Sernik z wiśniami to moje popisowe ciasto w lipcu. Najbardziej kremowa masa, jaką można sobie wyobrazić

Na sernik zawsze jest pora. W zależności od okazji wyciągamy ze swoich notatek różne przepisy. Na święta serwujemy sernik z brzoskwiniami, latem robimy serniki na zimno, a jesienią sernik dyniowy to obowiązkowy deser do kawy. Ale serniki doskonale smakują ze świeżymi owocami i warto je robić w sezonie. Kiedy więc na straganach pojawiają się wiśnie, od razu sięgam po przepis na sernik z wiśniami. Jest aksamitnie delikatny i kremowy, a dodatek wiśni sprawia, że smaki przełamują się wzajemnie i tworzą wspaniałą słodko-kwaśną kompozycję.
Zasady pieczenia sernika
Aby jednak sernik zawsze wyszedł puszysty, delikatny i kremowy, trzeba poznać podstawowe zasady przygotowania i pieczenia:
- wybór sera na sernik - im ser będzie tłustszy, tym nasz sernik wyjdzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia. Najlepszy jest oczywiście tradycyjny twaróg, który co prawda trzeba kilkukrotne zmielić, będziemy mieć pewność, że sernik wyjdzie odpowiednio wilgotny i aksamitny. Wybierając łatwiejszą opcję czyli ser z wiaderka, warto do składników dodać mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą, która zagęści masę.
- temperatura składników na sernik - składniki powinniśmy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia by zbliżyły się do pokojowej. Dzięki temu sernik nie będzie narażony na zbyt szybkie wyrastanie i tym samym zminimalizujemy ryzyko jego pękania.
Co zrobić, by sernik nie opadł?
Mało kto zdaje sobie sprawę, że zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone, czyli takie, do których dodajemy ubitą pianę z białek albo te, których masę zbyt długo miksujemy. Czasami wystarczy jedynie zmieszać w misce składniki do ich połączenia, zamiast poddawać masę sernikową miksowaniu.
Ogromne znaczenie ma też temperatura pieczenia. Im jest niższa, a czas pieczenia dłuższy, tym mniejsza tendencja do opadania ciasta. Warto też wypróbować pieczenie w kąpieli wodnej. Wystarczy zabezpieczyć formę do pieczenia z sernikiem z zewnątrz folią aluminiową, następnie włożyć do drugiej formy do połowy wysokości wypełnionej wodą i piec w temperaturze do 120 stopni.
Równie ważne jest też stopniowe wychładzanie ciasta. Nigdy nie otwieramy drzwiczek piekarnika od razu po wyłączeniu. Trzeba pozwolić sernikowy powoli się wychłodzić.
Kremowy sernik z wiśniami
Gdy już wiemy, czego pilnować, a czego absolutnie nie robić podczas pieczenia sernika, poznajcie przepis na ciasto, który posmakuje absolutnie każdemu. Jego kremowa konsystencja, to zasługa dodatkowego składnika w masie, czyli śmietanki 30%. Jeśli lubicie spody do sernika, to w przepisie podajemy składniki na spód z herbatników, my jednak wolimy latem samą kwintesencję sernika, bez chrupkiego spodu. Przygotujcie:
- 200 g wiśni
- 500 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- biała czekolada na polewę
Na spód
- 100 g maślanych herbatników
- 50g masła
Herbatniki zblendujcie i dodajcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie, aż powstanie jednolita masa i wyłóżcie ją na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do lodówki.
Piekarnik rozgrzejcie do 170 stopni C.
- Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka przełóżcie do miski miksera, dodajcie połowę cukru i ubijajcie, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajcie twaróg cały czas miksując. Teraz dodajcie śmietankę i wsypcie budyń. Ubijajcie aż składniki ładnie się połączą w jednolitą masę.
- Białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając drugą połowę cukru.
- Ubite białka dodajcie stopniowo do masy serowej i całość wymieszajcie łyżką, by składniki się połączyły.
- Gotową masę przełóżcie do blaszki.
- Wiśnie umyjcie i wydrylujcie. Możecie je przeciąć na połówki. Obsypcie je mąka ziemniaczana, by nie spadły na dół ciasta. Wyłóżcie je równomiernie na wierzch masy serowej.
- Wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok 40 min. do zrumienienia góry.
- Po upieczeniu wyłączcie piekarnik i zostawcie sernik w środku do ostudzenia.
- Wierzch polejcie rozpuszczoną białą czekoladą.


