Skrzydełka nadziewane kapustą i grzybami siostra Anastazja robi wybitne. O niebo lepsze od pierogów

W tym artykule:
- Co zrobić ze skrzydełek na obiad?
- Jak zrobić farsz do skrzydełek?
- Skrzydełka nadziewane kapustą i grzybami - przepis siostry Anastazji
Jeśli macie w lodówce skrzydełka z kurczaka, ale brakuje wam na nie pomysłu, to z pomocą przychodzi proste, a przy tym efektowne danie siostry Anastazji. Pokazała ona, jak faszerować skrzydełka wyrazistym nadzieniem, aby po upieczeniu zachwycały smakiem, aromatem oraz chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Zobaczcie, jak przygotować ten przysmak, a od razu nabierzecie ochoty, aby odtworzyć taką recepturę w swoich kuchniach.
Co zrobić ze skrzydełek na obiad?
Skrzydełka z kurczaka zwykle po prostu marynujemy w ulubionej mieszance przypraw i wrzucamy do piekarnika. Ale gdy dodatkowo je przed tym nafaszerujecie, staną się o wiele smaczniejsze. Wszystko dlatego, że takie faszerowane skrzydełka będą miały nie tylko więcej smaku i aromatu, ale zyskają też wyjątkową soczystość od wilgotnego nadzienia w środku.
Jak faszerować skrzydełka? To nic trudnego. Musicie tylko wykroić mięso od kości bardzo ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć skóry. Następnie należy delikatnie wyjąć kości, zostawiając jedynie końcówkę skrzydełka, czyli tak zwaną lotkę. Gdy mamy już tak przygotowane mięso, pozostaje tylko napakować do środka sporo aromatycznego i wyrazistego farszu, a potem szczelnie związać całość nitką lub spiąć wykałaczkami.

Jak zrobić farsz do skrzydełek?
Wracając jednak do samego farszu, można tu co prawda wykorzystać przeróżne kombinacje smakowe, ale połączenie z kapusty i grzybów będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pewnie wszyscy doskonale znacie ten duet z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami, ale okazuje się, że jako dodatek do skrzydełek pasuje ono równie dobrze.
Przygotowanie takiego nadzienia jest banalnie proste, bo całość robi się niemal identycznie jak farsz do pierogów. Najpierw musicie więc poszatkować i podgotować kapustę, a następnie podsmażyć posiekaną cebulkę i grzyby. Oczywiście najlepsze będą tutaj leśne okazy, jednak jeśli nie jesteście fanami grzybobrania, to bez problemu możecie wykorzystać zwykłe pieczarki. Ważne jest tylko, żeby porządnie je przesmażyć, aby lekko się zarumieniły razem z cebulką i nabrały jeszcze więcej aromatu. Potem już tylko łączymy całość, doprawiamy do smaku i kapusta z grzybami jest gotowa. Zobaczcie dokładny przepis siostry Anastazji poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Skrzydełka nadziewane kapustą i grzybami - przepis siostry Anastazji
Składniki:
- skrzydełka drobiowe,
- 500 g białej kapusty,
- 150-200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania farszu, czyli poszatkujcie drobno kapustę i podgotujcie ją w osolonym wrzątku, aż zmięknie. W międzyczasie obierzcie i posiekajcie cebulkę, a pieczarki pokrójcie w kostkę. Na oleju podsmażcie najpierw samą cebulkę, a gdy się zeszkli, dorzućcie na patelnię pieczarki. Całość smażcie, aż farsz zmięknie i lekko się zarumieni.
- Ugotowaną kapustę dokładnie odciśnijcie z wody, wymieszajcie z cebulą oraz pieczarkami i doprawcie do smaku solą z pieprzem.
- Skrzydełka z kurczaka natnijcie bardzo ostrym nożem tuż przy kości. Zostawcie jedynie końcówkę skrzydełka, a resztę kości delikatnie wyjmijcie, uważając, aby nie uszkodzić skóry.
- Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka nafaszerujcie wcześniej przygotowanym nadzieniem i szczelnie zwiążcie je nitką lub zepnijcie wykałaczkami. Doprawcie mięso na wierzchu, skropcie olejem i ułóżcie na blaszce.
- Faszerowane skrzydełka pieczcie w 180-200 stopniach przez około 30-35 minut.
Źródło: Facebook.com/SiostraAnastazja


