W tym artykule:

  1. Cukinia + serek wiejski = szybki obiad
  2. Jak zrobić dobre kotlety z cukinii? Pamiętajcie o 1 kroku
  3. Prosty przepis na kotlety z cukinii i serka wiejskiego
  4. Kotlety z cukinii i serka wiejskiego - wartości odżywcze
Reklama

Starta cukinia to genialna baza do chrupiących placków, czy różnego rodzaju zapiekanek, ale ten przepis jest jedyny w swoim rodzaju. Wszystko dzięki wartościowej "wkładce" jaką jest lekki, a jednocześnie wysokobiałkowy serek wiejski. Gdy wymieszamy te dwa produkty razem i dorzucimy jeszcze kilka składników, powstanie wspaniałe ciasto, które po 15 minutach pieczenia zamieni się w pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak łatwo robi się to danie, a będziecie serwowali je co chwila, aż do końca sezonu na cukinię.

Cukinia + serek wiejski = szybki obiad

Aby zamienić zwykłą startą cukinię i popularny serek z kubeczka w pyszny i wartościowy obiad, wystarczy tylko dorzucić jajko i odrobinę mąki kukurydzianej, a powstanie gęste ciasto na pieczone kotlety z cukinii. Takie danie wychodzi równie pyszne jak klasyczne smażone placki z cukinii, ale jest znacznie cenniejsze dla naszych brzuchów, bo nie tylko nie zawiera dodatkowego tłuszczu, ale jest też bogate w białko.

Całość robi się banalnie prosto i błyskawicznie, bo wszystkie składniki musimy jedynie wymieszać w jednej misce z ulubionymi przyprawami, a następnie wyłożyć porcjami na blachę i zapiec w piekarniku. Cały myk tkwi tu jednak w 1 bardzo ważnym etapie, którego nie można pominąć, bo inaczej cukiniowe kotlety nie wyjdą tak foremne i zwarte. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie o tym pamiętajcie.

kotlety siekane z piersi z kurczaka z cukinią

Jak zrobić dobre kotlety z cukinii? Pamiętajcie o 1 kroku

Gdy zetrzecie już cukinię na tarce, koniecznie wykonajcie jeszcze jedną ważną czynność. Chodzi o to, aby posolić startą cukinię i odstawić ją na około 10-15 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić nagromadzony płyn i dodatkowo mocno odcisnąć cukiniowe wiórki w dłoniach tak, aby były jak najbardziej suche i zwarte. To właśnie dzięki temu gotowa masa na kotlety z cukinii nabierze gęstej, zwartej konsystencji i będzie z niej można uformować zgrabne kółeczka.

Oprócz tego liczy się tu też dobre doprawienie, bo zarówno cukinia, jak i serek wiejski same w sobie są dość delikatne w smaku. Nie żałujcie więc takich dodatków jak przeciśnięty przez praskę czosnek, a do tego sypnijcie do gotowej masy słodką lub ostrą mieloną paprykę oraz wszelkie ulubione zioła. Można tu użyć zarówno suszonej, jak i świeżej zieleniny, więc wybierzcie taki zestaw przypraw, jaki lubicie najbardziej.

Prosty przepis na kotlety z cukinii i serka wiejskiego

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 250 g serka wiejskiego,
  • 1 jajko,
  • 60 g mąki kukurydzianej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta papryki mielonej słodkiej lub ostrej,
  • ulubione zioła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce o średnich lub grubych oczkach. Możecie ją wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowane warzywo posólcie i odstawcie na około 10-15 minut, aby puściło całą wodę.
  2. W międzyczasie przełóżcie serek wiejski do miski i wymieszajcie go z jajkiem oraz mąką kukurydzianą. Obierzcie też czosnek i przeciśnijcie go przez praskę oraz sypnijcie wszystkie wybrane przyprawy. Na koniec dorzućcie do tego dokładnie odciśniętą tartą cukinię i wymieszajcie całość.
  3. Gotowe ciasto wykładajcie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie kotlety. Tak przygotowane danie włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut.
  4. Upieczone kotlety z cukinii i serka wiejskiego podawajcie z ulubioną surówką lub wyrazistym sosem.

Kotlety z cukinii i serka wiejskiego - wartości odżywcze

W całym przygotowanym daniu:

Kalorie: 496 kcal
Białko: 37,4 g
Tłuszcz: 15,6 g
Węglowodany całkowite: 58 g
Błonnik:5 g

Na jedną porcję (przepis zawiera 2 porcje):

Kalorie: 248 kcal
Białko: 18,7 g
Tłuszcz: 7,8 g
Węglowodany całkowite: 29 g
Błonnik: 2,5 g

Mikroskładniki:

Reklama

Warto też wspomnieć o cennych składnikach, których dostarczy organizmowi taki obiad. Główna bohaterka dania, czyli cukinia to dobre źródło witaminy C oraz potasu, a serek wiejski zapewni sporo białka i witaminę B12. Z kolei jajka zapewnią nam selen, cholinę i dodatkową porcję zawartych w serku wiejskim białka i witaminy B12.

Reklama
Reklama
Reklama