Stary przepis na lody znalazłam w zeszycie babci. Raz zrobiłam i innych już nie jem

W tym artykule:
Już za chwilę pierwszy dzień lata, a najlepiej uczcicie go, przygotowując domowe lody. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne, jednak zamiast testować wymyślne przepisy, warto postawić na tradycyjną recepturę sprzed lat. Zobaczcie stary przepis na lody, które smakują jak w dzieciństwie i zachwycają idealnie kremową konsystencją. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję, bo gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka.
Jak zrobić domowe lody?
Obecnie mało kto robi domowe lody, a jeśli już decydujemy się na taki deser, to zwykle wybieramy uproszczone przepisy na bazie serka mascarpone czy sorbety z samych owoców. Ostatnio dużą popularnością cieszą się też jednoskładnikowe lody bananowe, wysokobiałkowe lody z serka wiejskiego czy mrożony jogurt grecki, jednak wielu tęskni za tradycyjnym smakiem i po prostu wybiera prawdziwe lody z dobrej lodziarni.
Taki sam efekt możecie jednak uzyskać w domowym zaciszu i to jedynie z kilku podstawowych składników. Wystarczą tylko żółtka, śmietanka 36% i mleko oraz trochę cukru, a powstaną genialne lody śmietankowe jak dawniej. Do tego warto też dorzucić cukier wanilinowy, esencję waniliową czy po prostu ziarenka z laski wanilii, a wtedy uzyskamy lody waniliowe o jeszcze lepszym smaku i obłędnym aromacie. Ważne jest jednak ścisłe trzymanie się proporcji, więc skorzystajcie ze starej, sprawdzonej receptury, którą znajdziecie poniżej.

Domowe lody waniliowe - stary przepis
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 8 żółtek jaj,
- 300 g śmietanki kremówki 36%,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej.
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy z cukrem i esencją waniliową, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Gorące mleko powoli, stopniowo wlewamy do ubitych żółtek, ciągle mieszając całość. Następnie wszystko przelewamy do garnuszka i powoli podgrzewamy (nie zagotowujemy) na małej mocy palnika, aż masa lekko zgęstnieje.
- Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy śmietankę kremówkę i po raz ostatni łączymy całość. Teraz wystarczy już tylko przelać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W międzyczasie warto jednak co jakiś czas przemieszać wszystko, aby lody równomiernie się mroziły i nabrały kremowej konsystencji.

Stary przepis na lody - dodatki
Gotowe domowe lody można oczywiście podawać w pucharkach lub zaopatrzyć się w kruche rożki i stworzyć lody rożek 100x lepsze niż te ze sklepu. Fani popularnej kostki lodowej mogą też przełożyć gotową masę pomiędzy dwa kawałki wafli i stworzyć własne mrożone sandwiche.
Powyższy przepis na lody waniliowe możecie oczywiście do woli urozmaicać przeróżnymi dodatkami, tworząc desery w waszych ulubionych smakach. Wystarczy dorzucić świeże lub mrożone owoce, a powstaną pyszne domowe lody malinowe, truskawkowe czy jagodowe. Gdy natomiast dodacie rozpuszczoną czekoladę lub sypniecie do masy trochę gorzkiego kakao, uzyskacie kultowe lody czekoladowe jak z budki w parku.
Inne smakowite smaki, jakimi możecie się zainspirować to:

