W tym artykule:

  1. Jak zrobić sernik śliwkowy?
  2. Co dodać do śliwek, żeby nie opadały?
  3. Prosty przepis na sernik ze śliwkami
Reklama

Obecnie mamy sezon na najtańsze i najpyszniejsze śliwki, a więc wszyscy chętnie pieczemy wszelkiego rodzaju ciasta ze śliwkami. Jeśli jednak krucha tarta ze śliwkami już się wam przejadła, a biszkopt ze śliwkami nie zawsze wychodzi wam tak puszysty, jakbyście tego chcieli, to mamy dla was coś prostszego i jeszcze pyszniejszego. Zobaczcie, jak zrobić sernik ze śliwkami, który zawsze się udaje i wygląda jak z najlepszej cukierni.

Jak zrobić sernik śliwkowy?

Aby przygotować przepyszny sernik śliwkowy najważniejszy jest oczywiście ser, a do tego jeszcze niezbędne będą jajka, cukier i trochę śmietany. Zwykle w przepisach w tym momencie pojawia się jeszcze mąka pszenna, ale okazuje się, że nie potrzebujecie ani grama tego proszku, bo całą sprawę załatwią tu 2 inne składniki z kuchennej szafki. Wystarczy dodać do masy serowej 2 budynie w proszku oraz odrobinę skrobi ziemniaczanej, a tak przygotowany sernik będzie zachwycająco delikatny, mięciutki i wprost rozpływający się w ustach.

Co więcej, tak przygotowane ciasto będzie bezglutenowe, o ile zadbacie o to, aby kupiony przez was budyń rzeczywiście nie zawierał glutenu. Może się bowiem zdarzyć, że proszek z torebki będzie miał taki składnik, dlatego jeśli zależy wam na wersji bezglutenowej, to dokładnie przeczytajcie skład z tyłu opakowania.

Samo przygotowanie jest banalnie proste, bo wszystkie składniki musimy tylko dokładnie zmiksować w jednej misce, zachowując odpowiednią kolejność. Na pierwszy ogień idzie więc ser i cukier, potem dochodzi śmietana, jajka i sok z cytryny, a na sam koniec w misce lądują proszki budyniowe ze skrobią.

Tak przygotowaną masę musimy już tylko wylać do blachy, a na koniec zostają jeszcze śliwki. Trzeba z nimi jednak zrobić 1 rzecz, aby nie opadły na dno. Zobaczcie ten prosty trik, a będziecie go używać do wszystkich ciast, nie tylko tych śliwkowych.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Co dodać do śliwek, żeby nie opadały?

Aby sernik ze śliwkami nie tylko smakował wybornie, ale i pięknie prezentował się na stole, warto zastosować 1 sprytny myk ze śliwkami. Aby owoce nie opadały na dno blachy, tylko pięknie zdobiły wierzch ciasta. wystarczy ugotować kisiel i wymieszać w nim pokrojone śliwki, a potem wszystko wyłożyć łyżką na serowej masie.

Zarówno ten sprytny patent, jak i cały przepis na sernik ze śliwkami podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @novabezglutenowa. Poniżej znajdziecie dokładne gramatury wszystkich składników, kroki przygotowania oraz krótkie wideo, na którym widać zachwycający efekt.

Prosty przepis na sernik ze śliwkami

Składniki:

  • około 0,5 kg śliwek
  • 1 kisiel o ulubionym smaku,
  • 1 kg twarogu lub sera z wiaderka,
  • 5 jajek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 budynie w proszku,
  • 150 g śmietany 12%,
  • 200 g cukru + 3 łyżki,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Ser miksujcie z cukrem przez 5 minut, a następnie dodajcie śmietanę, jajka i sok z 1 całej cytryny. Na koniec wsypcie skrobię i proszki budyniowe, a potem połączcie całość na jednolitą masę.
  2. Śliwki dokładnie umyjcie, pozbawcie pestek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie ugotujcie w garnku kisiel z 3 łyżkami cukru i wrzućcie do gorącego, gęstego kisielu pokrojone śliwki.
  3. Masę sernikową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu równomiernie rozłóżcie śliwki w kisielu. Tak przygotowany sernik ze śliwkami włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno się piec przez około godzinę, ale obserwujcie je na bieżąco.
  4. Gotowy sernik śliwkowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia, bo właśnie wtedy odpowiednio stężeje i będzie się pięknie kroił.
Reklama

Źródło: Instagram.com/novabezglutenowa/

placek ze śliwkami
Reklama
Reklama
Reklama