Gdy znudzą się wam już śledzie w oleju, pod pierzynką, po japońsku oraz wszelkiego rodzaju sałatki śledziowe, spróbujcie tego przysmaku na słodką nutę. Wystarczy tylko jedna dorodna pomarańcza i 2 popularne dodatki, które znajdziecie w każdym sklepie. Z tego trio przygotujecie obłędną przystawkę, która przebije wszystkie inne ryby na stole.

Reklama

Jak zrobić śledzie inaczej?

W tym roku pojawiło się sporo świątecznych hitów, takich jak śledzie proboszcza, śledzie po łowicku czy śledzie po skandynawsku, ale mało kto zna ten śledzie na pomarańczach podane z salsą na bazie suszonych śliwek oraz rodzynek. Choć śledzie z bakaliami mogą na pierwszą myśl wydawać się dziwne, to te dwa produkty świetnie razem smakują, a przy okazji pięknie prezentują się na stole. Co więcej, ten wyjątkowy sos do śledzi robi się banalnie prosto i błyskawicznie szybko, gdyż posiekane suszone owoce trzeba wymieszać już tylko olejem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a na koniec doprawić do smaku solą z pieprzem. Zobaczcie, jak zrobić śledzie na pomarańczach krok po kroku i sami spróbujcie tego przysmaku.

śledzie w porach

Śledzie na pomarańczach - prosty przepis

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 duża pomarańcza,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonych śliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Reklama

Zaczynamy od wymoczenia śledzi w wodzie przez co najmniej godzinę. W międzyczasie możemy przygotować zalewę, a w tym celu siekamy suszone owoce i zalewamy je olejem. Całość doprawiamy solą z pieprzem i wszystko mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, który dodajemy do salsy z suszonych owoców i dokładnie mieszamy całość. Drugą część kroimy natomiast w plastry i układamy na nich zwinięte w rulon śledzie. Teraz już tylko na każdego śledziowego "ślimaka" nakładamy łyżeczką odrobinę bakaliowego sosu i gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama