Słowiańska pasta adżika do słoików pasuje do wszystkiego. Tomek Strzelczyk zrobił ją po mistrzowsku

W tym artykule:
- Co to jest adżika?
- Jak zrobić adżikę w wersji Tomasza Strzelczyka? Sprytny patent z czosnkiem ułatwi sprawę
- Słowiańska adżika - przepis Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk regulanie częstuje swoich widzów smakowitymi recepturami na różnego rodzaju przetwory do słoików, ale ten jest inny niż wszystkie. Mało kto wie bowiem co to jest adżika, a wersja Strzelczyka dodatkowo zawiera pewne wariacje. Zmiany wprowadzone do oryginalnej receptury są jednak trafione w punkt i gotowa pasta, czy też sos, zachwyca każdego i pasuje do wielu dań. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy specjał i od razu przygotujcie więcej słoików, bo z pewnością szybko znikną ze spiżarni.
Co to jest adżika?
Adżyka to popularna w kuchni gruzińskiej pasta z papryki, czosnku, soli i ziół. Oryginalny przepis często zawiera również orzechy włoskie, czy kolendrę, ale Tomasz Strzelczyk postanowił nieco go zmodyfikować i dorzucić tu soczyste, aromatyczne pomidory, które nie zawsze pojawiają się w wersji gruzińskiej. W ten sposób powstała "słowiańska adżika", czyli jego autorski sos pomidorowo-paprykowy inspirowany gruzińskim przysmakiem.
Do czego służy adżika? W kuchni gruzińskiej taką pastę wykorzystuje się na wiele sposobów, między innymi jako wkładka do zup i sosów, ale także jako dodatek do dań mięsnych czy wegetariańskich. Wersję Tomasza Strzelczyka możecie więc stosować podobnie, a w każdym dniu taki pomidorowo-paprykowy sos sprawdzi się doskonale. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku, aby zbyt mocno się nie napracować, a jednocześnie uzyskać doskonały smak i aromat.

Jak zrobić adżikę w wersji Tomasza Strzelczyka? Sprytny patent z czosnkiem ułatwi sprawę
Przepis na adżikę słowiańską Tomka Strzelczyka nie jest trudny i wystarczy tylko pokroić dużą ilość pomidorów oraz papryki oraz sporo czosnku, bo aż 350 g, a taką ilość ząbków długo obierałoby się nożykiem, więc Strzelczyk pokazał na to sprytny patent. Ulubiony kucharz internautów radzi, aby po prostu zalać ząbki czosnku wrzątkiem i odstawić na chwilę, a wtedy skórka odejdzie z nich znacznie łatwiej i szybciej. Gdy przyszykujecie już czosnek, na koniec wszystkie warzywa trzeba już tylko przepuścić przez maszynkę i rozdrobnić na gładką pastę, którą należy potem ugotować z przyprawami, a w tej roli występują cukier, sól i ocet.
Tyle w zupełności wystarczy, aby otrzymać głęboki smak i aromat, ale liczą się tu odpowiednie proporcje każdego dodatku. Zobaczcie więc dokładny przepis Tomasza Strzelczyka poniżej i koniecznie przygotujcie sobie taki aromatyczny sos na zimę. Z podanych proporcji powinno wam wyjść aż 6 dużych słoików, więc taka porcja powinna wystarczyć na wiele smakowitych obiadów.
Słowiańska adżika - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4,5 kg pomidorów,
- 4 kg czerwonej papryki,
- 350 g czosnku,
- 3 papryczki chili,
- 110 g soli kamiennej,
- 110 ml octu 10 %,
- 150 g cukru.
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku zalejcie wrzątkiem i odstawcie na chwilę, a to ułatwi wam potem obieranie tylu ząbków na raz.
- W międzyczasie pomidory umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Również pozbawioną pestek pokrójcie w dłuższe paski, a z papryczek usuńcie tylko ogonki.
- Sparzony czosnek pozbawcie łupinek i zmielcie w maszynce, razem z pomidorami, papryką i chili.
- Gotową pastę przerzućcie do dużego garnka i zagotowujcie, a potem dodajcie sól, ocet, cukier.
- Tak przygotowany sos gotujcie na małej mocy palnika przez około 45 minut, aż mocno odparuje.
- Gdy sos paprykowo-pomidorowy zgęstnieje i się rozwarstwi , wymieszajcie go, a następnie przelejcie go do czystych i wyparzonych słoików. Nakrętki mocno zakręćcie i odstawcie słoje do góry dnem, aby się zassały.
- Słoiki zostawcie tak aż do wystygnięcia i dopiero wtedy odstawcie je do spiżarni lub piwnicy.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
Zobacz też: Sos pomidorowy do słoików zawsze robię z tym dodatkiem. Bez niego traci całą wyrazistość


