kukurydzianej, a powstanie gęste ciasto na pieczone kotlety z cukinii. Takie danie wychodzi równie pyszne jak klasyczne smażone placki z cukinii, ale jest znacznie cenniejsze dla naszych brzuchów, bo nie tylko nie zawiera dodatkowego tłuszczu, ale jest też bogate w białko.
Całość robi się banalnie prosto i błyskawicznie, bo wszystkie składniki musimy jedynie wymieszać w jednej misce z ulubionymi przyprawami, a następnie wyłożyć porcjami na blachę i zapiec w piekarniku. Cały myk tkwi tu jednak w 1 bardzo ważnym etapie, którego nie można pominąć, bo inaczej cukiniowe kotlety nie wyjdą tak foremne i zwarte. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie o tym pamiętajcie.

Jak zrobić dobre kotlety z cukinii? Pamiętajcie o 1 kroku
Gdy zetrzecie już cukinię na tarce, koniecznie wykonajcie jeszcze jedną ważną czynność. Chodzi o to, aby posolić startą cukinię i odstawić ją na około 10-15 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić nagromadzony płyn i dodatkowo mocno odcisnąć cukiniowe wiórki w dłoniach tak, aby były jak najbardziej suche i zwarte. To właśnie dzięki temu gotowa masa na kotlety z cukinii nabierze gęstej, zwartej konsystencji i będzie z niej można uformować zgrabne kółeczka.
Oprócz tego liczy się tu też dobre doprawienie, bo zarówno cukinia, jak i serek wiejski same w sobie są dość delikatne w smaku. Nie żałujcie więc takich dodatków jak przeciśnięty przez praskę czosnek, a do tego sypnijcie do gotowej masy słodką lub ostrą mieloną paprykę oraz wszelkie ulubione zioła. Można tu użyć zarówno suszonej, jak i świeżej zieleniny, więc wybierzcie taki zestaw przypraw, jaki lubicie najbardziej.
Prosty przepis na kotlety z cukinii i serka wiejskiego
Składniki:
- 1 cukinia,
- 250 g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 60 g mąki kukurydzianej,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta papryki mielonej słodkiej lub ostrej,
- ulubione zioła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce o średnich lub grubych oczkach. Możecie ją wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowane warzywo posólcie i odstawcie na około 10-15 minut, aby puściło całą wodę.
- W międzyczasie przełóżcie serek wiejski do miski i wymieszajcie go z jajkiem oraz mąką kukurydzianą. Obierzcie też czosnek i przeciśnijcie go przez praskę oraz sypnijcie wszystkie wybrane przyprawy. Na koniec dorzućcie do tego dokładnie odciśniętą tartą cukinię i wymieszajcie całość.
- Gotowe ciasto wykładajcie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie kotlety. Tak przygotowane danie włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut.
- Upieczone kotlety z cukinii i serka wiejskiego podawajcie z ulubioną surówką lub wyrazistym sosem.
Kotlety z cukinii i serka wiejskiego - wartości odżywcze
W całym przygotowanym daniu:
Kalorie: 496 kcal
Białko: 37,4 g
Tłuszcz: 15,6 g
Węglowodany całkowite: 58 g
Błonnik:5 g
Na jedną porcję (przepis zawiera 2 porcje):
Kalorie: 248 kcal
Białko: 18,7 g
Tłuszcz: 7,8 g
Węglowodany całkowite: 29 g
Błonnik: 2,5 g
Mikroskładniki:
Warto też wspomnieć o cennych składnikach, których dostarczy organizmowi taki obiad. Główna bohaterka dania, czyli cukinia to dobre źródło witaminy C oraz potasu, a serek wiejski zapewni sporo białka i witaminę B12. Z kolei jajka zapewnią nam selen, cholinę i dodatkową porcję zawartych w serku wiejskim białka i witaminy B12.

