Sernik śliwkowy robię bez zwykłej mąki. Mam świetny sposób, żeby owoce nie opadły na spód

W tym artykule:
- Jak zrobić sernik śliwkowy?
- Co dodać do śliwek, żeby nie opadały?
- Prosty przepis na sernik ze śliwkami
Obecnie mamy sezon na najtańsze i najpyszniejsze śliwki, a więc wszyscy chętnie pieczemy wszelkiego rodzaju ciasta ze śliwkami. Jeśli jednak krucha tarta ze śliwkami już się wam przejadła, a biszkopt ze śliwkami nie zawsze wychodzi wam tak puszysty, jakbyście tego chcieli, to mamy dla was coś prostszego i jeszcze pyszniejszego. Zobaczcie, jak zrobić sernik ze śliwkami, który zawsze się udaje i wygląda jak z najlepszej cukierni.
Jak zrobić sernik śliwkowy?
Aby przygotować przepyszny sernik śliwkowy najważniejszy jest oczywiście ser, a do tego jeszcze niezbędne będą jajka, cukier i trochę śmietany. Zwykle w przepisach w tym momencie pojawia się jeszcze mąka pszenna, ale okazuje się, że nie potrzebujecie ani grama tego proszku, bo całą sprawę załatwią tu 2 inne składniki z kuchennej szafki. Wystarczy dodać do masy serowej 2 budynie w proszku oraz odrobinę skrobi ziemniaczanej, a tak przygotowany sernik będzie zachwycająco delikatny, mięciutki i wprost rozpływający się w ustach.
Co więcej, tak przygotowane ciasto będzie bezglutenowe, o ile zadbacie o to, aby kupiony przez was budyń rzeczywiście nie zawierał glutenu. Może się bowiem zdarzyć, że proszek z torebki będzie miał taki składnik, dlatego jeśli zależy wam na wersji bezglutenowej, to dokładnie przeczytajcie skład z tyłu opakowania.
Samo przygotowanie jest banalnie proste, bo wszystkie składniki musimy tylko dokładnie zmiksować w jednej misce, zachowując odpowiednią kolejność. Na pierwszy ogień idzie więc ser i cukier, potem dochodzi śmietana, jajka i sok z cytryny, a na sam koniec w misce lądują proszki budyniowe ze skrobią.
Tak przygotowaną masę musimy już tylko wylać do blachy, a na koniec zostają jeszcze śliwki. Trzeba z nimi jednak zrobić 1 rzecz, aby nie opadły na dno. Zobaczcie ten prosty trik, a będziecie go używać do wszystkich ciast, nie tylko tych śliwkowych.

Co dodać do śliwek, żeby nie opadały?
Aby sernik ze śliwkami nie tylko smakował wybornie, ale i pięknie prezentował się na stole, warto zastosować 1 sprytny myk ze śliwkami. Aby owoce nie opadały na dno blachy, tylko pięknie zdobiły wierzch ciasta. wystarczy ugotować kisiel i wymieszać w nim pokrojone śliwki, a potem wszystko wyłożyć łyżką na serowej masie.
Zarówno ten sprytny patent, jak i cały przepis na sernik ze śliwkami podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @novabezglutenowa. Poniżej znajdziecie dokładne gramatury wszystkich składników, kroki przygotowania oraz krótkie wideo, na którym widać zachwycający efekt.
Prosty przepis na sernik ze śliwkami
Składniki:
- około 0,5 kg śliwek
- 1 kisiel o ulubionym smaku,
- 1 kg twarogu lub sera z wiaderka,
- 5 jajek,
- sok z 1 cytryny,
- 2 budynie w proszku,
- 150 g śmietany 12%,
- 200 g cukru + 3 łyżki,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Ser miksujcie z cukrem przez 5 minut, a następnie dodajcie śmietanę, jajka i sok z 1 całej cytryny. Na koniec wsypcie skrobię i proszki budyniowe, a potem połączcie całość na jednolitą masę.
- Śliwki dokładnie umyjcie, pozbawcie pestek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie ugotujcie w garnku kisiel z 3 łyżkami cukru i wrzućcie do gorącego, gęstego kisielu pokrojone śliwki.
- Masę sernikową przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu równomiernie rozłóżcie śliwki w kisielu. Tak przygotowany sernik ze śliwkami włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno się piec przez około godzinę, ale obserwujcie je na bieżąco.
- Gotowy sernik śliwkowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia, bo właśnie wtedy odpowiednio stężeje i będzie się pięknie kroił.
Źródło: Instagram.com/novabezglutenowa/


