W tym artykule:

  1. Czym różni się śląski rosół od innych?
  2. Sprawdzony przepis na rosół śląski
  3. Sposoby na klarowny rosół
  4. Babciny trik na klarowny rosół
Reklama

Ile polskich domów, tyle przepisów na rosół. Najczęściej jest podawany z makaronem, choć w niektórych domach serwowany bywa również z ryżem, grysikiem, a nawet z ziemniakami. Na rosół używa się przeważnie mięsa z kury, wołowego (lub mieszanki obu), ale w niektórych regionach (np. w Babiej Górze - Beskidzie Żywieckim) gotuje się go również na baraninie. Właśnie taki, gotowany na wołowinie i baraninie był pierwotny przepis na rosół - z XVII wieku. W późniejszym okresie kura zastąpiła barana. W garnku ze śląskim rosołem oprócz kury i porcji wołowej kryją się 2 inne niespodzianki, które gwarantują oryginalny smak.

Czym różni się śląski rosół od innych?

Śląski rosół gotuje się na całej kurze, z dodatkiem porcji wołowej i podrobów drobiowych - dzięki temu dodatkowi zyskuje wyrazisty, głębszy smak. Wołowina z kolei, podobnie jak przypieczona cebula, gwarantuje mu apetyczny kolor, bogatszy smak i aromat. Drugą różnicą jest niezbędny dodatek kapusty. Warzywo to, obok ziela lubczyku, jest dodatkową „przyprawą” - wzmacnia ono smak i aromat regionalnej wersji tej zupy.

Jakie mięso jest najlepsze na rosół?

Sprawdzony przepis na rosół śląski

Składniki:

  • 1 kura rosołowa
  • 1/4 główki kapusty (białej lub włoskiej)
  • 500 g szpondra wołowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Przełóżcie mięso do dużego garnka, zalejcie 3,5 l zimnej wody. Gotujcie na wolnym ogniu do powstania szumowin.
  2. Zbierzcie powstałą pianę, wrzućcie do garnka marchew, korzeń pietruszki, seler, por, kapustę i przyprawy: lubczyk, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Opieczcie cebulę nad palnikiem i przekrójcie ją na pół. Dodajcie ją do garnka.
  4. Zmniejszcie lekko gaz i gotujcie przez ok. 3 godziny.
  5. Tuż przed końcem gotowania doprawcie solą i pieprzem.
  6. Rozlejcie rosół na talerze z makaronem i posypcie do podania natką pietruszki.
Zobacz też: Te kuleczki to hit weselnych przyjęć. Zrobicie je w kilka chwil z wczorajszych ziemniaków

Sposoby na klarowny rosół

Bez względu na to, jakie mięso wybierzecie do przyrządzenia tej ulubionej zupy, nie powinna być mętna. Jeśli zdarza wam się, że mimo starań ciągle nie jest klarowna, mamy na to sposób, który zawsze działa.

  • Jednym ze sprawdzonych sposobów sposobów na klarowny rosół jest dodanie do garnka łyżeczki wódki. Dzięki niej rosół zrobi się krystaliczny i niezwykle przyjemny w kolorze.
  • Inny sposób, to dodanie do zupy łupin opalonej cebuli. Na 30 minut przed końcem włóżcie opaloną cebulę cukrową lub dymkę i gotujcie. Pamiętajcie, by nie zostawiać jej na zbyt długo - wtedy możecie uzyskać efekt zbyt ciemnego rosołu.
  • Kolejny sprawdzony sposób na klarowny rosół to białko jajka. Wystarczy niewielka jego ilość, aby zebrać resztki z szumowin, które powodowały, że wywar stawał się szary i nieapetyczny.
Zobacz też: Rosół kolagenowy gotowały już nasze babcie. Sekretem jego mocy jest nietypowa wkładka

Babciny trik na klarowny rosół

Ten sposób wymaga trochę cierpliwości, ale jest sprawdzony i skuteczny. Chodzi o moczenie mięsa w lodowatej wodzie przed wrzuceniem go do garnka. Najpierw dokładnie je wypłuczcie, wrzućcie do garnka, zalejcie zimną wodą i dorzućcie kilka kostek lodu. Tak przygotowane naczynie wstawcie do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie zlejcie wodę, wlejcie świeżą i gotujcie wywar z samego mięsa 30-40 minut. Następnie zbierzcie z zupy szumowiny i dalej gotujcie mięso na wolnym ogniu, aż stanie się całkowicie miękkie. Dopiero wtedy dorzućcie wszystkie warzywa oraz przyprawy i gotujcie całość na minimalnym ogniu przez kolejne 2 godziny.

rosół włoszczyzna
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama