Sos słodko-kwaśny z cukinią i pomidorami na zimę
- Ewa Niepytalska
- , ZjedzPięknie
W tym artykule:
- Składniki na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików
- Jak zrobić sos słodko-kwaśny z cukinią i pomidorami na zimę?
- Do czego wykorzystać sos słodko-kwaśny z cukinią?

Składniki na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików
- 1 kg cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 200 g żółtej papryki
- 1 kg pomidorów
- 500 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g ananasa z puszki (plus zalewa)
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- 30 ml oleju rzepakowego
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 szczypta pieprzu
Jak zrobić sos słodko-kwaśny z cukinią i pomidorami na zimę?
Krok 1:
Umyjcie czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię (najlepiej młodą, z miękką skórką). Wykrójcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w małą kostkę. Dla przyspieszenia pracy możecie wykorzystać szatkownicę. Do sosu słodko-kwaśnego pasuje też marchewka – jeśli chcecie, dorzućcie ją zamiast żółtej papryki. Posypcie cukinię solą i odstawcie, żeby puściła sok. Dzięki temu nie uwolni zbyt dużo wody do sosu.

Krok 2:
Przygotujcie pomidory. Świetnie sprawdzą się takie odmiany jak śliwkowe (rzymskie) lub bawole serce. Natnijcie je u podstawy na krzyż, po czym zalejcie wrzątkiem. Odczekajcie minutę, odsączcie je i ostudźcie, najlepiej w zimnej kąpieli z lodem. Obierzcie i pokrójcie w ósemki lub kostkę, odrzucając wewnętrzne części szypułki. Wrzućcie pomidory do dużego garnka (o pojemności co najmniej 4 l). Gotujcie na niewielkiej mocy palnika, aż zaczną się rozpadać. Zmiksujcie blenderem na gładki przecier pomidorowy.

Krok 3:
Zdejmijcie łupiny z cebuli (białej lub żółtej). Pokrójcie ją w cienkie piórka. Podsmażcie na oleju do zeszklenia. Obierzcie czosnek i posiekajcie go lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do cebuli. Poczekajcie, aż uwolni wyraźny aromat, ale nie pozwólcie mu się zarumienić. Przerzućcie do garnka z sosem pomidorowym. Dodajcie wypłukaną i odciśniętą cukinię oraz paprykę. Wlejcie zalewę z puszki ananasów. Wsypcie przyprawy – słodką i ostrą paprykę, imbir w proszku, bazylię oraz pieprz i sól. Dobrym pomysłem jest też dodanie kurkumy lub curry. Duście całość przez około 30 minut.

Krok 4:
Dodajcie do sosu koncentrat pomidorowy. Warto go wcześniej podsmażyć na oddzielnej patelni, żeby uwolnić z niego naturalne cukry, będzie wtedy bardziej aromatyczny. Nie jest to jednak niezbędny krok. Wrzućcie do garnka ananas pokrojony w kostkę, odcedzoną kukurydzę, cukier i ocet spirytusowy (może być też ryżowy lub z białego wina). Ponownie zagotujcie. Redukujcie przez kilkanaście minut, aż sos słodko-kwaśny z cukinią i pomidorami na zimę będzie miał pożądaną konsystencję. Opcjonalnie zagęśćcie go skrobią kukurydzianą rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 5:
Przygotujcie 3 litrowe słoiki lub 6 słoików po 450 ml. Dokładnie je umyjcie i wyparzcie – wrzątkiem, w piekarniku lub w zmywarce. Odstawcie je, żeby całkowicie wyschły, ewentualnie przetrzyjcie czystą, bawełnianą ściereczką. Wlejcie do nich gorący sos słodko-kwaśny na zimę z cukinią. Pamiętajcie o zostawieniu wolnego miejsca pod wieczkiem (około 1 cm). Wytrzyjcie szkło na brzegach do czysta. Zakręćcie słoiki. Pasteryzujcie je przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C stopni. Odstawcie do góry dnem na blat kuchenny wyłożony ściereczką. Po wystudzeniu sprawdźcie, czy wieczka prawidłowo się zassały. Przenieście sos pomidorowy z cukinią do spiżarni.

Do czego wykorzystać sos słodko-kwaśny z cukinią?
Jednym ze sposobów jest przyrządzenie go na obiad podobnie, jak przygotowuje się leczo z kabaczka. Rozgrzejcie porcję sosu i dodajcie do niego ulubione składniki, na przykład przesmażoną kiełbaskę, mięso z kurczaka lub wędzony boczek. Podajcie z dowolnym pieczywem, na przykład z przaśnym chlebkiem z patelni. Sos słodko-kwaśny z pomidorami i cukinią możecie tez wykorzystać do:
- dań z ryżem – zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej (na przykład z wołowiną marynowaną w sosie sojowym). Ryż przygotujcie na sypko lub przyrządźcie go z dodatkami, w formie sycącej zapiekanki.
- ryb i owoców morza – wykąpcie w nim smażone krewetki lub podlejcie nim dorsza z piekarnika.
- makaronu – ryżowego lub pszennego, na szybki obiad bez mięsa. Posypcie potrawę prażonym sezamem lub chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

