Macie ochotę na pysznego śledzika w kremowym, a jednocześnie wyrazistym sosie? Ten prosty przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Gdy śledzie w porach raz zagoszczą na waszych stołach, nie będziecie już chcieli żadnych innych. Wystarczy tylko parę dodatków, ale trzeba pamiętać o 1 ważnym kroku. Zobaczcie, o czym mowa i przetestujcie ten przysmak w tym roku.

Reklama

Jak zrobić śledzie w porach? O tym trzeba pamiętać

Choć sam przepis na śledzie w porach nie jest skomplikowany, to wiele osób pomija 1 ważny krok, który decyduje o późniejszym smaku dania. Chodzi o to, aby nie dodawać surowego posiekanego pora, tylko wcześniej go podsmażyć, a zyska wtedy o wiele więcej smaku i aromatu oraz nie będzie aż miał aż tak mocnego charakteru. Zostawcie więc dosłownie garstkę surowych plasterków pora do dekoracji gotowego dania, a resztę usmażcie na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dzięki temu uzyskacie najpyszniejsze śledzie w porach pod słońcem.

Zobacz też: Śledzie proboszcza to tegoroczny hit. 1 dodatek robi całą robotę

Przepis na śledzie w porach

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas,
  • 1 duży por,
  • 1 jabłko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 4 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Śledzie najpierw moczymy w zimnej wodzie przez około 3 godziny, w tym czasie 2-3 razy zmieniając wodę na nową. Tak wymoczone płaty osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym skrapiamy sokiem z cytryny i znów odstawiamy na około pół godziny.

W tym czasie możemy dokładnie oczyścić pora i pokroić go w półplasterki. Następnie podsmażamy go na odrobinie oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na sam koniec smażenia dodajemy do nich jeszcze posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy wszystko do smaku solą oraz pieprzem.

Śledzie kroimy w kawałki w około 2-cm kawałki. Jabłko kroimy w kostkę, a w oddzielnej miseczce mieszamy śmietaną z miodem i musztardą. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy smaku solą i pieprzem, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Reklama

Źródło: www.knurr.pl

Reklama
Reklama
Reklama