W tym artykule:

  1. Jak zrobić krem do ciast i tortów? Zamieńcie kremówkę na kwaśną śmietanę
  2. Krem z kwaśnej śmietany - dodatki
  3. Prosty krem z kwaśnej śmietany - przepis
  4. Krem z kwaśnej śmietany - do czego?
Reklama

Aksamitny i gęsty krem śmietankowy można robić na przeróżne sposoby, ale zdecydowanie najczęściej bazę stanowi tutaj kremówka lub serek mascarpone. Nie każdy jednak wie, że klasyczna kwaśna śmietana 18%, którą zwykle wybieramy do zup czy sosów równie dobrze sprawdzi się do przygotowania takiej puszystej, kremowej masy. Wystarczy zmiksować ją z 2 składnikami, a całość potrwa dosłownie chwilkę. Zobaczcie, jak zrobić najprostszy krem do ciast i tortów, a nie będziecie już wydawali pieniędzy na mascarpone.

Jak zrobić krem do ciast i tortów? Zamieńcie kremówkę na kwaśną śmietanę

Jeśli planujecie pieczenie przekładanego ciasta lub tortu i szukacie pomysłu na gęsty, stabilny krem, to wcale nie musicie biec do sklepu po kubeczek kremówki czy opakowanie serka mascarpone. Nie przyda się tu także żadna biała czekolada czy żelatyna, które często można spotkać w różnego rodzaju przepisach na kremy. Zamiast tego wszystkiego wystarczy tylko 250 ml śmietany 18%, a do tego kostka masła i 6 łyżek cukru.

Całość musimy zmiksować, zaczynając od samego masła i cukru. Ważne, aby masło było miękkie, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed planowanym pichceniem kremu. Gdy utrzemy już masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ale tutaj też ważna jest 1 rzecz. Nabiał trzeba bowiem dodawać stopniowo po jednej łyżce śmietany, ciągle miksując całość. Tylko wtedy krem zyska idealną gładziutką konsystencję i będzie gęsty w punkt. Pamiętajcie też, aby nie miksować całości zbyt długo, bo niestety łatwo można "przebić" taką masę. Mieszajcie więc tylko do tego momentu, aż uzyskacie gęstą i kremową konsystencję.

krem do tortu

Krem z kwaśnej śmietany - dodatki

Jeśli chcecie, aby krem z kwaśnej śmietany miał dodatkowy smak i zapach, dorzućcie do podstawowego przepisu odrobinę ulubionego olejku zapachowego do ciast. Może być to zarówno aromat waniliowy, śmietankowy, jak i migdałowy, cytrynowy, bądź rumowy. Wszystkie opcje z pewnością będą dobrym wyborem, ale pamiętajcie, aby nie przesadzić z ilością i dodać dosłownie parę kropli. Część cukru możecie też zastąpić cukrem wanilinowym i po prostu dodać go do ucierania masła. Ciekawym dodatkiem do takiej masy będą też wiórki kokosowe, dzięki którym krem nabierze jeszcze ciekawszego smaku i konsystencji.

krem bananowy

Prosty krem z kwaśnej śmietany - przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietany 18%,
  • 200 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • opcjonalnie: kilka kropli olejku do ciast o ulubionym zapachu.

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, aż powstanie puszysta i gładka masa. Następnie dodawajcie po łyżce śmietany, ciągle miksując i opcjonalnie dolejcie kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast. Gotowy krem wstawcie do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet 2-3 godziny, aby schłodził się przed wykładaniem go na ciasto.

Reklama
różowy krem z kaszy manny

Krem z kwaśnej śmietany - do czego?

Tak przygotowanym kremem możecie przełożyć wszelkiego rodzaju biszkopty, rolady, czy wypełnić kruche spody. Szczególnie dobrze wychodzi z nim jednak miodownik z orzechami, ciasto stefanka oraz warstwowy marcinek. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ozdabiać taką śmietanową masą również małe tartaletki z owocami, muffiny i babeczki, czy chrupiące rurki z kruchego ciasta. Świetnie sprawdzi się on też do różnych wypieków na bazie ciasta francuskiego, takich jak rogaliki, rożki, czy koperty.

Reklama
Reklama
Reklama