Sernik z wiaderka wychodzi puszysty jak chmurka. 1 dodatkowy składnik zmienił wszystko

W tym artykule:
- Co zrobić, żeby sernik był bardzo puszysty?
- Jak zrobić sernik z bitą śmietaną?
- Prosty przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Sernik z wiaderka to jedno z ulubionych polskich ciast, które pojawia się na stołach przy każdej okazji. Serwujemy je na wszelkie święta, urodziny i imieniny, jak i w zwykłe dni do popołudniowej kawki. Nie każdemu jednak to ciasto wychodzi równie puszyste i delikatne, a przyczyną może być 1 szczegół w przepisie. Zobaczcie, co dodać do sernika, aby zyskał konsystencję puchu i wprost sam rozpływał się w ustach.
Co zrobić, żeby sernik był bardzo puszysty?
Zarówno w sieci i książkach kucharskich, jak i w naszych rodzinnych zeszytach z przepisami, znajdziemy przeróżne przepisy na serniki. Jedne z nich robi się na bazie ucieranego twarogu, a inne wcale bez dodatku sera, tylko na jogurcie greckim czy serkach homogenizowanych. Najpopularniejszą opcją jest jednak sernik z sera w wiaderku, który jest już idealnie zmielony i ma właściwą gęstość, aby stworzyć z niego kremową masę na ciasto. Gdy mamy już taką serową bazę, wystarczą tylko jajka, masło, trochę mąki i cukru, a całość przygotowań idzie raz-dwa.
My jednak proponujemy dorzucić do tej podstawowej listy składników jeszcze 1 produkt, dzięki któremu masa nabierze wyjątkowej delikatności. Chodzi tu o to, aby dodać do ciasta ubitą śmietankę kremówkę, która sprawi, że gotowy sernik zachwyci lekkością i puszystością. Zobaczcie dokładny przepis krok po kroku i przygotujcie taki sernik na bitej śmietanie, a nie wrócicie już do żadnej innej receptury.

Jak zrobić sernik z bitą śmietaną?
Przepis na sernik z bitą śmietaną nie jest trudny, jednak trzeba podzielić go na kilka etapów. Każdy składnik musi być dodany w odpowiedniej kolejności, dlatego pamiętajcie, że gdy macie już gotowy kruchy spód, najpierw utrzyjcie żółtka z cukrem, potem dodajcie twaróg z wiaderka, następnie wsypcie budyń w proszku, a na sam koniec dorzućcie delikatnie sztywną pianę z białek oraz ubitą śmietanę. Potem całość przelejcie do blaszki wyłożonej papierem, a całą resztę robi już za was piekarnik. Zerknijcie więc tylko na dokładne proporcje wszystkich składników podane poniżej i bierzcie się do pracy.

Prosty przepis na sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Składniki:
na spód:
- 3/4 kostki masła,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
na masę:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 10 jajek,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 2 budynie waniliowe w proszku,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania kruchego spodu, czyli zagniećcie wszystkie składniki na jednolite ciasto, rozwałkujcie je i wylepcie spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajka wybijcie do dwóch misek, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyjcie z połową szklanki cukru pudru i cukrem wanilinowym, a następnie dodajcie ser z wiaderka i budynie w proszku. Dokładnie wymieszajcie całość.
- W drugim naczyniu ubijcie schłodzoną śmietankę kremówkę i dodajcie ją do masy, a potem delikatnie połączcie wszystko.
- Białka jaj ubijcie na sztywną pianę z 1 szklanką cukru pudru, a powstałą pianę stopniowo dodawajcie do masy serowej i bardzo delikatnie mieszajcie całość łyżką.
- Gotową masę wylejcie na wcześniej przygotowany spód i wstawcie całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Sernik z wiaderka pieczcie przez około 40 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 160 stopni i trzymajcie tam ciasto jeszcze przez 20 minut.


