Sernik "bawełniany" to najbardziej puszyste ciasto. Bez spodu i tylko z 3 składników

Lubicie serniki i chętnie zajadacie zarówno te na zimno, jak i pieczone kruchym spodzie czy ciasteczkach? Sernik bawełniany to coś jeszcze innego, czego nie można porównać do żadnego klasycznego przepisu. Wystarczą jedynie 3 składniki i chwila przygotowań, a smak i konsystencja gotowego deseru zawróci wam w głowie.
Jak zrobić sernik bawełniany?
Pod tą nietypową nazwą kryje się puszysty i delikatny japoński sernik, znany właśnie jako "cotton cheesecake". To wyjątkowe ciasto nie przypomina jednak naszego sernika krakowskiego czy tego z rosą bądź brzoskwiniami, bo zamiast wilgotnej serowej masy mamy tutaj konsystencję lekkiej, puszystej chmurki bardziej podobnej do biszkoptu.
Klasyczny przepis na sernik japoński składa się z jajek, sera i mąki ziemniaczanej, jednak okazuje się, że jeszcze lepszy efekt można osiągnąć nie stosując ani grama sypkich składników. Wystarczy zamienić mąkę na czekoladę, a uzyskamy idealnie kremowe i lekkie ciasto. Możecie wybrać ulubioną tabliczkę, zarówno klasyczną mleczną czy deserową, jak i białą, a taki sernik w każdej wersji będzie pyszny. Do tego wystarczy już tylko śmietankowy serek kanapkowy z żółtkami oraz porządnie ubite białka i masa sernikowa gotowa. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Przepis na sernik bawełniany
Składniki:
- 150 g serka śmietankowego kanapkowego,
- 4 jajka,
- 160 g ulubionej czekolady.
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy ją do wystudzenia. W tym czasie w drugim naczyniu wybijamy wszystkie jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka łączymy z serkiem, a następnie wlewamy przestudzoną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą pianę z białek i ostatni raz wszystko delikatnie mieszamy.
Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i kontynuujemy pieczenie przez następnych 20 minut. Upieczony sernik bawełniany zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 20 minut, a następnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Źródło: octochocolate.pl

