Sernik nie pęknie, będzie puszysty i wyrośnięty. Wystarczy upiec go w ten sposób

W kwestii sernika ilu smakoszy, tyle upodobań. Jedni wolą, gdy spód jest cieniutki lub w ogóle go nie ma, a masa serowa jest ciężka i pełna rodzynek. Są też zwolennicy lżejszych serników, w których środek jest delikatny i lekki jak chmurka. Niezależnie od tego, jaki sernik lubicie, na pewno nie raz mieliście problem znany wszystkim początkującym miłośnikom wypieków. W końcu zdarza się, że długo przygotowywany sernik pęka w trakcie pieczenia, jest zbyt suchy albo nie chce rosnąć. Na szczęście mamy na to sposób.
Jak zrobić puszysty sernik, który nie pęka?
Metoda na zrobienie wilgotnego, puszystego sernika jest bardzo prosta. Wystarczy upiec go w kąpieli wodnej. Brzmi tajemniczo, ale nie ma nic prostszego. Potrzebujecie jedynie dwóch blaszek, większej i mniejszej, oraz folii aluminiowej. Do dobrze zabezpieczonej papierem do pieczenia oraz folią aluminiową tortownicy wlewamy masę serową, a następnie formę przekładamy do większej, głębokiej blaszki i wlewamy do niej gorącą wodę, a następnie całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Tak zrobiony sernik wychodzi cudownie puszysty i aksamitny, a do tego nie pęka. Wykorzystajcie poniższy przepis i przekonajcie się sami.

Przepis na sernik w kąpieli wodnej
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- ¾ szklanki cukru
- 80 g masła
- 30 g cukru waniliowego
- 5 białek + 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- Na spód:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie:
Do miski włóżcie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia spodu sernika. Pamiętajcie, że masło musi być zimne, prosto z lodówki. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto, a następnie owińcie je folią spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyłóżcie tortownicę kruchym ciastem, nakłujcie je widelcem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 15 minut. Odstawcie do ostudzenia.
W międzyczasie przygotujcie masę serową. W misce wymieszajcie żółtka, cukier biały oraz waniliowy na puch. Dodajcie cały twaróg, masło i mąkę ziemniaczaną. Miksujcie 3 minuty.
W drugiej misce ubijcie białka na sztywno. Połączcie je z masą serową delikatnie, za pomocą szpatułki. Pod koniec dodajcie jeszcze skórkę z pomarańczy i krótko wymieszajcie.
Owińcie tortownicę szczelnie folią aluminiową od spodu oraz po bokach. Wlejcie do niej masę serową. Blaszkę z ciastem włóżcie do większej formy. Wlejcie do niej tyle gorącej wody, by sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Całość włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczcie przez 1,5 godziny.
Po zakończeniu pieczenia wyłączcie piekarnik i zostawcie sernik w środku na 30 minut. Po tym czasie uchylcie drzwiczki i poczekajcie, aż ciasto wystygnie.

