Idealny sos grzybowy to zasługa odpowiedniej śmietany. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz i wybierzcie dobrze

W tym artykule:
- Jak zrobić sos grzybowy? O tym trzeba pamiętać
- Jaka śmietana do grzybów - słodka czy kwaśna?
- Jak podkręcić smak soku grzybowego?
Aromatyczny i gęsty sos grzybowy to jeden z najlepszych dodatków do mięs, czy makaronu, jakie tylko można sobie wyobrazić. A jesień to najlepszy czas na takie przysmaki, bo właśnie teraz mamy zatrzęsienie świeżych grzybów w lasach. Nie każdy jednak wie, czym doprawić takie proste danie, żeby jak najlepiej podbić grzybową nutę i jej nie przyćmić. Zobaczcie, więc jaką śmietanę dodać do grzybów, żeby sos grzybowy wyszedł przepyszny i idealnie kremowy. Wybierzcie dobrze, bo nie każda zadziała w ten sam sposób.
Jak zrobić sos grzybowy? O tym trzeba pamiętać
Przygotowanie każdego pysznego sosu grzybowego powinniśmy zacząć oczywiście od dokładnego oczyszczenia naszych kapeluszy, bo różnego rodzaju zanieczyszczenia mogą zepsuć nawet najlepszy smak. Z resztą kremowy, aksamitny sos wybitnie nie idzie w parze z chrupiącymi pod zębami ziarenkami piasku, dlatego grzyby muszą być najpierw dokładnie oczyszczone, ale najlepiej ich nie myć pod wodą, tylko wyszorować szczoteczką.
Tak przygotowane grzybki podsmażamy na maśle, a następnie zalewamy śmietanką i doprawiamy. Jest jednak pewna ważna sprawa, o której wiele osób zapomina. Chodzi tu o to, kiedy solić sos grzybowy. Niektórzy automatycznie robią to od razu po wrzuceniu ich na patelnię, a to niestety bardzo zły pomysł, bo akurat sos grzybowy powinno się solić dopiero na końcu. Wszystko to dlatego, że posolone grzyby puszczają sporo wody, która może sprawić, że sos wyjdzie rzadki i nieapetyczny, a przecież chodzi nam tu o zupełnie coś innego.
Jaka śmietana do grzybów - słodka czy kwaśna?
Wiele osób zastanawia się też, jaką śmietanę dodawać do sosu grzybowego. Szkoły są bowiem dwie - jedni wybierają tę gęstą i kwaśną 18%, a inni słodką i bardziej płynną 30%. Kto ma rację? Wszystko zależy do tego, co chcecie osiągnąć, bo kwaśna śmietana podbija smak grzybów i sprawia, że są bardziej odświeżające, natomiast słodka, tłusta kremówka odpowiada za lepszą konsystencję i nieco łagodzi grzybowy smak. Jeśli więc zależy wam na idealnie aksamitnej konsystencji i wolicie delikatniejsze smaki, wybierzcie kremówkę, a gdy stawiacie na bardzo wyrazisty smak i konsystencja nie jest dla was aż taka ważna, sięgnijcie po śmietankę "osiemnastkę".
Jakąkolwiek śmietankę wybierzecie, pamiętajcie o tym aby najpierw zahartować śmietanę z odrobiną gorącego sosu. Drugą ważną rzeczą, o której wiele osób zapomina jest to, że grzyby w śmietanie nie powinny gotować się zbyt długo. W zupełności wystarczą im dosłownie 3-5 minut, a wtedy nasze danie wyjdzie perfekcyjnie, a śmietana się nie zważy.
Jak podkręcić smak soku grzybowego?
Gdy mamy już bazę do sosu grzybowego w postaci aromatycznych podsmażonych kapeluszy i kremowej śmietany, zostaje już tylko kwestia doprawienia całości, ale tutaj też trzeba postępować uważnie. Okazuje się bowiem, że niektóre przyprawy mogą całkowicie zepsuć naturalny smak grzybów, a inne genialnie go podkręcić. Wśród najlepszych przypraw, które idealnie pasują do leśnych znalezisk wymienić można tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki.
Z kolei przyprawy, na które nie powinniśmy się decydować w daniach z grzybami to kurkuma, ostra papryka mielona, pieprz cayenne i chili. Te dodatki zdecydowanie lepiej sobie odpuścić w sosie grzybowym, bo tylko zepsują one naturalny smak i aromat grzybów.


