Strzelczyk bierze puszkę mleka skondensowanego i robi ciasto. 2 składniki wystarczą

Macie w kuchni puszkę mleka skondensowanego, ale brakuje wam pomysłów, do czego można wykorzystać ten składnik? Wystarczy dorzucić tylko 2 składniki, a z tego trio powstanie genialne szybkie ciasto według przepisu Tomasza Strzelczyka. To jeden z najprostszych deserów, które każdemu się udają, ale przy tym zawsze robią na stole wielkie wrażenie.
Szybki deser z mleka skondensowanego
Tomasz Strzelczyk jest ulubionym kucharzem internautów i co chwila zachwyca jakimś nowym pomysłem. Tym razem zachwyciło nas jego ciasto z 3 składników, które robi się dosłownie 20 minut. Bazą jest bowiem gotowe ciasto francuskie w rolce, które możecie kupić w każdym markecie za niewielką cenę. To właśnie ono posłuży nam za spód, jednak nie pieczemy tak po prostu całego płatu, tylko wycinamy z niego długie paluchy. Tak przygotowane upieczone patyczki układamy potem w długiej keksówce i przekładamy prostym kremem z bazie mleczka skondensowanego i bitej śmietany. Wszystko posypujemy resztką pokruszonego ciasta i gotowe. Zobaczcie, jakie to proste.

Ciasto z 3 składników - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 450 mrożonego ciasta francuskiego,
- 200 ml mleka skondensowanego,
- 400 ml śmietanki kremówki.
Przygotowanie:
Rozwijamy płat gotowego ciasta francuskiego i wycinamy z niego długie, cienkie paluchy. Tak przygotowane paski wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Tak przygotowane paluszki odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na półsztywno i łączymy ją z mlekiem skondensowanym. Wszystko powoli i delikatnie mieszamy, aby powstał jednolity, puszysty krem. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę kremu i ciasno układamy na nim paluchy. Następnie znów smarujemy wszystko kremem i układamy kolejną warstwę paluchów. Tak postępujemy aż skończy nam się śmietanowa masa, a trochę paluchów zostawiamy do pokruszenia.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby stężało. Kolejnego dnia ostrożnie wyjmujemy deser z formy, a jego wierzch i boki obsypujemy drobno pokruszonym ciastem francuskim.

