Stabilny krem na mleku w proszku robię na szklanki. Idealny do tortów i wafli

W tym artykule:
- Krem z mleka w proszku - do czego?
- Jak zrobić krem na mleku w proszku?
- Krem na mleku w proszku - przepis
Krem na mleku w proszku to popularna receptura, którą można znaleźć nie tylko w książkach kucharskich, ale przede wszystkim w wielu zeszytach z przepisami naszych mam i babć. Taka masa jest nie tylko stabilna i pięknie rozprowadza się na wszelkiego rodzaju wypiekach, ale dodatkowo zachwyca kremowym smakiem i wprost rozpływa się w ustach. Wszystko to właśnie dzięki dodatkowi sproszkowanego mleka, które zwykle kojarzymy tylko z przepisem na blok czekoladowy, a ma ono znacznie więcej zastosowań. Zobaczcie więc prosty sposób na pyszny krem do tortów i ciast na bazie tego smacznego proszku oraz kilka propozycji wykorzystania takiej masy w kuchni.
Krem z mleka w proszku - do czego?
Gęsty i stabilny krem na mleku w proszku to wielofunkcyjna masa, gdyż można go stosować zarówno do przekładania biszkoptów, wypełniania kruchych tart i wypieków z ciasta francuskiego, a także tynkowania tortów z wierzchu. Jakby tego było mało, świetnie sprawdzi się on również do dekorowania babeczek i muffinek oraz jako dodatek do różnego rodzaju deserów na zimno, takich jak musy czy lody. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby posmarować nim wafle lub wypełnić chrupiące rurki, ptysie, eklerki czy domowe pączki.
Jak sami widzicie, smakowitych możliwości jest tutaj całe mnóstwo, więc zobaczcie, jak zrobić krem z mleka w proszku krok po kroku i wykorzystujcie go do wszelkich domowych słodkości, jakie tylko przyjdą wam do głowy.

Jak zrobić krem na mleku w proszku?
Krem na mleku w proszku można przygotować na kilka sposobów, zarówno na bazie śmietanki kremówki, jak i serka mascarpone. My jednak jak zwykle wybieramy najprostszą opcję z dodatkiem zwykłego tłustego mleka, miękkiego masła i cukru. Do tego spora ilość sproszkowanego mleka i z zaledwie czterech składników mamy stabilny, gęsty i rozpływający się w ustach krem do tortów i ciast. Jedyne, o czym musicie tu pamiętać to rozdzielenie całego procesu przygotowania na 2 etapy. Pierwszy z nich to długie ucieranie masła, bo ten składnik należy ubijać na najwyższych obrotach aż przez 10 minut.
Drugą czynnością jest podgrzanie i wymieszanie w garnku mleka z cukrem, a potem dorzucenie do tego mleka w proszku i połączenia całości na gęstą, jedwabistą masę. Najważniejsze jest jednak to, aby mleko w proszku wcześniej przesiać przez drobne sito, aby wyeliminować wszelkie grudki.
Na koniec obie masy łączymy, stopniowo dodając do puszystego masła po jednej łyżce mlecznej masy, ubijamy całość jeszcze chwilkę na małych obrotach miksera i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie przygotować taki przysmak do wszelkiego rodzaju deserów i ciast.

Krem na mleku w proszku - przepis
Składniki:
- 110 g pełnego mleka w proszku,
- 250 g masła,
- 60 ml mleka 3,2%,
- 60 g cukru drobnego.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ucierania miękkiego masła. Trzeba robić to na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut.
- Następnie do rondelka wlejcie tłuste mleko i dodajcie cukier. Wszystko podgrzewajcie na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Słodkie mleko odstawcie z palnika do lekkiego przestudzenia, a następnie przesiejcie do niego mleko w proszku i wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie trzepaczką.
- Do utartego masła dodawajcie po jednej łyżce mlecznej pasty, ciągle miksując i tak do połączenia obu składników na gęsty krem.
Źródło: domowe-wypieki.pl


