Sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików
W tym artykule:
- Jakie warzywa można dodać do sosu z cukinii, papryki i pomidorów do słoików?
- Składniki na sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików
- Jak zrobić sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików?

Przetwarzanie warzyw to nasza narodowa tradycja. I dobrze, bo to naprawdę dobry sposób na wykorzystanie ich nadmiaru. Są tacy, którzy powiedzą, że nie ma to sensu, bo większość warzyw jest dostępna przez cały rok. I trudno się z tym nie zgodzić. Owszem są, ale nie da się ich porównywać do tych, które jemy w pełni sezonu. A i ceny często pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego warto zawczasu zapewnić sobie choć niewielki zapas.
Jakie warzywa można dodać do sosu z cukinii, papryki i pomidorów do słoików?
Podstawowy przepis zakłada użycie cukinii, pomidorów i papryk. Można jednak potraktować go jako pewną bazę, do której można dodać inne składniki. Każdy z nich wpłynie na nową nutę smakową. Co to w takim razie może być?
- cebula – każdy rodzaj, młoda, cukrowa, zimowa żółta, a nawet czerwona, również szalotki będą odpowiednie
- bakłażan – nie obieramy go ze skórki, ale przed duszeniem kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą, odstawiamy na 30 minut, potem dokładnie go płuczemy (to gwarancja tego, że nie będzie gorzki)
- warzywa korzeniowe – marchewkę, pietruszkę, seler, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
- por – do użycia zamiast cebuli
- ciecierzycę – gotujemy suchą, w tym przypadku nie blendujemy albo robimy to przed dodaniem kuleczek
- kukurydza – najlepsza będzie oddzielnie ugotowana świeża, potem pozbawiona ziarenek
- groszek zielony – tu wbrew pozorom lepiej sprawdzi się mrożony
- a także pęczek koperku lub natki pietruszki
Składniki na sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików
- 4 cukinie średniej wielkości
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory malinowe lub ewentualnie inne
- ¼ szklanki oleju
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Jak zrobić sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików?
Krok 1:
Warzywa myjemy dokładnie. A potem z papryk usuwamy gniazda nasienne, cukinie obieramy, ale można też zostawić je w skórce, zwłaszcza, jeśli są młode. Pomidory musimy dodatkowo przelać wrzątkiem. Nacinamy je na górze na krzyż i zdejmujemy skórkę.

Krok 2:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Krok 3:
Na dno garnka wlewamy olej. Jak się rozgrzeje, przenosimy na do niego pomidory, paprykę i cukinie. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszamy, żeby upewnić się, czy nic nie przywiera.

Krok 4:
Jeśli masa warzywna jest już gotowa, to w takim razie czas na wyjęcie liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Przechodzimy do lekkiego zblendowania. Żyrafę wsadzamy w kilka miejsc na krótko, chodzi o to, żeby warzywa były częściowo rozdrobnione, ale żeby nadal były widoczne i wyczuwalne większe kawałki.

Krok 5:
Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeśli ich nie mamy - nic straconego, takie warzywa najlepiej komponują się z bazylią, do której można dorzucić tymianek i rozmaryn. Dodatkową głębię smaku zyskamy, dodając: słodką lub ostrą paprykę, 2 szczypty curry, kawałki chili, estragon, czosnek przeciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy. Warzywa grzejemy jeszcze dosłownie przez 5 minut.

Krok 6:
Przeglądamy słoiki, nie mogą mieść śladów zużycia w postaci uszczerbień szkła przy rancie, a i na zakrętkach nie może być widać choćby odrobiny rdzy. Dokładnie je myjemy i wyparzamy, a potem trzeba je jeszcze dokładnie wysuszyć. Gorący sos z cukinii, papryki i pomidorów przekładamy do czystych słoików o pojemności 0,7 litra. Mocno je zakręcamy, przekręcamy do góry dnem, żeby dobrze się zassały. Dla pewności możemy je jeszcze zapasteryzować tradycyjnie w garnku z wodą lub w piekarniku bądź w zmywarce do naczyń.

Sos z cukinii, papryki i pomidorów do słoików poleży w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu minimum przez 4 miesiące.

