W tym artykule:

  1. Inne nietypowe nazwy dań śląskich
  2. Śląska zapiekanka ziemniaczana pierzok - składniki
  3. Jak zrobić śląską zapiekankę ziemniaczaną?
Reklama

Kuchnia śląska kryje w sobie wiele pysznych dań, często pod dziwnie brzmiącymi nazwami, które nic nie mówią osobom z zewnątrz. Przez co narasta aura tajemniczości związana z potrawami tego regionu. Większość z nich dobrze syci i dostarcza dużo kalorii, które są potrzebne po całym dniu fizycznej pracy. Dzisiaj może nie jest to już tak potrzebne, ale stanowi część kultury tego regionu.

Inne nietypowe nazwy dań śląskich

Chętnie testujemy nietypowe dania, często przywozimy je z wakacji za granicą. Ale nie trzeba daleko szukać, znajdziecie je też na rodzimym terenie. Obfituje w nie właśnie choćby śląska kuchnia. Co jeszcze może was zaskoczyć? Odszyfrujmy kilka z nich:

  1. Szałot – sałatka z ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, cebuli i boczku otulona sosem majonezowo-musztardowym. Zwyczajowo jest podawana w święta i w czasie uroczystości rodzinnych. Można ją porównać do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
  2. Hekele – pasta rybna ze śledzi z solanki, z jajkami na twardo, cebulą i musztardą. Świetnie pasuje do pajdy świeżego chleba lub żymły, czyli po prostu bułki.
  3. Krejzolka – zupa gotowana na serwatce, z ziemniakami, kminkiem. Czasem dodaje się do niej jeszcze śmietanę.
  4. Wodzionka – powstała w czasach kryzysu, kiedy trudno było zdobyć jakiekolwiek produkty. Bazuje na wodzie, chlebie, czosnku, smalcu i soli. Nie dajcie się zwieść, smakuje wybornie.
  5. Kubuś – zupa gulaszowa z buraków, ziemniaków, kiełbasy i boczku. To naprawdę ciekawe połączenie smaków, które warto przetestować.
  6. Karminadle – kotlety mielone, z bułką, cebulą i przyprawami. Często podawane są z ziemniaczkami z wody i modrą kapustą.
  7. Ruchanki – drożdżowe placki, smażone na oleju, które mogą skojarzyć się z racuchami.

Pod tymi ciekawymi, nietypowymi nazwami kryją się nietypowe dania. Każde z nich warto przetestować.

Śląska zapiekanka ziemniaczana pierzok - składniki

Pierzok również należy do typowych śląskich przepisów. Jest bardzo prosty, składa się z kilku podstawowych składników, ale efekt końcowy zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje. Przygotujcie:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g boczku surowego
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić śląską zapiekankę ziemniaczaną?

  1. Zacznijcie od obrania ziemniaków, dokładnie je umyjcie, bo nikt nie lubi, jak w czasie jedzenia coś zgrzyta pod zębami. Następnie zetrzyjcie bulwy na tarce, na małych oczkach. Możecie użyć również maszynki do mielenia mięsa, wyposażonej w specjalną nakładkę do szatkowania warzyw. Niezależnie od tego, którą metodę wybierzecie – masa ziemniaczana powinna mieć taką konsystencję jak tradycyjne placki ziemniaczane.
  2. Pulpę ziemniaczaną dokładnie odciśnijcie do miski – płyn będzie potrzebny później. Odstawcie go na 15 minut, w tym czasie powinna wytrącić się skrobia ziemniaczana.
  3. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Nadeszła pora, żeby zająć się boczkiem, pokrójcie go plasterki, potem w paseczki, a na końcu w kosteczkę.
  5. Ustawcie patelnię na palniku, mocno ją rozgrzejcie. Potem wrzućcie boczek. Smażcie dopóki nie wytopi się tłuszcz. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby się nie przypiekł zbyt mocno.
  6. Do boczku dorzućcie cebule. Smażcie razem, dopóki cebula się nie zrumieni. Patelnię z zawartością odstawcie na bok.
  7. Włączcie piekarnik i rozgrzejcie go do 180 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
  8. Do odciśniętej masy ziemniaczanej dorzućcie połowę cebuli z boczkiem. Dosypcie majeranek i sól i pieprz do smaku. Ponownie odlejcie wodę, która zebrała się na dnie miski. Ale uważajcie, żeby nie wypadły wam składniki. Dołóżcie skrobię ziemniaczaną, z pierwszej miski. Wszystkie składniki powinny być rozłożone równomiernie, dlatego wymieszajcie je dokładnie.
  9. Masę ziemniaczaną przełóżcie do żaroodpornego naczynia lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia – potrzebne jest przykrycie. Wyrównajcie wierzch, a potem posypcie go drugą połową boczku i cebulki.
  10. Śląską zapiekankę ziemniaczaną wsadźcie do piekarnika, na środkową półkę, na 60 minut. Kilka minut przed końcem czasu, zdejmijcie pokrywkę. Dzięki temu wierzch się ładnie przypiecze i zrobi się chrupiący.
prażonki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama